Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravskoslezské Beskydy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravskoslezské Beskydy"— Transkript prezentace:

1 Moravskoslezské Beskydy

2 Kde, kdy a co CHKO Moravskoslezské Beskydy vznikly v roce 1973.
Jejich rozloha je 2100 km2. Nejvyšší vrchol je Lysá hora 1223,5 m. n. m. Je to nejrozsáhlejší CHKO. Je tam 50 maloplošných chráněných území, 2 ptačí oblasti a 3 naučné stezky.

3

4 Co je to pseudokras? Pseudokras je krasový útvar, který je vytvořený v
nekrasových horninách – v tomhle případě v pískovcích. Jsou to například známé Radhošťské a Kněhyňské ďůry. Pseudokras se také často nachází v podobě zářezů a puklin do země a díky nim vznikají také pověsti o vstupech za poklady. Jeskyně jsou také většinou chráněné, protože v nich často sídlí vzácné druhy netopýrů.

5

6 Mapa Beskyd

7 Lesy, rostliny a zvířata
V moravskoslezských Beskydech je uměle vysazený smrk, rostou tu také jedle, duby, buky a pod. Květena je bohatá a mnohá je chráněná – orchidej, kyčelnice... V lesích je vysoká zvěř, rysi, občas medvědi a málokdy vlk. Nejvíc živočichů je u nás bezobratlých, nejvíc ohrožení jsou vodní živočichové (úprava vodních toků, znečišťování vod, chemizace...)

8 Prales Mionši Vede zde naučná stezka dlouhá cca 7 km,
celý prales měří169,7 ha. Je to přírodní rezervace od roku1954. Patří k největším pralesům ČR a k nejznámějším oblastem Beskyd Nachází se u vesnic Dolní a Horní Lomná, na horách Úplaza a Velká Polana. Předmět ochrany: největší komplex přírodně blízkých jedlo-bukových porostů.

9

10 Čertův stůl Je to megalitická stavba, která patří k nejzajímavějším
přírodním úkazům v Beskydech. Nachází se poblíž Čertovy hory na konci asi 100 metrů dlouhého žlabu. Záhadou zůstává, jak tento úkaz vznikl, neboť deska váží 6,5 tuny a poblíž nejsou nalezeny žádné stopy po činnosti člověka.

11

12 Zdroje http://www.orcus-speleo.cz/img/speleo/expedice/072.jpg
moravskoslezske-beskydy.aspx 26769f d41/pustevny.jpg


Stáhnout ppt "Moravskoslezské Beskydy"

Podobné prezentace


Reklamy Google