Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)"— Transkript prezentace:

1 Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

2 Poruchy hlasu Jsou patologické změny jeho akustické struktury. Hlasovou poruchou je změna v individuálních akustických kvalitách, ve způsobu tvoření a užívání hlasu. V hlase se mohou vyskytovat též vedlejší přídatné zvuky. V souhrnu je poruchou hlasu odchylka od normy z hlediska jeho síly, výšky, kvality a flexibility v souvislosti s věkem, pohlavím a společensko – kulturním prostředím.

3 Změny hlasu v osobní historii člověka
Hlas v průběhu života člověka prodělává vývojové změny, jež jsou nejvýraznější v období puberty a ve stáří jsou to přirozené involuční změny. Tyto změny nejsou obvykle patologického charakteru Hlas v obdobích jeho přirozených změn vyžaduje ochranu.

4 Hlasové změny v období puberty
Růst hrtanu a hlasivkových vazů včetně jejich zesílení a změny nervových integrací podmiňuje vývoj pohlavních žláz. Tyto změny jsou výrazné u hochů a méně výrazné u děvčat Hlasivkové vazy u děvčat se prodlouží o 3-4mm a u hochů až o 5-10mm. U dospělých osob se pokládá tvar hrtanu za jeden z tzv. druhotných pohlavních znaků.

5 Změny hlasu v pubertě Asexuální zvukové charakteristiky dětského hlasu jsou v pubertě (u děvčat mezi rokem a u chlapců mezi rokem v průběhu 2-3 měsíců až půl roku) nahrazeny rozšířeným hlasovým rejstříkem v důsledku anatomických změn. U hochů se dolní hranice snižuje o oktávu a horní hranice asi o sextu. U děvčat probíhají hlasové změny rychleji a méně nápadně ve srovnání s chlapeckou populací. Dolní hranice dívčího hlasu se snižuje asi o tercii, kdežto horní hranice se o něco zvyšuje. Hlasový vývoj pokračuje i v době pomutační.

6 Seeman (1953) rozlišuje tři fáze vývoje hlasu v období puberty:
Období předmutačních změn na hlase, které se projevuje zhrubnutím a zesílením hlasu a ztrátou vysokých tónů zpěvního hlasu. Vlastní hlasová krize trvající průměrně tři měsíce. Pomutační korekce hlasu.

7 Další vývoj hlasu v produktivním věku
Hlasový vývoj pokračuje i v době pomutační. Tzv. umělecký hlas vrcholí u muže až kolem roku. Umělecký hlas u žen vrcholí u žen kolem 30. roku.

8 Involuční hlasové změny
K výraznějším změnám hlasu ve smyslu stárnutí dochází nejčastěji po 60. roce. Procesy vápenatění hrtanových chrupavek, ochablost až atrofie hrtanového svalstva jsou podkladem strukturálních a morfologických změn i změn neurodynamického stereotypu hlasu. Zmenšuje se hlasový rozsah, snižuje se užívaná hlasitost i hlasový výkon, zostřuje se barva hlasu. U mužů se ve stáří zvyšuje hlasová poloha, někdy až do fistule a dochází ke stařeckému tremolu hlasu. U žen ve stáří bývá hlas řezavý nebo hluboký.


Stáhnout ppt "Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)"

Podobné prezentace


Reklamy Google