Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci."— Transkript prezentace:

1 Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci u konkrétních genů, tak i obecné faktory nutné pro správný průběh procesu transkripce. Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci u konkrétních genů, tak i obecné faktory nutné pro správný průběh procesu transkripce. (Wikipedia)protein transkripci DNAgenůprotein transkripci DNAgenů Příklad mezimolekulárních interakcí: transkripční faktory Příklad transkripční faktor NF-Y váže se specificky na sekvenci CCAAT, přítomnou v mnohých promoterech (sekvencích DNA na začátku genu). NF-Y má 3 části: NF-YB a NF-YC, tvoří dimer, který rozpoznává povrch DNA bez specificity pro určitou sekvenci NF-YA, část tvořící specifické kontakty se sekvencí CCAAT

2 zóna nespecifických kontaktů specifické kontakty

3 V tomto obrázku je protein znázorněn „Conollyho povrchem“ vybarveným podle elektrostatického potenciálu. Modrá: pozitivní potenciál. Červená: negativní potenciál. Nespecifické kontakty jsou převážně elektrostatické, mezi pozitivně nabitými aminokyselinami a negativně nabitými fosfáty.

4 specifické kontakty nespecifické kontakty

5 specifické kontakty vodíkový můstek (Arg)NH 2 ….N3(Adenin 10) Hydrofobní kontakt Phe289- Deoxyribóza A10 vodíkový můstek (Arg)NH 2 ….O5‘(Cytidin 8)

6 DNA-mimic proteins: některé organizmy, např. viry, vyvinuly proteiny, které napodobují svým povrchem povrch DNA. Např. bakteriofág T7 po infekci bakterie exprimuje protein Ocr (Overcome classical restriction). Ten „napodobuje“ dvojitou šroubovici DNA, přičemž fosfátová páteř je napodobená negativně nabitými aminokyselinami (Asp, Glu). Endonukleáza-enzym hostitele (bakterie), který rozpozná cizí DNA a rozštěpí ji na fragmenty, je zablokována Ocr, který se na ni váže s ještě větší afinitou než DNA, a stane se neúčinnou. Modrá: pozitivní potenciál. Červená: negativní potenciál.

7 Double bonds decrease intermolecular adhesion  lower the melting point Diskuse k cvičení z 25.9.2014

8 Cvičení 1. The characteristic odor of pineapple is due to ethyl butyrate, a compound containing carbon, hydrogen, and oxygen. Combustion of 2.78 g of ethyl butyrate leads to formation of 6.32 g of CO 2 and 2.58 g of H 2 O. The properties of the compound suggest that the molar mass should be between 120 and 130. What is the molecular formula? 2. Napište rovnice pro spalování n-oktanu a) v podmínkách dokonalého spalování (na CO 2 a H 2 O) b) v podmínkách nedokonalého spalování, při kterých vzniká stejný počet molů CO 2 a CO


Stáhnout ppt "Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci."

Podobné prezentace


Reklamy Google