Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Poruchy funkce ledvin a trávení a malabsorpce v pediatrii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Poruchy funkce ledvin a trávení a malabsorpce v pediatrii."— Transkript prezentace:

1 1 Poruchy funkce ledvin a trávení a malabsorpce v pediatrii

2 2 Hlavní funkce vylučovacího systému: Homeostatické –Metabolismus vody a iontů, udržování krevního tlaku –Vylučování zplodin metabolismu, toxických látek a léků –Udržování acidobazické rovnováhy Metabolické –Glukoneogeneze Endokrinní − (Renin) − Erytropoetin, Trombopoetin − Kalcitriol − Degradace PTH a inzulinu

3 Ledviny novorozence Po narození nezralé: –snížená glomerulární filtrace, neschopnost koncentrace moči –kreatinin neodpovídá GF –často glykosurie, aminoacidurie –nedostatečná aktivace vit. D do dvou let věku dozrají 3

4 Novorozenec - metabolismus vody Nedonošenec – velké ztráty transdermálně Novorozenec: CTV 75-80%, většina v ECT 1.den oligurie, dalších 5dní vylučování izotonické tekutiny – redukce ECT na 30% 4

5 5 Hlavní funkce trávícího systému: 1.příjem potravy (živin, vitamínů, iontů, a vody) 2.trávení – mechanické a chemické zpracování potravy 3.vstřebávání – přestup látek stěnou GIT do krve, substráty pro další stavbu buněk a těla, vitamíny 4.přeměna a skladování živin (hlavně v játrech) 5.vylučování (odstraňování neztrávených zbytků potravy a zplodin metabolismu)

6 Novorozenec - GIT Po narození je GIT plně vyvinuto Není uzavřena stěna střeva – imunizace Nedostatečná sekrece enzymů Metabolismus Vysoké nároky (termoregulace, růst) Při narození 2-3x větší zásoby glykogenu než dospělý, spotřebováno do 12 hodin po porodu 6

7 7 Hlavní příznaky poruch vylučovacího systému Akutně: porucha homeostázy (polyurie, oligurie, anurie) –porucha metabolismu vody –změny koncentrace iontů –změny ABR –porucha metabolismu živin (proteinů) - (proteinurie) Chronicky: porucha endokrinních a metabolických funkcí –anémie, trombocytopenie –poruchy imunity –poruchy sekrece a funkce hormonů –poruchy růstu kostí, renální osteopatie –zpomalení celkového růstu –neprospívání –poruchy hemokoagulace

8 8 Hlavní důsledky poruch GIT Akutně: porucha homeostázy (zvracení a průjem) – porucha metabolismu vody – změny koncentrace iontů – změny ABR – (ztráta nevstřebaných živin) Chronicky: poruchy vstřebávání (malabsorpční syndrom) –anémie, trombocytopenie, poruchy krevního srážení –poruchy imunity –poruchy sekrece a funkce hormonů –osteopatie (osteoporóza, poruchy růstu kostí) –zpomalení celkového růstu –neprospívání –poruchy hemokoagulace

9 9 Důsledky poruch GITledviny zvracení ztráta vody, změny [Na+] Neschopnost koncentrovat moč průjemVodní polyurie (hyperventilace, pocení) Osmotická polyurie Důsledky: Dehydratace izotonická, hypotonická, hypertonická Kompenzace: Aktivace sympatiku, sekrece ADH, angiotenzin II, aldosteron

10 10 Důsledky poruch GITledviny zvracení, průjem zm ě ny [K+] polyurie, anurie Krvácení do GITaldosteron Důsledky: Hypokalémie, hyperkalémie; Poruchy dráždivosti, arytmie; metabolická alkalóza Kompenzace: aldosteron, (inzulin)

11 11 Důsledky poruch GITledviny zvracení, průjem: ztráta iontů, dehydratace změny ABR Polyurie: dehydratace hladovění (ketolátky) anurie: retence kyselin RTA Důsledky: Hypokalémie, hyperkalémie; poruchy dráždivosti, arytmie; chronicky poruchy met. kostí Kompenzace: pufry, respirace

12 12 Důsledky poruch GITledviny anorexie, snížený příjem ↓ proteiny Ztráty při nefrotickém nefritickém syndromu, chronické renální selhávání zvracení, průjem: poruchy vstřebávání dieta při chronickém renálním selhání Důsledky: nedostatek stavebních komponent, porucha erytropoézy, tvorby krevních bb., imunity; porucha růstu, poruchy metabolismu kostí Kompenzace: Zvýšený metabolismus v játrech

13 13 Důsledky poruch GITledviny poruchy vstřebávání vit. D vápník, fosfáty porucha tvorby kalcitriolu zvracení, průjem: poruchy vstřebávání vápníku a fosfátů dieta při chronickém renálním selhání retence fosfátů při selhávání Důsledky: poruchy dráždivosti, arytmie; poruchy metabolismu a růstu kostí, Kompenzace: PTH

14 14 Důležité parametry rozdílné u dětí a dospělých Novorozenec2 leté dítěDospělý Srdeční frekvence/min /min Systolický tlak60 mmHg95120 Diastolický tlak 35 mmHg6080 Srdeční výdej200 ml/kg/min10070 Objem cirkulující krve 90ml/kg8070 Hemoglobin16-18 ml/kg10,5-13,512-17

15 Poruchy GIT, ledvin Změny CNS, PNS Změny CVS Imunita RůstMetabolismus kostí Endokrinní systém Metabolismus živin, vitaminů Respirace Poruchy růstu 15 Stres Poruchy růstu a vývoje

16 Kazuistiky

17 měsíční kojenec s průjmem 18 měsíční kojenec je hospitalizován po dvou dnech těžkého průjmu a zvracení. Dva dny neměl mokré plenky. Sodík v moči25  40mmol/l Kreatinin v plazmě7017,7 - 44,2 umol/l kreatinin v moči/ v séru5,5  40 1.Jak fungují pacientovy ledviny? 2.Čím je ohrožen? 3.Předpokládáte u něj poruchu ABR? Jakou?

18 18 2. Kojenec se zvracením Na ambulanci okresní nemocnice přichází matka s pětitýdenním kojencem mužského pohlaví s tím, že dítě v posledních dvou týdnech opakovaně zvrací. Osobní anamnéza: Porod v 38. týdnu gravidity, bez komplikací (Apgar skóre 9-9-9; Porodní hmotnost g). Po propuštění z porodnice dobře pil, ale během posledních dvou týdnů zvracel a v posledních třech dnech zvracení nabylo na intenzitě, - „vypadá to, jako by vystřelil“.

19 19 Kojenec se zvracením: Je kojen po 3-4 hodinách, matce se zdá, že pije dobře. Pije asi 5 minut a po dalších deseti minutách zvrací. Stolice jsou cca 4 denně, nažloutlé, barvy míchaných vajec; během posledních tří dnů je stolic méně (1-2). Fyzikální vyšetření: Váha 2790g; T 36,9 st. C, TK 88/62; TF 79/min; DF 28/min Dítě je čilé, reaguje, pláče (bez slz), oschlá sliznice dutiny ústní. Břicho měkké, aperitoneální, napravo od pupku je palpovatelný okrouhlý útvar cca 3 cm v průměru, nebolestivý

20 20 Pylorostenóza - nejčastější chirurgické onemocnění žaludku a duodena u kojenců a dětí - incidence – více u chlapců, typicky u prvorozených chlapců při pozitivní RA - klinický obraz – zvracení začíná mezi týdnem života, postupně se stupňuje až do zvracení obloukem - vyšetření – během krmení jsou patrně peristaltické vlny zleva doprava a dolů - příp. hmatný tumor ve středním epigastriu nebo pravém hypochondriu - zvracení vede k pseudoobstipaci a ke změnám vnitřního prostředí (hyponátrémii, hypokálémii, hypochlorémii a alkalóze) později k dehydrataci - diagnóza – klinický obraz, sono (prodloužení pylorického kanálu nad 16mm, ztluštění na více než 4mm) - pozitivní sono nález znamená 100% přítomnost stenózy - při negativním výsledku ještě 8% lze diagnostikovat pomocí rtg s kontrastem -terapie – operace není urgentní, před operací musí vždy být upraveno vnitřní prostředí - operace – pyloromyotomie

21 21 Kojenec se zvracením: Vysvětlete, proč u pacienta vzniká : pseudoobstipace hyponatrémie hypokalémie hypochlorémie alkalóza dehydratace

22 22 Žaludeční šťáva dospělý: Volum 1500 ml (100 – 4000) Na 60 mmol/l (9 – 116) K 10 mmol/l (0 – 32) Cl 130 mmol/l (8 – 154) HCO 3 - není Mg

23 letá dívka s těžkou gastroenteritidou Do nemocnice byla přijata 6letá dívka s těžkým průjmem a zvracením. sodík mmol/l draslík3,23,5-5,5 mmol/l chloridy mmol/l bikarbonát mmol/l pCO 2 46 torr40 torr pO 2 96 torr100 torr pH plazmy7,477,42 ± 0,02 pH moči5,94, 5 - 7

24 24 6letá dívka s těžkou gastroenteritidou 1. Jakou má dívka poruchu ABR? 2. Čím je způsobená? 3. Je kompenzovaná? 4. Proč má pacientka hypokalémii? 5. Proč má hyponatrémii? 6. Čím je pacientka ohrožená?

25 letý pacient s bolestmi břicha a krvavými průjmy 14letý Martin přichází k lékaři s tím, že v posledních šesti měsících má bolesti břicha a průjem. Stavy trvají vždy několik dní, bývají doprovázeny horečkou a v průjmovité stolici je příměs čerstvé krve. Bolest není vyvolávána stravou, Martin zkoušel užívat antacida, ta nepomáhají. V průběhu atak obtíží trpí pacient nechutenstvím a je unavený, občas mívá v ústech výsev bolestivých aftů. V posledních dvou dnech se obtíže objevily s větší intenzitou. Za poslední rok zhubl o 6 kg. Jiné obtíže nemá.

26 26 14letý pacient s bolestmi břicha a krvavými průjmy Fyzikální vyšetření: –T 38,2 st. C TF 100/55 TF 120/min DF 24/min –Lucidní, bledý, dobře hydratovaný, v dutině ústní na bukální sliznici 3 aftoidní eflorescence –Břicho měkké, aperitoneální, v pravém podbřišku je hmatné měkké zduření asi 5x6 cm, bolestivé. Laboratoř: –FW 105/h –KO: mikrocytární anémie –CRP 86 mg/l –RTG pasáž GIT/enteroklýza: zúžený průsvit terminálního ilea.

27 27 14letý pacient s bolestmi břicha a krvavými průjmy Jaký typ průjmu pacient má? Má maldigesci nebo malabosorpci? Co znamená zvýšená FW a CRP? Proč má anémii? Jaké jsou důsledky? Čím je pacient ohrožen?

28 28

29 5. 8letý pacient s otoky, dušností a krví v moči NO: Pacient 8 let přichází pro otoky, dušnost, krev v moči. Před 2 týdny dostal teploty až 38,5°C a bolelo ho v krku. Zůstal doma, užíval Paralen, za 3 dny teploty ustoupily a šel do školy. Včera zpozoroval tmavou moč. Ráno se probudil s otoky v obličeji a na DK, zvracel, stěžoval si na bolesti břicha a beder. Málo močil. Nemá chuť k jídlu, pálení při močení nemá, teplotu nemá. Stěžuje si, že se mu hůře dýchá. Fyzikální vyšetření: TK 150/95, P 110/min, T 36,5°C, diuréza 300ml/24h. Unavený, mírně se zadýchává při pohybu. Otoky obličeje a víček, bledý. Poklep plic jasný, dýchání sklípkové s nepřízvučnými inspiračními chrůpky oboustranně při bazích. Břicho měkké, mírně difúzně citlivé, játra nezvětšena, tapotement bilaterálně citlivý. Symetrické těstovité otoky DK po kolena.

30 8letý pacient s otoky, dušností a krví v moči KOMoč chemicky: leukocyty8, /l /l b í lkovina ++ - HGB115 g/l g/lmočový sediment Ery v á lce, ery - HTK leukocyty, ery++- PLT x10 9 /l Vysok á osmolalita Plazma Krevn í plyny sod í k 133 mmol/l mmol/lpH7,297,42 drasl í k 5.8 mmol/l3,8-5,5 mmol/lpCO 2 4,5 kPa 5,3 ±0,5 urea15 mmol/l2,8-8,3 mmol/lHCO mmol/l24 ± 2 kreatinin180 umol/l umol/l albumin25 g/l32-45 g/l CRP45mmol/ldo 5,8 mg/l Další vyšetření: FW 60/90, s-ASLO pozitivní, diuréza: 300ml/24h.

31 8letý pacient s otoky, dušností a krví v moči Jaký je mechanizmus vzniku otoků u tohoto nemocného? Lze popsané příznaky shrnout do nějakého syndromu? Jaký je původ hematurie? Je u nemocného přítomna infekce močových cest? Proč měl pacient anorexii a proč zvracel? Jaká by byla prognóza pacienta, pokud by se neléčil?

32 6. 25letý muž se zvracením a průjmem OA: běžné dětské nemoci. Ve 12 letech mu byla zjištěna krev a bílkovina v moči, prodělal řadu vyšetření, příčina nezjištěna. Bílkovina i krev v moči opět zjištěna v 18 letech při odvodu na vojnu, provedena renální biopsie, zjištěna IgA nefropatie. Na doporučené kontroly nechodil. NO: Přichází pro opakované zvracení a bolest na hrudníku. Několik měsíců méně jí, je bledý, unavený, zhubl 5 kg. Špatně spí a mívá pocity mírné nevolnosti. V posledních dnech vyzvrací vše co sní a má i průjem. Od včerejška ho bolí vpředu na hrudníku. Bolest se zvětšuje při hlubokém nádechu a šíří se ke klíčním kostem.

33 25 letý muž se zvracením a průjmem Fyzikální vyšetření : výška 165 cm, asthenický habitus, atrofie svalstva, hraniční turgor kůže. TK 170/110, TF 110/min, T 35,8 O C. Spojivky a sliznice dutiny ústní bledé. Akce srdeční pravidelná, systolicko-diastolický,,lokomotivový šelest ´´ v prekordiu, DK bez otoků. EKG: sinusová tachykardie, zvýšený ST úsek ve všech svodech

34 25 letý muž se zvracením a průjmem SérumKrevní plyny sodík135 mmol/l pH7,117,4 draslík6,2 mmol/l3,8 - 5,5pCO 2 3,1 kPa4,8-5,9 kPa urea45 mmol/l2,8 - 8,3pO 2 11,2 kPa9,9-14,4 kPa kreatinin1450 umol/l HCO 3 - 9,4 mmol/l22-36 mmol/l vápník1,4 mmol/l2,25 – 2,75BE-14,2 mmol-2,5-+2,5 fosfáty3,8 mmol/l0,7-1,5 albumin27 g/l Moč chemicky cholesterol2,3 mmol/ldo 5,2bílk.+- Fe3,5 umol/l12-27krev+- Hladina PTH85 ng/l10-65 HTK12, HGB54 g/l g/l Laboratorní nálezy

35 25 letý muž se zvracením a průjmem Proč pacient zvrací a má průjem? Jakým onemocněním trpí? Jaká je základní klinická diagnóza pacienta? Proč je nízkého vzrůstu a astenického habitu? Proč má anémii? Proč má zvýšenou sekreci PTH a co z toho vyplývá?


Stáhnout ppt "1 Poruchy funkce ledvin a trávení a malabsorpce v pediatrii."

Podobné prezentace


Reklamy Google