Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ezofageální – jícnový hlas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ezofageální – jícnový hlas"— Transkript prezentace:

1 Ezofageální – jícnový hlas
Pojem, příčiny,metodika tvoření náhradního jícnového hlasu Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

2 Jícnový hlas Je náhradní způsob tvoření hlasu, jehož používají lidé, jimž byl operativně odňat hrtan (laryngektonie) Člověk zbavený hrtanu dýchá otvorem, který z přední strany krku ústí přímo do průdušnice (tracheostoma). Nemůže tedy využívat výdechového vzduchu k mluvení. V mluvidlech nevzniká tenze vzduchu potřebná pro artikulování hlásek.

3

4 Současný výskyt v ČR Na obyvatel jeden pacient s totální laryngektomií (LE). První LE pro rakovinu hrtanu v roce 1873 vídeňský chirurg Billroth. V roce 1924 publikoval Seeeman první metodiku reedukace a použil termín „jícnový hlas“.

5 Totální LE Po totální LE dochází k výrazným funkčním i anatomickým změnám. Dolní cesty dýchací končí tracheostomatem. Horní cesty jsou spojeny již jen s polykacími cestami Chybí hrtan i jeho základní úloha při tvorbě hlasu. Mění se cesta vzduchového proudu. Je vyřazen průchod nosem, ztrácí se čich.

6

7 Operační zákrok provází
Bloková resekce uzlin Částečné nebo úplné odstranění jazylky Průměrně 2 týdny trvající výživa nasogastrickou sondou Pooperační lymfatické otoky hlavy a krku Zahájení radioterapie (kožní změny a infiltráty) Fyzická zátěž a nemožnost hlasové komunikace vede k depresím člověka.

8

9 Tvoření jícnového hlasu
Náhradní hlas se tvoří vytlačováním napolykaného vzduchu z jícnu – následným rozkmitáním jícnového ústí.

10 Hlasová protéza (tracheoezofageální zkrat)

11

12

13 Elektrolarynx Je elektrický vibrátor,který se přikládá na kůži v podčelistní oblasti a jeho zvukové vibrace se přenášejí do dutiny ústní (do násadní trubice). Artikulací „naprázdno“ lze pak tvořit hlasitou řeč. Nevýhodou je, že přístroj blokuje jednu ruku,monotónní hlas, nekdy zatuhlé podkoží po ozařování špatně přenáší vibrace a hlas-řeč není srozumitelná.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37


Stáhnout ppt "Ezofageální – jícnový hlas"

Podobné prezentace


Reklamy Google