Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek."— Transkript prezentace:

1 TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek

2 ÚČEL Prokázaný účel: Hrobky a pokladnice faraónů budované od 3. tisíciletí před naším letopočtem. Nejprve stupňovité pyramidy (Džóserova pyramida), potom jehlanovité.

3 TECHNOLOGIE Dosud se nepodařilo objevit technologické postupy stavby
Při běžných technologiích známých v té době by podle Ericha von Dänikena budovali Egypťané Velkou pyramidu (Cheopsovu) 664 let. Při použití vyspělejších technologií by ji budovalo dělníků 20 let.

4 CHEOPSOVA PYRAMIDA

5 PARAMETRY Použito O obrovských kamenných kvádrů (mohlo se jednat i o zvláštní betonové tvárnice) Zastavěná plocha: 5, 3 ha (t.j. 20 fotbalových hřišť) Objem pyramidy: 2,5 miliónu m3 5 miliónů tun kvádrů Původní výška 147, 64 m

6 CHEOPSOVA PYRAMIDA Faraónův nebeský klid střeží bájná SFINGA
(lví tělo s lidskou hlavou)

7 CHEOPSOVA PYRAMIDA Velkou pyramidu střeží další dvě menší a před nimi jsou další tři malé.

8 CHEOPSOVA PYRAMIDA Jedná se o největší stavbu na světě, to z ní po právu činí div světa. Stavěli však Egypťané tuto stavbu sami? Nepomáhaly jim nějaké vyspělejší civilizace? Velká pyramida je totiž obestřena velkým tajemstvím Posuďte sami…

9 NEVYSVĚTLENÉ ZÁHADY Průměr Zeměkoule činí metrů. Den má vteřin. Když tento rovníkový průměr Země vydělíme počtem vteřin, vyjde nám výška pyramidy: 147,64 metry. Pyramida směřuje přesně k magnetickému severu, je tedy natočena přesně na všechny čtyři světové strany (Egypťané neznali přesný sever)

10 NEVYSVĚTLENÉ ZÁHADY Poledník procházející pyramidou dělí moře a světadíly na dvě stejně velké části. Tři pyramidy v Gíze jsou k sobě navzájem postaveny v pythagorejském trojúhelníku. Jejich strany jsou v poměru 3:4:5 Stíny vrhané od poloviny října do začátku března ukazují roční období i délku roku

11 NEVYSVĚTLENÉ ZÁHADY Strana čtvercové základny měří egyptských loktů. Toto číslo je totožné s počtem dnů tropického slunečního roku. Vzdálenost Velké pyramidy od středu Země je stejná jako vzdálenost k severnímu pólu. Délka obvodu pyramidy u jejího základu dělená její dvojnásobnou výškou činí 3,14159, což je Ludolfovo číslo.

12 NEVYSVĚTLENÉ ZÁHADY Výška pyramidy je milióntinou průměrné vzdálenosti Země od Slunce s přesností na 1%. Pyramidální loket činí 63,53 metru. Poloměr zeměkoule je 6357 km ( je to tedy deseti milióntina zemského poloměru). Jedna strana základny je 232,16 m, což je 365,26 pyramidálních loktů. Toto číslo představuje 1 astronomický rok.

13 NEVYSVĚTLENÉ ZÁHADY Z toho vyplývá, že Velká pyramida nesloužila jen jako hrobka, ale třeba i jako astronomické a matematické tabulky, kalendář či sluneční hodiny. Není to příliš náhod a záhad najednou? Uměli toto všechno Egypťané sami vypočítat, nebo to udělala nějaká vyspělejší civilizace za ně?

14

15 SCHÉMA PYRAMIDY

16

17 TAJEMNÉ OTAZNÍKY Takových záhad je na světě více, např. STONEHENGE nebo indiánské město TEOTIHUACAN byly vystaveny jako zmenšené modely sluneční soustavy, kresby na náhorní plošině NAZCA připomínají přistávací plochy pro mimozemšťany atd. Odpovědi na tyto otázky musíme teprve najít.


Stáhnout ppt "TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek."

Podobné prezentace


Reklamy Google