Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poloopice Karolína Moravcová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poloopice Karolína Moravcová."— Transkript prezentace:

1 Poloopice Karolína Moravcová

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové Kmen: strunatci
Podkmen: obratlovci Nadtřída: čtyřnožci  Třída: savci  Nadřád: placentálové Řád: primáti  Podřád: poloopice  ČELEDĚ: outloňovití kombovití  lemurovití noční lemurovití denní indriovití makiovití ksukolovití

3 Základní informace Poloopice (Strepsirrhini) je jedním ze dvou podřádů primátů, je považován za vývojově nižší. Primáti jsou skupinou savců, kteří jako jediní mají nehty. Jejich společnými znaky jsou ruka a složité sociální chování. Poloopice žijí v lesích. Jsou hbité a mrštné. Svůj život převážně tráví na stromech. Živí se rostlinami, některé druhy drobnými živočichy. Většina poloopic jsou nočními živočichy, jsou pro to vybaveni očima se zvláštní odrazovou vrstvou zlepšující vidění za tmy, dobrým čichem a sluchem, uši mají pohyblivé boltce. Nebývají agresivní. Výskyt: Afrika, Madagaskar, Asie

4 Popis 1 Obličejovou část mají podlouhlou, neosrstěný a vlhký protažený čenich se smyslovými fousky je srostlý s horním rtem a je připojen k dásni, což neumožňuje výraznější mimiku obličeje. Ocas je většinou dlouhý a huňatý.

5 Popis 2 Téměř celý podřád má tzv. zubní hřebínek, utvořený z nižších spodních řezáků a špičáků sloužící k čistění srsti, hřebínek si čistí zvláštním podjazykovým orgánem, tzv. druhým jazykem. Palec u zadních končetin je oddělen od ostatních prstů, umožňuje tak pevné uchopení na větví. Zadní končetiny jsou mohutnější a delší, při skákání se jimi odrážení a zase na ně dopadají.

6 Někteří zástupci lemur kata nártoun celebeský komba velká
lemur vari komba ušatá lemur kata nártoun celebeský komba velká

7 lemur kata (nejprimitivnější primát)
váha do: gramů délka těla do: cm délka ocasu do: cm Psovitý výraz v obličeji. Dobrý čich. Jsou většinou hmyzožraví. Žije na Madagaskaru. Velký huňatý ocas - pomáhá udržovat rovnováhu při skocích, k dorozumívání ve vysoké trávě. Lemur kata rodí po 135 dnech březosti jedno mládě, o které se matka od narození úzkostlivě stará a po dobu několika měsíců je nosí zavěšené na krku, později na hřbetě. Kojení probíhá po dobu cca pěti měsíců, kdy mládě může kojit kterákoliv matka v tlupě. Ve věku přibližně 6 měsíců je lemuří mládě zcela samostatné. Dožívá se až věku 20-ti let.

8 Nebezpečí postupem vývoje!!!
Z fosilních nálezů dnes víme, že od příchodu člověka na Madagaskar před zhruba 2000 lety vyhynulo jeho vlivem celých osm různých rodů lemurů (minimálně 17 druhů)!  Všechny tyto vyhynulé druhy lemurů byly větší než ty, které dnes na Madagaskaru můžeme spatřit. Největší z nich dosahoval váhy až 200 kg (váha podobná dospělému gorilímu samci). Příčinami jejich vyhynutí byly stejné okolnosti jako dnes – ztráta přirozeného prostředí v důsledku kácení lesů a lov lemurů pro maso.

9 Kostra poloopice před 50-ti mil. lety

10 Odkazy

11 Konec  Děkuji za zhlédnutí této prezentace.
Vytvořila: Karolína Moravcová, 9.A Dne v Kravařích


Stáhnout ppt "Poloopice Karolína Moravcová."

Podobné prezentace


Reklamy Google