Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu"— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Co je to kurzor Při psaní textu si můžeme povšimnout svislé blikající čárky za textem |, které říkáme kurzor. V místě, kde je kurzor umístěn, provádíme vkládání znaků (psaní textu z klávesnice), obrázků apod.

3 Přemisťování kurzoru Pomocí myši – klikneme levým tlačítkem myši do místa kam se má kurzor přemístit. Pomocí klávesnice – kurzorových šipek (klávesy ←↑→↓), se přemístí kurzor o jednu pozici (vlevo, vpravo) nebo o jeden řádek (nahoru, dolu). Tento posun se provede jen, když není kurzor na okraji (poslední/první řádek). Je-li kurzor na konci řádku, pak kurzor → pokračuje na novém řádku.

4 Přemisťování zkratkami
Rychlé přemístění po slovech provedeme kombinací CTRL + šipka vpravo/vlevo Po odstavcích z dané pozice pomocí CTRL + šipka nahoru/dolů Posun z libovolné pozice na začátek řádku klávesou HOME na konec řádku (nikoli odstavce) klávesou END Přemístění kurzoru tzv. po stránkách (odpovídá zobrazení na monitoru) provedeme pomocí PageUp a PageDown.

5 Přemisťování zkratkami
Na začátek celého dokumentu se přemístíme pomocí klávesové zkratky CTRL + HOME Na konec dokumentu CTRL + END Není potřeba umět všechny způsoby, je ale potřeba si je vyzkoušet a používat ty, které nám vyhovují a urychlují naši práci.

6 Označování textu – myší
Při úpravě textu potřebujeme často provést tzv. výběr do bloku (zamodření, začernění, atp.) Výběr můžeme provést pomocí levého tlačítka myši, kliknu na začátek, držím tlačítko myši a tažením provádím výběr. Dvojitým kliknutím na slovo se nám označí jedno slovo. Při trojitém se nám označí celý odstavec (v některých editorech jen věta a odstavec se vyznačí až při čtyř-kliknutí). V některých editorech funguje i kliknutí na začátku řádku (pro označení jednoho řádku) a dvojité kliknutí na začátku řádku pro označení celého odstavce. Šipka se v tomto okamžiku bude jevit obrácená (ukazuje zleva doprava)

7 Označování pomocí klávesnice
Text můžeme označovat po znacích SHIFT + → vlevo/vpravo nebo po řádcích SHIFT + nahoru/dolů Potřebujeme-li označit od dané pozice na okraj řádku, pak umístíme kurzor kamkoli do textu a pomocí SHIFT + HOME/END, označíme od daného místa až na okraj řádku. Pro označení slova použiji zkratku CTRL + SHIFT + vlevo/vpravo (pro výběr více slov jen opakovaně stiskneme patřičnou šipku)

8 Označování pomocí klávesnice
Platí také možnost označení pomocí SHIFT + PageUp/PageDown Chceme-li označit část textu z libovolné pozice nahoru (dolů), pak umístíme kurzor na patřičnou pozici v textu a poté stiskneme zkratku CTRL + SHIFT + HOME/END Pro označení celého textu se nejčastěji používá zkratka CTRL + A


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu"

Podobné prezentace


Reklamy Google