Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střídavé napětí a střídavý proud

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střídavé napětí a střídavý proud"— Transkript prezentace:

1 Střídavé napětí a střídavý proud

2 V energetice se používají převážně sinusová střídavá napětí
V energetice se používají převážně sinusová střídavá napětí. Střídavé napětí lze vyrábět v generátorech (alternátorech), pomocí transformátorů měnit jejich velikost a vést na velké vzdálenosti. Při výrobě stejnosměrného proudu (dynamo) má energie při přenášení na velké vzdálenosti velké ztráty na vedení , neboť stejnosměrné napětí a proud nelze transformovat !!!! Spotřebič

3 Výroba střídavého proudu
Při rovnoměrném otáčení smyčky vodiče v magnetickém poli vzniká indukcí sinusové střídavá napětí. Neustále periodicky mění velikost a směr.

4 Úplný kmit se nazývá perioda. Její trvání se nazývá doba kmitu T
Úplný kmit se nazývá perioda. Její trvání se nazývá doba kmitu T. Počet period za jednu sekundu je kmitočet (frekvence) f. Jednotka kmitočtu je Hertz (Hz). Kmitočet f střídavého napětí závisí na počtu otáček n a počtu pólových dvojic p (f = n * p). Otáčí-li se dvoupólový rotor (pólový pár) generátoru počtem otáček 3000/min = 50/s, má indukované střídavé napětí kmitočet 50 Hz.

5 Střídavý proud a jednotková kružnice
Otáčením závitu v magnetickém poli vzniká v obvodu střídavý proud

6 Střídavé napětí Okamžitá hodnota střídavého napětí
UMAX……amplituda střídavého napětí ω úhlová rychlost T………...perioda f…………frekvence

7 Střídavé napětí Maximální hodnota střídavého napětí
UMAX………amplituda střídavého napětí + UMAX - UMAX

8 Střídavé napětí Efektivní hodnota střídavého napětí
UMAX………amplituda střídavého napětí + UEF - UEF

9 Otázky ke zkoušení Popiš princip výroby střídavého napětí. Definuj co je to kmitočet (frekvence). Jaké musí být otáčky generátoru (dvoupólového rotoru), aby byl kmitočet střídavého signálu 50 Hz ? Nakresli jednotkovou kružnici průběhu střídavého signálu. Popiš parametry základní rovnice střídavého signálu. Jaká je hodnota Umax pro jednofázový rozvod elektrické energie ? Napiš vztah pro výpočet maximálního napětí Umax . Jaká je hodnota Uef pro jednofázový rozvod elektrické energie ? Napiš vztah pro výpočet efektivní hodnoty napětí UEF .


Stáhnout ppt "Střídavé napětí a střídavý proud"

Podobné prezentace


Reklamy Google