Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák."— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Internet Jedná se o systém navzájem propojených počítačů a dalších prvků. Původní síť ARPANET vznikla kolem roku 1969 – 1972, první vývoj byl v USA směrem k vytvoření vojenské a univerzitní počítačové sítě. 1987 vzniká pojem internet a roku 1990 zaniká projekt ARPANET, internet se koncem 80. let komercializuje. 13. 2. 1992 se oficiálně připojila ČR k této síti. V současné době Internet využívá okolo 2 mld. lidí. Říkáme-li „jdu na Internet“ máme na mysli, že budeme využívat jeho služby.

3 Služby Internetu WWW prezentace (dnes s možností vyhledávání) Komunikační služby (e-mail, ICQ, MSN, Skype, …) Sociální sítě (Facebook, Twiter) Prezentace fotografií a videí (Picasa, Rajče, YouTube, Stream, …) Sdílení souborů (FTP server, P2P, UložTo, Uschovna, …) Připojení ke vzdálenému počítači další

4 Internetové prohlížeče Na trhu je několik internetových prohlížečů Na vašich počítačích se systémem MS Windows je předinstalovaný Internet Explorer. Chceme-li další prohlížeče, musíme si je do počítače stáhnout a nainstalovat. –Mozilla Firefox – www.czilla.cz/ –Opera – www.opera.com/ –Google Chrome – www.google.com/chrome –Safari – www.apple.com/safari/download/ –Maxthon – www.maxthon.cz –Avant – www.avantbrowser.com –další

5 Internetové prohlížeče Proč bych měl instalovat jiný prohlížeč? Prohlížeče mají různé možnosti nastavení a rozšíření (PLUGIN). Vybíráme dle sympatií. Schopnost zobrazit korektně webové prezentace si můžeme ověřit pomocí ACID testu (test zobrazení webových prezentací dle smluvených norem a zásad) http://acid3.acidtest.org/ –Nejhůře je na tom většinou Internet Explorer (cca 40–70% úspěšnost), Firefox, Opera, Chrome mají okolo 95-100 % úsp ě šnosti Mezi nejbezpečnější prohlížeče v současné době patří Google Chrome.

6 Webové prezentace Webové prezentace jsou dnes vytvořeny pomocí různých jazyků, základem je HTML. Dnešní trendy jsou tzv. WEB 2.0, kde se uživatel stává součástí vývoje webových prezentací (psaní komentářů, vlastní nastavení, apod.) K webové prezentaci se dostáváme díky tzv. URL adrese např. www.tul.cz –Adresa bývá uvedena pomocí http:// nebo https://. Rozdíl je takový, že https je zabezpečený pomocí certifikátů a komunikace je šifrovaná –Známe-li adresu pak ji v internetovém prohlížeči zadáváme do adresného řádku.

7 Webové prezentace Pokud webovou adresu neznáme, vyhledáváme vhodnou webovou prezentaci pomocí klíčových slov (například Technická univerzita v Liberci), která zadáváme do vyhledávacího katalogu (centrum.cz, seznam.cz, …) nebo přímo do webového vyhledávače (google.cz, bing.cz, …) Katalogy jsou založeny na registraci webových prezentací a ručně udržovaném seznamu. Mezi prvními vyhledanými odkazy jsou placené odkazy. Vyhledávač vyhledává na základě pravidelně (robotem) aktualizované databáze. Upřednostnění odkazů probíhá na základě relevantnosti.

8 E-mail a ostatní E-mail je elektronická pošta, dnes je přístupná jak přes klienty jako je MS Outlook, Mozilla Thunderbird, …, tak i přes webové rozhraní např. webmail, seznam.cz, … Diskusní fóra – možnost psát na web příspěvky, většinou dotazy a odpovědi (reakce na články) v rámci skupin. Jsou přístupna přes webové stránky. CHAT – je přístupný přes webové rozhraní (např. xchat.cz), sdružuje lidi do diskusních skupin. Psát mohou ti, kteří jsou připojeni (online).

9 E-mail a ostatní ICQ, MSN a jim podobn é, jsou speciální aplikace, které si můžeme nainstalovat do počítače. Pomocí registrace získáme zdarma vlastní účet a můžeme pomocí těchto programů komunikovat s přáteli, kteří tento program mají také nainstalovaný. VOIP (Voice Over Internet Protokol) –Možnost komunikace nejen pomocí textu, ale také pomocí mikrofonu a sluchátek, případně i webkamery (audiovizuální přenos) –Typickým zástupcem je program SKYPE, ale i ICQ a ostatní - často umožňují tento způsob komunikace. Program si volíme podle svého okolí, v ČR je nejrozšířenější SKYPE a ICQ. Některé aplikace konkurují produktům jako je ICQ, ale využívají jejich účty (např. Miranda IM)

10 Sociální sítě Webová aplikace (neinstaluje se, je přístupná přes webové rozhraní na jakémkoli prohlížeči). Spojují služby Chatu, diskusních skupin, prezentace vlastních stránek a další služby dohromady. Nebezpečí ztráty vlastní anonymity prezentací osobních informací. Diskutuje se o omezení přístupu dětí do těchto sítí. Rozvoj sociálního inženýrství (viz počítačová bezpečnost).

11 Foto, audio, video Jelikož je nepraktické posílat spoustu fotografií a audio-vizuálního materiálu, využíváme datových úložišť nebo webových aplikací jako je YouTube, Rajče, Picasa, apod. K některým aplikacím existuje software, který si můžeme nainstalovat do počítače, a pomocí kterého upravujeme vlastní materiál (fotografie, …) a poté je nahráváme na web. Daný materiál může být ukryt před vyhledávači, přátelé se k fotografiím dostanou jen pomocí přesného odkazu, který jim zašlu. (Když tento odkaz někdo uveřejní, pak se i moje fotografie stávají dostupnými.) Pro sdílení videa existují služby jako stream.cz nebo YouTube.com, platí pro ně obdobná pravidla jako pro fotky.

12 Sdílení souborů Sdílení souborů provádíme pomocí FTP serverů, k souborům mají přístup jen uživatelé s heslem nebo jsou soubory pomocí webové prezentace uveřejňovány. (ve firmách) Soubory můžeme sdílet pomocí P2P sítí (Peer to Peer = uživatel uživateli). –Využívá se programů, které si nainstalujeme do počítače (DC, torenty, apod.) –Abych mohl stahovat, musím většinou také něco sdílet. –Sítě jsou zneužív ané k nelegální činnosti, při které jsou porušovány autorská práva (krádeže softwaru, filmů, hudby, apod.) –Sítě jsou monitorovány policií – Váš poskytovatel internetu je povinen na vyžádání Policie ČR vydat informace o Vás a Vašem připojení v případě podezření z této činnosti. Portály ulozto.cz, uschovna.cz, … umožňují sdílet větší soubory nahráním na speciální server.

13 Připojení ke vzdálenému PC Využívá se pro připojení k počítači v práci z vlastního domu apod. Informatici využívají připojení ke vzdálenému PC k jeho správě v rámci firemní sítě. Při využití této možnosti je potřeba zajistit bezpečnost vlastního PC. V případě útoku na takto odkrytý a přístupný počítač můžou být následky fatální. Navádí-li Vás někdo ke zpřístupnění Vašeho počítače, je potřeba důkladně zvážit důvěryhodnost vyzyvatele. Potřebuji-li zpřístupnit PC dočasně pro administrátora, je potřeba umět toto nastavení vrátit zpět a po zásahu administrátora možnost přístupu zrušit.


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák."

Podobné prezentace


Reklamy Google