Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky."— Transkript prezentace:

1 N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky

2 P ROČ ZAČLENIT POZNATKY Z NANOVĚDY A NANOTECHNOLOGIÍ DO VÝUKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE ? 1) příprava nové generace vědců, techniků a inženýrů pro další rozvoj nanotechnologií (pokud se na vzdělávání nezaměříme, může to mít vliv na dostatek kvalifikovaných odborníků pro další výzkum) 2) přírodovědná gramotnost (možnost diskuse o nových poznatcích vědy a umět se vypořádat s každodenními situacemi v souvislosti s novými technologiemi, dokázat zhodnotit pozitiva i negativa nových technologií) 3) zájem a motivace žáků pro výuku přírodovědných předmětů (žáci se dozvídají o nanotechnologiích z médií, setkávají se se spotřebitelskými produkty obsahující nanomateriály atd.)

3 K LÍČOVÉ POJMY PRO NANOTECHNOLOGIE Velikost a škála Poměr plochy povrchu k objemu Tyto dva koncepty jsou nezbytné pro pochopení vlastností materiálů závisejících na velikosti a dalších pojmů nanotechnologií.

4 V ELIKOSTI A „ SVĚTY “ Úkol č. 1: Ke každému objektu přiřaďte nejlépe vyhovující rozměr a seřaďte je od nejmenšího k největšímu.

5 M ĚNÍME VELIKOST Nanoobjekty jsou přibližně tisíckrát menší než průměr lidského vlasu!

6 T ESTOVÁNÍ STUDENTŮ 1. otázka: Kolik nanometrů je v jednom metru? Úspěšnost: 73% 2. otázka: Který z objektů patří do nanosvěta (1-100 nm)? Úspěšnost: 27% 3. otázka: Zmenšováním rozměru částic v materiálu se povrch a reaktivita ……………………… Úspěšnost: 9%

7 V ELIKOST, ŠKÁLA ( A TVAR ) vizualizace: video: Powers of Ten – Ultimate Zoom https://www.youtube.com/watch?v=bhofN1xX6u0 - the zooming strategy na základě zkušeností odhadujeme chování materiálu – nefunguje to (mění se chování, síly, …) každý svět má svého průvodce – velikost objektů, jejich chování, jak je lze pozorovat s velikostí se mění také tvar (gazela nemůže mít velikost slona)

8 P ŘEDSTAVA MILIARDY A MILIARDTINY NANO... pochází z řečtiny a znamená „ trpaslík “... jako předpona se používá k vyjádření jedné miliardtiny 1 nm = 10 -9 m 1 m = 1 000 000 000 nm Úkol č. 2: Odhadněte : Jaký objem bude mít 1 000 000 000 zrnek hrubozrnné soli? Do 1 mililitru se vejde ……………….. kusů zrnek hrubozrnné soli soli.

9 Vyberte jednu z možností:

10 Příprava „nanoroztoku“ Připravíme si 9 zkumavek, vodu a potravinářské barvivo. Do první zkumavky dáme 1 ml barviva a 9 ml vody, koncentrace v této zkumavce bude desetinová v porovnání s počáteční koncentraci barviva. Do druhé zkumavkydáme 1 ml roztoku z první zkumavky a 9 ml vody, koncentrace ve zkumavce bude setinová k původní koncentraci barviva. Tento proces opakujeme až k deváté zkumavce – poslední zkumavka obsahuje „nanoroztok“.

11 D ĚKUJI ZA POZORNOST Literatura: Bonner T. J., Na velikosti záleží, Mladá fronta a. s., Edice Kolumbus, 2008 Blonder R., Sakhnini S., Teaching two basic nanotechnology concepts in secondary school by using a variety of teaching methods, Chem. Educ. Res. Pract., 2012, 13, 500 – 516 Stevens S. Y., Sutherland L. M., Krajcik J. S.: The big ideas of nanoscale science & engineering: a guidebook for secondary teachers, NSTApress 2009, ISBN 978-1-935155-07-2, p. 5-10 Hájková Z., Přehled „nanodemonstrací“, Příloha k disertační práci, Praha, 2014


Stáhnout ppt "N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky."

Podobné prezentace


Reklamy Google