Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy retuše v Adobe Photoshop

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy retuše v Adobe Photoshop"— Transkript prezentace:

1 Základy retuše v Adobe Photoshop
Nástroje a způsob základní retuše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základní retuš v Adobe Photoshop Klíčová slova Retuš, klonovací razítko, výplň Předmět Technika a technologie fotografie, praktická výuka Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Retuš je jednou z nejpoužívanějších úprav fotografií téměř od samého začátku fotografie vůbec. Nyní máme díky digitální podobě fotografií práci do značné míry velmi ulehčenou. S dnešními nástroji pro retuš jí zvládnou v základech i uživatelé, kteří s Photoshopem začínají. Pro retuš existuje škála nástrojů a postupů. Mezi nejzákladnější nástroje pro retuš v Adobe Photoshopu patří: Klonovací razítko (Clone Stamp Tool) – (S) Retušovací štětec (Healing Brush Tool) – (J) Výplň (Fill) – Shift + F5 Pod těmito nástroji jsou v nabídce ještě různé jejich varianty a odvozeniny.

4 Každý z uvedených nástrojů má své uplatnění při různých retuších
Každý z uvedených nástrojů má své uplatnění při různých retuších. Od malých nedokonalostí a různých teček po odstranění celých objektů z fotografie. Při retuši je potřeba trochu cviku, ale dnes jsou již nástroje schopné ve většině případů udělat velmi dobrou práci.

5 Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce
Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec Bodový retušovací štětec (Spot Healing Brush Tool) – Je vhodný pro retuš jednodušších nedokonalostí, částeček prachu, škrábanců na barevně jednotném pozadí. U složitějších barevných přechodů může dělat fleky a nežádoucí efekty.

6 Nastavení voleb prolnutí a krytí klonovacího razítka
Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec Klonovací razítko (Clone Stamp Tool)

7 Klonovací razítko (Clone Stamp Tool) – Je vhodný od jednoduchých po složité retuše. Klonuje oblast fotografie, kterou označíme držením klávesy ATL a kliknutím kurzoru razítka do vybraného místa. To vytvoří výchozí bod, odkud bude klonování probíhat. Podle druhu retuše volíme měkké, nebo ostré hrany štětce a popřípadě jeho krytí.

8 Výplň (Fill) – Najdeme ji v horním menu Edit (úpravy) > Fill.
Pro aplikaci výplně je nutné mít požadovanou oblast označenou pomocí jednoho z nástrojů pro výběr oblasti (viz. prezentace Základní nástroje v Adobe Photoshop). Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec.

9 Tento druh retuše je velmi výkonný a rychlý
Tento druh retuše je velmi výkonný a rychlý. Při jeho použití v uzamčené vrstvě pozadí můžeme použít klávesu Delete, která nám otevře dialogové okno výplně. Stále ale musí být oblast, kde chceme výplň použít, označená. Poradí si i s přechody barev a hran. Díky tomuto nástroji můžeme celkem efektivně odstranit objekty, které by nám pomocí jiných nástrojů zabraly podstatně více času. Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec.

10 Zdroje Autorem textů, obrázků, videí a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory. Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše


Stáhnout ppt "Základy retuše v Adobe Photoshop"

Podobné prezentace


Reklamy Google