Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poodří Chráněná oblast.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poodří Chráněná oblast."— Transkript prezentace:

1 Poodří Chráněná oblast

2 Chráněná krajinná oblast Poodří
Její rozloha je 81,5 km2. Byla zřízena z důvodu ochrany zachovalého říčního toku se slepými rameny, druhově bohatých rybníků, lužních lesů a nivních luk. Poodří  se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravské brány mezi obcí Vražné nedaleko Oder a jižním okrajem města Ostravy.

3 Flora

4 Poodří se nachází v mírně teplé oblasti
Poodří se nachází v mírně teplé oblasti. Průměrná roční teplota se zde pohybuje v rozmezí asi 7–8,5 °C. Za rok zde spadne v průměru okolo 700 mm srážek. Za rok zde spadne okolo 1 m sněhu. Poodří se vyskytuje množství jak vodních, tak i lučních a lesních rostlin. U rybníků se nacházejí porosty ostřice a rákosu. Přímo v rybnících rostou vzácné vodní rostliny kotvice plovoucí, nepukalka plovoucí a vodní masožravé rostliny bublinatky. U slepých říčních ramen se vyskytuje například ohrožená žebratka bahenní a kvete zde stulík žlutý. Lesy zabírají asi 10 % území

5 Fauna

6 žábronožka sněžní jeřáb popelavý blatnice skvrnitá morčák velký parma obecná vydra říční

7 V území žije velice bohatá fauna bezobratlých
V území žije velice bohatá fauna bezobratlých. Mimořádně hodnotné jsou populace žábronožek sněžních v periodických tůní záplavového území. Společenstva ryb v povodí řeky Odry patří mezi přirozeně druhově méně početné, než v tocích náležejících k úmoří Černého moře. Např.: parma obecná, piskoř pruhovaný. Obojživelníci jsou nejpočetnější skupinou obratlovců na území CHKO Poodří. Např.: skokan skřehotavý, skokan zelený, čolek obecný , skokan štíhlý, skokan ostronosý, blatnice skvrnitá, užovka obojková. Žije tam přes 400 druhů ptáků. Např.: zrzohlávka rudozobá, morčák velký, husa velká, volavka bílá, jeřáb popelavý. Ze savců žije v CHKO např.: bobr evropský, vydra říční. Žije tam 16 druhů netopýrů.

8 Zdroje:


Stáhnout ppt "Poodří Chráněná oblast."

Podobné prezentace


Reklamy Google