Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie počítačů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie počítačů."— Transkript prezentace:

1 Historie počítačů

2 Předchůdci počítačů Abakus vznikl přibližně před 5000 lety. Používal se ve starém Řecku a Římě. Byla to dřevěná nebo hliněná destička, do níž se vkládaly kamínky („calculli“) – odtud název kalkulačka.

3 Pascal svou kalkulačku o rozměrech přibližně 51 x 10 x 7,5 cm zhotovil z kovu. S osmi číselníky se pohybovalo pomoci jakési jehly. Byla schopna pouze sčítat a odčítat, jakékoliv další operace nezvládala

4 První opravdu hromadně vyráběnou a používanou kalkulačku vynalezl v roce 1820 Thomas de Colmar. Tento přístroj, nazývaný aritmometr, uměl čtyři základní matematické operace - sčítání, odčítání, násobení a dělení. Vyráběl se v mnoha variantách a díky své všestrannosti byl hojně používán až do první světové války.

5 Charles Babbage Anglický matematik, filozof, vynálezce a strojní inženýr, který jako první přišel s nápadem sestrojit programovatelný počítač.V roce 1991 byl podle Babbageových originálních plánů sestaven plně funkční difernční stroj, za pomoci prostředků dostupných v 19. století. Tím se ukázalo, že by skutečně fungoval už tehdy. O devět let později dokončili ve vědeckém muzeu i tiskárnu, kterou Babbage pro svůj počítací stroj navrhl. V současnosti je Babbage, díky vynálezu prvního mechanického počítače, jenž nakonec vedl k návrhům komplexnějších strojů, považován za „otce počítače“.

6 Nultá generace Za počítače nulté generace jsou považovány elektromechanické počítače využívající většinou relé. Pracovaly většinou na kmitočtu okolo 100 Hz.

7 První elektronkový počítač
V roce 1944 byl na univerzitě v Pensylvánii uveden do provozu první elektronkový počítač ENIAC. Z dnešního hlediska to bylo příšerné monstrum s nulovým výpočetním výkonem elektronek, kondenzátorů, 7000 odporů (rezistorů), 1300 relé, byl chlazen dvěma leteckými motory, zabíral plochu asi 150 m² a vážil asi 40 tun.

8 První generace

9 Druhá generace Druhá generace počítačů nastupuje s vynálezem tranzistoru (John Bardeen, W. Brattain, W. Shockley), který dovolil díky svým vlastnostem zmenšení rozměrů celého počítače, zvýšení jeho rychlosti a spolehlivosti a snížení energetických nároků počítače

10 Třetí generace V roce 1965 Firma IBM postavila první elektronický počítač (Systém 360) na bázi monolitní techniky s využitím integrovaných obvodů. Tím byla otevřena cesta ke stavbě malých výkonných počítačů.

11 Čtvrtá generace Čtvrtá generace začala v roce vznik PC - Personal Computer (osobní počítač) a trvá dodnes. Obsahují integrované obvody střední a velké integrace, malé rozměry, velká rychlost a velká kapacita paměti. Odtud název mikroprocesor.

12 Počítače páté generace
Počítače páté generace jsou zatím hudbou budoucnosti. Někdy jsou popisovány jako stroje s umělou inteligencí - stroje vykazující známky inteligentního chování. Definice pojmu „inteligentní chování“ je stále předmětem diskuse, nejčastěji se jako vzorek inteligence užívá lidský rozum.

13 Zdroje Historie počítačů. [online]. [cit ]. Dostupné z: Historie výpočetní techniky p.83. [online]. [cit ]. Dostupné z: Charles Babbage. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Babbage


Stáhnout ppt "Historie počítačů."

Podobné prezentace


Reklamy Google