Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském."— Transkript prezentace:

1 P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace Název EM Skládání rovnoběžných sil Název sady EMFIL_FYZ_39 Vzdělávací oborFyzika Vzdělávací oblastČlověk a příroda, Informační a komunikační technologie AutorMgr. Olga Filipová Ročník1 AnotaceVysvětlení principu skládání rvnoběžných sil s různým působištěm. Příklady ke grafickému řešení i výpočtu.

2 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL

3 Složit síly, znamená nahradit více sil silou jedinou, která má na těleso stejný účinek. Graficky užitím pomocných sil Graficky – zkrácená metoda Výpočtem užitím momentové věty

4 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL Graficky užitím pomocných sil K modrým silám F 1, F 2 přidáme zelené stejně velké opačně orientované síly. Určíme fialové pomocné výslednice, které přesuneme po vektorových přímkách do společného působiště. Výslednicí těchto posunutých sil se přesune po vektorové přímce tak, aby její působiště bylo na spojnici původních sil – tato červená síla udává velikost i působiště Výsledné síly F.

5 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL Graficky – zkrácená metoda (souhlasně orientované síly) Jednu sílu přeneseme do působiště druhé síly, druhou sílu přeneseme do působiště první síly a převrátíme. Přímka spojující koncové body přenesených sil protíná spojnici působišť původních sil v bodě, který určuje působiště výslednice. Velikost červené výslednice je rovna součtu modrých sil a má směr původních sil.

6 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL Graficky – zkrácená metoda (opačně orientované síly) Jednu sílu přeneseme do působiště druhé síly, druhou sílu přeneseme do působiště první síly a převrátíme. Přímka spojující koncové body přenesených sil protíná spojnici působišť původních sil v bodě, který určuje působiště výslednice. Velikost červené výslednice je rovna rozdílu velikostí modrých sil a má směr větší síly.

7 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL F 1 = 2 N F 2 = 4 N F 3 = 2 N a = 3 m b = 3 m 1. příklad

8 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL 2. příklad F 1 = 5 N F 2 = 2 N F 3 = 3 N a = 3 m b = 1 m

9 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL 3. příklad F 1 = 3 N F 2 = 5 N F 3 = 2 N F 4 = 1 N a = 2 m b = 2 m c = 1 m

10 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL - ŘEŠENÍ 1. Výslednice sil (zelená) má velikost 4 N, její působiště je v působišti síly F 1 a působí směrem nahoru.

11 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL - ŘEŠENÍ 2. Výslednice sil (červená) má velikost 6 N, její působiště je 1 m napravo od působiště síly F 1 a působí směrem nahoru.

12 S KLÁDÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH SIL - ŘEŠENÍ 3. Výslednice sil (červená) má velikost 1 N, její působiště je 1 m napravo od působiště síly F 4 a působí směrem dolů.


Stáhnout ppt "P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském."

Podobné prezentace


Reklamy Google