Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Instalace Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Instalace Autor: Mgr. Aleš Kozák."— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Instalace Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Instalace Hledáme co chceme instalovat. –pomocí internetových vyhledávačů –zakoupením vhodného produktu v obchodě Ověření licence (samostatná prezentace) Ověření HW požadavků (zvládne to moje PC?) Zakoupení/Stažení programu Instalace Nastavení aplikace

3 Než začneme … Je potřeba ověřit hardwarové požadavky softwaru. T y jsou vždy uvedeny na krabičce zboží, případně jako popisek u internetového odkazu. Najdeme-li vhodnou aplikaci, ověříme licenční podmínky (například je-li pro nekomerční účely zdarma, apod.) Zakoupíme aplikaci, případně ji stáhneme z internetu.

4 Kde stahovat? Primárním zdrojem jsou stránky výrobců (czilla.cz, openoffice.cz, freecommander.com) –Sekce ke stažení, download, … Sekundárním zdrojem jsou portály slunecnice.cz, stahuj.cz, instaluj.cz, … Po stažení aplikace je nutné stažený soubor zkontrolovat antivirovým programem (není-li kontrola provedena automaticky). Instalátor nespouštíme bez kontroly! Vyvarujte se sítím P2P, Torrentům, Warez stránkám apod. (riziko malware, nelegální SW, …)

5 Ověření požadavků Nemáme-li dostatečný HW a systémové požadavky, pak se nám instalace nedokončí úspěšně. Základní požadavky jsou specifikované obecně. Lze je zjistit pomocí vlastností: kliknutím pravého tlačítka myši na tento počítač -> vlastnosti. Základními parametry jsou: –Operační systém –Procesor a operační paměť –Prostor na disku (+ nároky na grafickou kartu – u her)

6 Instalace Po stažení máme v počítači tzv. instalátor (popř. jej máme na CD/DVD, USB, …) Spuštěním instalátoru se spustí průvodce instalací. Postup bude předveden na příkladu souborového manažeru FreeCommander.

7 Příklad instalace http://freecommander.com/ v sekci Downloads je odkaz na instalátor fc_setup_.zip. Kliknutím na soubor se spustí stahování. Zvolíme uložení souboru (ne otevřít!) případně zadáme cestu, kam se má soubor uložit. Stahování potvrdíme OK Po stažení se nám zobrazí stažené soubory. Ty mohou být komprimovány (zip, rar, …). Rozbalíme archiv (otevřením) -> extrahovat (vše) -> zvolíme kam se má extrahovat Přejdeme k rozbalenému adresáři.

8 Příklad instalace Mezi extrahovanými soubory nalezneme soubor s názvem install.exe nebo setup.exe Spuštěním tohoto souboru se spustí instalační průvodce, který nás uvítá v instalaci a v jednotlivých krocích nás vede k nastavení a dokončení instalace.

9 Příklad instalace Po několika krocích, kdy potvrzujeme přednastavené volby pomocí tlačítka další (next), s e zobrazí potvrzení Licenčních podmínek. K těm se zavazujeme samotnou instalací (nikoli podpisem). Licenční podmínky jsou většinou v angličtině, přeložit si je můžeme například pomocí služby translate.google.com V tomto kroku můžeme pokračovat pouze po zaškrtnutí políčka Souhlasím (I agree, Accept). Nesouhlas můžeme vyjádřit stornováním, nesouhlasím, dismiss, disagree, … V tom případě instalace končí.

10 Příklad instalace Volba umístění –Většinu aplikací instalujeme na disk C: –Výjimkou mohou být hry nebo aplikace využívající větší prostor na disku (například programy pro animaci, střihání videa apod.) –Pro výše zmíněné programy se také používá kombinovaná forma => instalace na disk C: a nastavení ukládání dat v rámci aplikace na jiný (datový) disk. Po dalších potvrzeních mohou následovat doplňkové volby instalace (například různých částí programů, vlastní nastavení, doporučená instalace apod.) Ke konci instalace často volíme, zda se má při instalaci vytvořit zástupce na pracovní ploše a v nabídce start. Programy nám často nabízejí nástroje, které nepotřebujeme, stačí jen pozorně číst jednotlivé volby.

11 Příklad instalace Po potvrzení všech nastavení následuje rekapitulační stránka a potvrzení instalace. Po stisknutí instalovat se provede instalace (vidíme stav uvedený v %) Po dokončení se zobrazí poděkování za instalaci a nabídka, zda si přejeme po instalaci program rovnou spustit, přejít na stránku výrobce a zobrazit readme.txt (ctime.txt) V readme.txt jsou sepsány licenční podmínky, historie vývoje programu, stručný návod, kontakty na výrobce apod.

12 Po instalaci Nyní máme v počítači nainstalovaný program a instalátor. Nejedná se o jedno a to samé. –Odstraníme-li instalátor, máme pořád program nainstalovaný a můžeme jej nadále používat. –Odstraníme-li nainstalovaný program a necháme si zdrojový instalátor, pak program nemůžeme v daný moment užívat, ale můžeme si jej opětovně nainstalovat. –Odstraníme-li instalátor i program, pak musíme postup opakovat včetně stažení instalátoru (opětovná instalace nebude možná například u trialových verzí aplikací apod., viz prezentace „licence“) Opětovným spuštěním instalace (na již nainstalovaný program) nám průvodce navrhne upravit možné změny v nastavení této aplikace, opravu případných chyb, apod.

13 Odebrání programů Program neodinstalujeme odstraněním zástupce z nabídky start! Program neodinstalujeme odstraněním zástupce z pracovní plochy! Program neodinstalujeme odstraněním složky aplikace (například v C:\program files) Do složek WINDOWS a PROGRAM FILES se nedoporučuje zasahovat (nejste-li zkušení uživatelé, provádějící odborný zásah).

14 Odebrání programů Program lze odinstalovat z nabídky START (ve složce patřičné aplikace) pomocí programů jako je uninstall.exe, odinstalovat.exe, remove.exe, … Není-li v nabídce START tento odkaz pak spustíme přes START -> ovládací panely -> přidat nebo odebrat programy (Programy a funkce ve Windows Vista a 7) Poté vybereme program určený k odinstalování -> označíme jej a klikneme na tlačítka odebrat. Nemáme-li ani jednu z výše uvedených možností, můžeme program odstranit ručně (smazáním daného adresáře) <- jen výjimečně

15 Odebrání programů Při odebírání programů pomocí uninstall.exe se zobrazí podobný průvodce jako při instalaci. Řídíme se jednoduchými kroky a potvrzujeme tlačítkem další. Při odinstalování si můžeme ponechat některá data (uložené soubory) v počítači. Při opětovné instalaci můžeme tyto soubory opět využít. (například vlastní nastavení apod.)


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Instalace Autor: Mgr. Aleš Kozák."

Podobné prezentace


Reklamy Google