Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Autor: Mgr. Michaela Suchardová

2 Martina Driverová „ S úsměvem a dobrou myslí lze v životě vzdorovat v podstatě všemu.“

3 Ukázka z knihy ( tiché čtení) : Šla jsem otevřít, jen tak v tričku a šortkách, jak chodím po zahradě… Kdybych byla věděla, kdo tam bude, byla bych se utíkala převléct! A pak jsem ho poprvé uviděla. Měl na sobě modré kalhoty a bílou košili, díval se na mě hodně shora ( je vysoký) a řekl: „Dobrý večer, já jsem Evžen Galbovský, je u vás náš táta?“ Tak jsem Evžena poznala. Hned jak jsem se na Evžena podívala, věděla jsem, že je docela jiný než kluci, co znám. Už proto, že je dospělý! Je mu jednadvacet – o deset let víc než mně! A taky proto, že se jinak chová. Kluci ze třídy by se houpali na brance a ptali by se, jestli můžou na podzim přijít na kaštany. Ale Evžen, ten se jenom rozhlédl a řekl: „Máte krásnou zahradu!“ Já vím, to není moc. Ale on už je takový, moc toho nenamluví. Když to řekl, stala se divná věc. Naše zahrádka, kterou bych mohla jít poslepu, jak ji znám, se najednou úplně změnila. Byla… byla zvláštní. Tajemná. Zavedla jsem Evžena k lavičce, kde seděl jeho a můj tatínek. Sedl si j nim. Poslouchal, o čem si povídají, a hlavu naklonil trochu na stranu. Na ruce se mu blýskal zlatý prstýnek s koňskou hlavou. Já jsem se opřela o vrbu a dívala jsem se na něj, aby nevěděl. Myslela jsem si, že vypadá hezky a že je moc zvláštní, víc nic. Vypadal jako princ z pohádky, opálený a v bílé košili.

4 Otázky k textu:  Z jaké knihy je tato ukázka?  Které postavy v ukázce vystupují?  Jak bys popsal/a hlavní hrdinku Janu?  Kdy Evžena uviděla poprvé?  Jak Evžen vypadal?  Stalo se ti někdy, že tě někdo zaujal tak, že jsi z něho nemohl/a spustit oči?

5 Vyberte knihy, které napsala Martina Driverová Čekání na Vánoce Máme doma zvířata České pověsti pro malé děti Pipi dlouhá punčoch Ježíš a jeho příběh Karkulín je nejlepší Táta pro radost i pro zlost Emil a detektivové Táta nemá smutky rád Luisa a Lotka Táta k příštím Vánocům Poslední Mohykán Domov pro Marťany Lotta z Rošťácké uličky

6 Použité zdroje:   REZUTKOVÁ,H. a kolektiv. Čítanka pro 5. ročník. 1. vyd. Všeň: Alter,1996. ISBN: 80-85775-52-2. s. 115


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google