Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Veřejná správa Právní systém © www.strukturalni-fondy.cz, zpracoval Jan Přenosil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Veřejná správa Právní systém © www.strukturalni-fondy.cz, zpracoval Jan Přenosil."— Transkript prezentace:

1 1 Veřejná správa Právní systém © www.strukturalni-fondy.cz, zpracoval Jan Přenosil

2 2 Veřejná správa Právní řád ČR Co to je? Legalita a legitimita Působnost a pravomoc Prameny práva Zdroj plných textů: portal.gov.cz

3 3 Veřejná správa Orientace v mase Předpisy různé právní síly Novější zákon ruší starší Speciální má přednost před obecným

4 4 Veřejná správa ??? 1.Jakou váhu mají v systému českého práva mezinárodní smlouvy? (znáte nějakou?) 2.Které je hlavní město ČR? 3.Je ČR vnitřně členěna? Jestli ano jak? 4.Kolik máme celkem členů parlamentu? 5.Jak dlouhé mají funkční období? (srovnej s funkčním obdobím zastupitele města) 6.Které subjekty mohou vydávat podzákonné právní předpisy? (nařízení, vyhlášky)

5 5 Veřejná správa ??? Co je to obec? Co je to město? Jaké typy subjektů znáte na obecní úrovni? Jaký je rozdíl mezi samostatnou a přenesenou působností? Uveďte příklady. Uveďte příklad oblastí, které může obec regulovat obecně závaznou vyhláškou a které nařízením? Existuje část území ČR neležící v katastru žádné z obcí? Mohou obce požadovat příspěvek ze státního rozpočtu na činnost v rámci přenesené působnosti? Víte kolik zastupitelů má město Brno? A co Praha? Je něčím odlišná od ostatních obcí?


Stáhnout ppt "1 Veřejná správa Právní systém © www.strukturalni-fondy.cz, zpracoval Jan Přenosil."

Podobné prezentace


Reklamy Google