Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221."— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221 Jméno autora:Mgr. Lukáš Židek Třída/ročník:VIII. Datum vytvoření: 22. 9. 2013

2 Vzdělávací oblast: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Typografická pravidla Předmět:Informatika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace PowerPoint. Podpora výkladu vyučujícího. Žáci mají možnost využít i při domácím samostudiu. Klíčová slova:Text, typografická pravidla Druh učebního materiálu:Prezentace Soulad se ŠVP:Je plně v souladu se ŠVP - Strom Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení, kompetence k řešení problému, kompetence komunikativní, kompetence pracovní Odkaz: http://www.hfdata.cz/joom/index.php/inf89/784

3 TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Základní pravidla psaného textu

4 Typografická pravidla Psaní textu a především jeho úprava se řídí základními typografickými pravidly. Ty jsou používána proto, aby: byl text lehce čitelný, nedocházelo chybám při tisku, vypadal text profesionálně, případně byl v souladu se státními normami pro tvorbu písemností.

5 Typografická pravidla Volba fontu písma V delším textu používat jeden shodný font písma (např. TimesNewRoman, Calibri apod.) Zvýraznění pomocí řezů písma – tučné, podtržení, kurzíva. Mezery mezi slovy Mezera je mezi slovy vždy jen jedna. Ostatní odsazení, případně sloupce vytváříme pomocí tabelačních zarážek, nebo tabulky. U interpunkcí se mezera píše vždy za interpunkcí. Nikdy ne před. Mezery v závorkách. Před levou závorkou se mezera používá, za ní ne. Před pravou závorkou se mezera nepíše, za ní ano. Příklad použití závorky (třeba takto) v textu.

6 Typografická pravidla Enter, odstavce a řádky Enter se používá pro ukončení celého odstavce, v žádném případě nepoužíváme k přechodu na každém řádku. Odstavce používáme pro snadné formátování textu, úpravy a pro snadné zarovnání textu do bloku. Zarovnání do bloku znamená, že text v řádcích začíná a pak i končí na stejných předem nastavených okrajích. Z dálky se slívá v jednolitý blok. Nadpisy odstavců Doporučení pro Word je u nadpisů používat předdefinované styly. Toto nám zaručí správné určení automatického číslování a generování automatického obsahu díla.

7 Typografická pravidla Čísla Desetinnou část čísla oddělujeme od celé části desetinnou čárkou. Před, ani za desetinnou čárkou se nepíší mezery. U pěticiferných a vyšších čísel je číslo děleno do skupin po třech číslicích, a mezi nimi se píše nedělitelná mezera (75 123). U čtyřciferných čísel se nejčasteji dělí zápis také (5 123). Datum a čas Píšeme s mezerami, rok se píše vždy čtyřmístně (2014). Dělení slov Vždy ponecháváme na programu, neprovádíme ručně.


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221."

Podobné prezentace


Reklamy Google