Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace slouží k seznámení žáků 6. ročníků s tím, podle čeho se půdy dělí a jaký mají znalosti o typech a druzích půd význam pro praxi v zemědělství. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vypracovala Ing. Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce

2 A/ Podle velikosti částic B/ Podle obsahu humusu

3  A) Písčité: částice jsou hrubé, propustnost vody a tím i živin je velká. Živiny jsou vymývány do spodních vrstev a půda má tím nižší úrodnost.

4  B) Hlinité: poměr hrubších a jemnějších částic v půdě a tím i zadržování živin a vody je na střední úrovni. Tento typ půd je nejčastější. Úrodnost je dobrá.

5  C) Jílovité: velký podíl velmi jemných částic, které špatně propouští vodu a vzduch. Po dešti velmi mazlavé, po vysušení tvrdé, nepropustné. Nízká úrodnost, náročné obdělávání.

6  A) Černozemě: půdy s nejvyšším obsahem humusu, tudíž nejúrodnější. Jižní Morava, Polabská nížina…

7  B) Hnědozemě: nejrozšířenější typ půd v ČR, střední úrodnost

8  C) Podzoly: nejméně humusu, více hrubých částic, nejnižší úrodnost, Vysočina

9 PÍSČITÉ HLINITÉ JÍLOVITÉ PODLE ZRNITOSTI ČÁSTIC

10 ČERNOZEMĚ HNĚDOZEMĚ PODZOLY PODLE OBSAHU HUMUSU

11  JE NEJÚRODNĚJŠÍ ČÁST PŮDY  VZNIKÁ ROZPADEM ODUMŘELÝCH TĚL ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google