Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Irena Maňáková, Jiří Lučan

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Irena Maňáková, Jiří Lučan"— Transkript prezentace:

1 Irena Maňáková, Jiří Lučan
Trendy ve výstavních vitrínách vzácných rukopisů prezentované na příkladu vystavení Vyšehradského kodexu Petra Vávrová, Magda Součková, Jan Francl, Jitka Neoralová, Lucie Palánková, Jana Suchá Očková, Miroslava Hejnová, Veronika Procházková, Zuzana Hochmalová, Tatiana Haváčková, Irena Maňáková, Jiří Lučan Muzejní prezentace sbírek: přístupy, strategie, trendy. Národní muzeum, Praha, 2015

2 Prezentace originálů památek kulturní a národní hodnoty
Před rozhodnutím o prezentaci památky je nezbytná diskuze všech zainteresovaných pracovníků. Ochrana nenahraditelné památky X povinnost jí zpřístupnit veřejnosti (financována z veřejného rozpočtu). Podmínkou prezentace jsou stabilní klimatické podmínky a bezpečnost památky. Důležité: volba výstavního prostoru, především kvalita výstavní vitríny a adjustace památky. Pořízení vitríny pro prezentaci vzácných rukopisů bylo věnováno několik let a zváženo využití nejen pro bezpečné vystavení rukopisů, ale i jako případný multifunkční klimatizovaný úložný prostor pro vzácné iluminované rukopisy či tisky.

3 Definice parametrů kvality materiálů a technologií vitríny
Výstavní vitríny určené pro významné exponáty musí splňovat nejpřísnější nároky na ochranu před: mechanickým poškozením, odcizením a vandalismem světlem vlivy klimatických podmínek a plynných polutantů prachem biologickými činiteli Materiály použité na konstrukci výstavních vitrín, musí být výhradně a prokazatelně nízkoemisní (testováno nezávislou laboratoří). Při vystavování je nezbytné sledovat parametry světelných a klimatických podmínek!

4 Zabezpečení exponátu proti mechanickému poškození a odcizení
Sklo – bezpečnostní, antireflexní, ochrana proti UV 99,8 %, netříštivé. Podmínkou zabezpečení exponátu je uzamykatelná vitrína. Hydraulické zvedání šturce – pro snadnou manipulaci a bezpečnou adjustaci památky. Elektronické zabezpečení vitríny - možné napojení na bezpečnostní systém, otřesové senzory, vlastní alarm apod.

5 Otevírání instalačního prostoru

6 Světlo Vnitřní osvětlení vitrín by mělo být regulovatelné, směrovatelné a nezvyšující vnitřní teplotu. Složení světla – bez UV záření a eliminace modré složky světla. Sledována je intenzita osvětlení, teplota chromatičnosti a věrné podání barev – kompromis mezi komfortem návštěvníka a ochranou exponátu.

7 Mikroklima Prachotěsná nebo vzduchotěsná vitrína umožňuje ovlivňovat vnitřní mikroklima pomocí aktivní / pasivní klimatizace. Výměna objemu vzduchu ve vitríně max. 10% za 24 hod. Konstrukční materiály pouze ze stabilních a chemicky inertních materiálů. Integrovaná technologie pro aktivní klimatizaci včetně filtrace (plynné polutanty, zárodky mikroorganismů aj.) vzduchu uvnitř vitríny. Monitorování mikroklimatu na počítači, vzdálený přístup k měření. Regulace teploty pomocí teplotního modulu.

8 Parametry vitríny Národní knihovny
Hledány a diskutovány různé varianty provedení, materiály a konstrukce, dostupnost na trhu a technické možnosti. Rozměry vitríny : Půdorys: 1350 x 950 mm Sokl: 600 mm Rám: 55 mm Skleněný šturc: 400 mm Celková výška vitríny: 1055 mm

9 Konstrukce vitríny Podstavec z oceli, svařované spoje, práškové lakování. Šturc z bezpečnostního skla síla 11,5 mm, antireflexní. Specifické spojení skel na pokos 45°, patentovaný tmel. Hydraulické zvedání šturce.

10 Technologické vybavení vitríny
Integrované zabezpečovací prvky, připojení na zabezpečovací systém instituce. Regulace a kontrola vnitřního klimatu s dálkovým přístupem. Klimatizační a filtrační jednotka "vyplachováním" vitríny upravovaným vzduchem odstraňuje škodlivé látky. Možnost pasivní regulace RV. Osvětlení LED diodami, regulovatelné. Teplota chromatičnosti 3000 K (teplá bílá), Ra >92.

11 Monitoring a regulace teploty a relativní vlhkosti vzduchu, regulace intenzity osvětlení

12 Přesun a manipulace s vitrínou
Vitrína je opatřena pojízdným systémem. Dokoupeny speciální zvedací transportní vozíky

13 Transport a převoz vitríny

14 Závěr Čtyři roky zjišťování a ověřování informací o vitrínách.
Tým pracovníků z několika oddělení: Odbor ochrany knihovních fondů, Odbor historických a hudebních fondů, Odbor komunikace, Odbor správy a provozu. V České republice jedinečná vitrína tohoto typu. Vitrína je k dispozici i pro ostatní kulturní instituce.

15 Poděkování Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu rozvoje Národní knihovny České republiky jako výzkumné organizace: Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace DKRVO, Oblast 4 - Vývoj metodik ochrany, konzervace a restaurování knihovních fondů (historických i novodobých), který je podporován Ministerstvem kultury ČR. Zvláštní poděkování za spolupráci a trpělivost při realizaci nákupu a instalace patří paní PhDr. Janě Tesařové z firmy DYTEC, s. r. o., panu Mierbachovi, majiteli firmy DYTEC GmbH a kolegům z firmy Glasbau HAHN, bez kterých by vitrína nevznikla.

16 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Irena Maňáková, Jiří Lučan"

Podobné prezentace


Reklamy Google