Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rorschachův test A TAT test

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rorschachův test A TAT test"— Transkript prezentace:

1 Rorschachův test A TAT test
Projektivní testy Rorschachův test A TAT test

2 Rorschachův test inkoustových skvrn - jednou z metod psychologie, která se užívá k rozboru osobnosti. - jedná se o projektivní test - využívající projekci myšlenkových pochodů a osobnostních rysů na neurčitých objektech.

3

4 Jak vypadá Rorschachův test
Testované osobě je postupně předkládáno 10 karet (zčásti barevných) se skvrnami. Všechny skvrny jsou souměrné podle vertikální osy procházející středem karty. Otázka zní: „Čemu se tato skvrna podobá, co by to mohlo být?“

5

6 Limity Aby nebyla široká veřejnost ovlivněna návody, jak správně Rorschachův test použít, a tudíž se pacienti nesnažili test „obelhat“, originální karty i s popisky jsou oficiálně prodávány jen licencovaným psychologům. + Dva problémy není dostatečně reliabilní (dva vyvodí jiné závěry) Ani validní (špatně rozlišuje mezi dvěma skupinami lidí)

7

8 TEMATICKÝ APERCEPČNÍ TEST – TAT test
Henry Murraye, V R. 1938 – teorie potřeb – potřeba moci, úspěchu, péče a afiliace (přijmutí) Podle 10 obrázků měli lidé vyprávět příběhy o hrdinech + jedna prázdná Jaký mají vztah? Jak se cítí? předpoklad je, že se ztotožňujeme s hlavním hrdinou kritizován jako Rosch. Test

9

10

11

12

13

14 Iiteratura ŘÍČAN, P.: Psychologie. Praha: Portál, ISBN s. 4. Fotografie na str. 2 a obrázek na str. 11 – L. Drnková. Kassin, Saul: Psychologie. S Fotografie:


Stáhnout ppt "Rorschachův test A TAT test"

Podobné prezentace


Reklamy Google