Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál umožňuje žákům pochopit základní funkce centrální banky ČR. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Renata Slaná (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovafunkce centrální banky Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 -19 let Vazby na ostatní materiályje součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

3 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY BANKA BANK ČNB slouží vede jednotlivým obchodním bankám ÚČTY, přijímá od nich vklady a poskytuje úvěry.Prostřednictvím bank vydává do oběhu oběživo. Na účtu ČNB mají banky uloženy PMR. BANKA STÁTU ČNB vede účty státního rozpočtu, vede další účty státních institucí např. Finančnímu úřadu a soudů

4 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY BANKOVNÍ REGULACE Banky hospodaří s cizími penězi, a proto je důležitá důvěra jejích klientů.Banka musí mít dostatek likvidních prostředků tj. peněz v hotovosti nebo takových aktiv, které lze rychle zpeněžit.Stát proto banky podřizuje REGULACI, jejíž smyslem je snížení rizik, do kterých banka vstupuje.

5 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY BANKOVNÍ LICENCE Zákon ukládá každému, kdo chce přijímat vklady od veřejnosti, aby požádal i licenci. Bankovní dohled udělí licenci pouze akciové společnosti, jejíž základní kapitál je vyšší než 500 milionů Kč. Žadatel musí prokázat původ a složení základního kapitálu. Smyslem posuzování původu kapitálu je snaha zabránit pronikání tzv. špinavých peněz, tedy peněz pocházejících z trestné činnosti.

6 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY BANKOVNÍ TAJEMSTVÍ Zákonná úprava bankovního tajemství dává bance i jejímu klientovi jistotu v tom, jak postupovat v oblasti citlivých informací a je i podkladem pro případné řešení případů, kdy dojde k porušení povinností ze strany banky a klient tím utrpí újmu. Bankovním tajemstvím se rozumí ochrana všech údajů o klientovi. Banka nesmí sdělovat údaje o tom, kdo je její klient, jaké má u ní uloženy vklady atd. Banky mají zájem o informaci o bonitě klienta, tj. hodnocení schopnosti klienta splácet úvěr.

7 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ Zvláštní povinností banky, která vyplývá ze zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, je povinnost banky identifikovat svého klienta Identifikaci klienta musí banka provést u všech obchodů, jejichž hodnota přesahuje 100 000,- Kč.

8 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY Jako „špinavé peníze“ jsou označovány peníze pocházející z trestné činnosti, např. z prodeje drog. Hotovostní peníze z trestné činnosti se zločinecké gangy snaží tzv. „vyprat“ neboli dodat těmto výnosům zdání legality a použít jich např. k nákupu luxusního zboží, ale hlavně legální podnikání např. na finančních trzích.

9 FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY CLEARINGOVÉ CENTRUM ČNB Předávání úhrad mezi bankami v České republice zabezpečuje Clearingové (zúčtovací) centrum České národní banky. Každá tuzemská banka má u CC ČNB založen svůj účet vedený v Kč a jeho prostřednictvím zasílá nebo naopak přijímá úhrady od jiných bank v souladu s uzavřenou smlouvou.

10 Literatura a zdroje informací Švarcova, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN 80-903433-3-3 Česká národní banka [online]. 2003-2012 [cit. 2012-11-27]. Dostupné z: http://www.cnb.cz/cs/index.html


Stáhnout ppt "EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google