Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je to Měsíc?  Měsíc je jediný známý přirozený satelit Země.  Měsíc je v synchronní rotaci se Zemí, což znamená, že jedna strana Měsíce („přivrácená strana“) je stále obrácená k Zemi.  Druhou, „odvrácenou stranu“ z větší části nelze ze Země vidět, kromě částí poblíž okraje disku, které mohou být příležitostně spatřeny díky libraci. Většina odvrácené strany byla až do éry kosmických sond zcela neznámá.  Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km. Obr. 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FullMoonHauknes.jpg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FullMoonHauknes.jpg Slovníček: Librace (z latinského libro – vyvažovat je v astronomii označení pro velmi pomalou oscilaci satelitu (ať již reálnou, či zdánlivou), jak se jeví pozorovateli na hmotnějším mateřském tělese, které satelit obíhá. Většinou se tento termín používá k označení kývavého pohybu Měsíce kolem Země.

3 Ukázka rotace Měsíce Obr. 3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lunar_libration_with_phase2.gif. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lunar_libration_with_phase2.gif

4 Průzkum  První člověkem vyrobený předmět, který dosáhl Měsíce, byla automatická sovětská sonda Luna 2, která na něj dopadla 4. září 1959 ve 21:02:24 Z.  Odvrácená strana byla poprvé vyfotografována 7. října 1959 sovětskou sondou Luna 3. Luna 1 Apollo 11 Členové posádky Apolla 8 se 24. prosince 1968 stali prvními lidmi, kteří na vlastní oči uviděli odvrácenou stranu Měsíce. Lidé poprvé přistáli na Měsíci 20. července 1969. Prvním mužem kráčejícím po měsíčním povrchu byl Neil Armstrong, velitel americké mise Apollo 11. Obr. 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo_11_rollout.jpg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo_11_rollout.jpgObr. 5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luna_1.jpg.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luna_1.jpg

5 Vědecké poznání 55 000 let starý otesaný kámen v irském Knowth asi reprezentuje Měsíc. Je-li tomu tak, jde o nejstarší dosud objevené zobrazení. Ve středověku, ještě před objevením dalekohledu, již někteří lidé uznali Měsíc za sféru, i když si mysleli, že je „dokonale hladký“. LLeonardo da Vinci v Leicesterském kodexu (napsán mezi lety 1506 a 1510), poprvé prohlásil, že Měsíc je hmotné těleso těžší než vzduch. SSoučasně správně vysvětlil jev tzv. popelavého svitu jako odraz záře Země od měsíčního povrchu.

6 Co jste si zapamatovali?  1. Jak je vzdálený Měsíc od Země? (zaokrouhlete)  a) 25 km  b) 360 000 km  c) 400 000 km  2. První člověk na Měsíci byl (rok + jméno)  a) 1958 Lius Armstrong  b) 1969 Nielo Armstrong  c) 1969 Neil Armstrong  3. První předmět, který dorazil na Měsíc?  a) Luna  b) Luka  c) Lupa

7 Zdroje  [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons http://cs.wikipedia.org/wiki/Měsíchttp://cs.wikipedia.org/wiki/Měsíc Slovníček:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Librace http://cs.wikipedia.org/wiki/Librace


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google