Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vylučovací soustava 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vylučovací soustava 2."— Transkript prezentace:

1 Vylučovací soustava 2

2 Za týden REFERÁT „ŘÍZENÍ TĚLA - HORMONY“

3 Vylučovací soustava

4 Vylučovací soustava denně 2 l vody močovou trubicí ven z těla
odstraňuje N látky (močovinu),soli, léky, hospodaří s vodou z moči lze poznat některé nemoci ledviny močový měchýř Vylučovací soustava nefrony močovody filtrace krve zpětným vstřebáváním v kanálcích vzniká definitivní moč (1,5l) ve váčku vzniká prvotní moč (150l)

5 LEDVINA Ledvinové pouzdro Ledvinová tepna Ledvinová žíla
Ledvinová pánvička Kalich Močovod Dřeň Kůra Moč

6 LEDVINY MOČOVODY MOČOVÝ MĚCHÝŘ MOČOVÁ TRUBICE Močové cesty

7 Nemoci a vady vylučovací soustavy

8 Rakovina močového měchýře

9 Nádor močového měchýře
hlavní příčina je KOUŘENÍ a užívání některých léků, může být vyvolaný i chronickými infekcemi močových cest, často v souvislosti s močovými kameny. Rakovinu močového měchýře může způsobovat i dlouhodobější kontakt s některými průmyslovými chemikáliemi. Rakovina močového měchýře je nádorové onemocnění, jehož četnost zvolna narůstá. Častěji postihuje muže, ani ženám se však nevyhýbá. Každoročně je rakovina močového měchýře objevena v České republice u více než 2 tisíc lidí.

10 Močové kameny

11

12 Kameny mohou vznikat kdekoliv ve vylučovací soustavě
Kameny mohou vznikat kdekoliv ve vylučovací soustavě. Miniaturní krystaly projdou naším močovým aparátem bez povšimnutí, větší kameny mohou být při průchodu doprovázeny nemalou bolestí. Pro vznik močového kamene je pravděpodobně zapotřebí přítomnost několika příčin zároveň: nízký příjem tekutin – když je v moči méně vody, ostatní látky se v ní hůře rozpouštějí, tím dochází ke snadnějšímu srážení v krystaly až kameny zvýšený příjem živočišných bílkovin ve stravě (z masa a luštěnin) zvýšený příjem soli v potravě vyšší příjem kávy, čaje a čokolády některé léky překážka v odtoku moči (např. zvětšená prostata) způsobí její hromadění a roste riziko tvorby kamenů, těžké či opakované záněty močových cest, zánět ledvin ,   Hlavním příznakem je bolest, pálení při močení . Pokud je vzniklý kámen větší nežli potrubí vylučovací soustavy, projeví se močový kámen bolestí zad  v bedrech, bolestí břicha  a podbřišku. Bolest může být velice silná (ledvinová kolika) jdoucí až do třísel a stehen, bez nalezení polohy k úlevě. Kámen může pořezat tkáň vylučovací soustavy, to se projeví krví v moči, nebo může ucpat močové cesty a zábrana odtoku moči způsobí močení malého množství moči . Některé ledvinové kameny lze rozbít pomocí rázové vlny, laseru, jiné je třeba chirurgicky odstranit. Pro močové cesty je nejdůležitější pravidelný pitný režim  v malých dávkách po celý den a zdravá strava. Pomoci též může vitamín B6 a minerál hořčík .

13 Ledvinové a močové kameny

14 Příčinou ledvinné nedostatečnosti může být
zánět ledvinných klubíček nebakteriální zánět ledvinných kanálků, někdy jako následek nadužívání léků proti bolesti bakteriální zánět ledvinných kanálků, někdy v důsledku ledvinných kamenů dlouholetá cukrovka nedostatečně léčený vysoký krevní tlak pokročilé kornatění tepen další vzácnější nemoci nebo stavy po operacích ledvin Často se u jednoho nemocného vyskytuje více příčin současně, třeba cukrovka, kornatění tepen a vysoký krevní tlak. Selhání ledvin je pokročilejší onemocnění než ledvinná nedostatečnost. Je o stav, kdy ledviny ztratily přes 90 % své tkáně, vůbec nebo téměř vůbec neplní svou očišťovací funkci - nemocný buď nemočí vůbec nebo sice močí, ale moč je složena hlavně z vody a zplodiny látkové přeměny se do ní téměř nedostávají. V té chvíli je potřeba ledviny nějak nahradit, aby nemocný nezemřel.

15 Jak se dají ledviny nahradit?
V zásadě máme 3 možnosti náhrady funkce ledvin: • transplantace ledviny, která spočívá ve voperování cizí zdravé ledviny do dolní části břicha. Cévy vyživující ledvinu se napojují na cévy vedoucí do vašich dolních končetin a močovod pak do vašeho močového měchýře. • břišní dialýza, při níž se krev čistí přechodem zplodin látkové přeměny do roztoku v pobřišnicové dutině; roztok se do břicha napouští tenkou hadičkou natrvalo zavedenou do břišní stěny • krevní dialýza, při níž k očišťování krve dochází ve speciálním přístroji - umělé ledvině; znečistěná krev se hadičkou průběžně přivádí do přístroje a jinou hadičkou se očištěná krev vrací nemocnému. Transplantace ledviny je nejpřirozenější náhradou funkce ledvin, bohužel však není pro každého vhodná nebo její provedení není z nějakého důvodu v dané chvíli možné.

16 dialýza

17 polopropustná membrána
Dialýza polopropustná membrána

18 Peritoneální dialýza dyalizační roztok dutina břišní trubička
odpadní tekutina dutina břišní trubička dyalizační roztok

19 Vylučovací soustava 2 Močové cesty: stahem hladkého svalstva odtéká moč močovody z ledvin do močového měchýře (pojme 500 – 700 ml) močovou trubicí ven z těla Nemoci vylučovací soustavy: zánět močových cest zánět ledvin rakovina močového měchýře ledvinové a močové kameny Příčiny: prochladnutí přecházení infekčních nemocí dýchací soustavy nedostatečný příjem tekutin přesolená, překořeněná strava nadměrné užívání některých léků kouření

20 Popiš močové cesty. Jaké jsou běžné nemoci vylučovací soustavy? co jsou nejčastější příčiny těchto nemocí?


Stáhnout ppt "Vylučovací soustava 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google