Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodiče elektrického proudu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodiče elektrického proudu."— Transkript prezentace:

1 Vodiče elektrického proudu.
Elektrické izolanty (Učebnice strana 124 – 126) Do obvodu budeme zapojovat různé předměty – železný klíč, papírovou obálku, plastové pravítko, skleněný teploměr, tužku.

2 Papírová obálku, plastové pravítko, skleněný teploměr a dřevo elektrický proud nevedou, žárovka se nerozsvítí. Železný klíč a tuha elektrický proud vedou, žárovka se rozsvítí. Látky, které vedou elektrický proud, nazýváme elektrické vodiče. Dobrými vodiči elektrického proudu jsou kovy, např. stříbro, měď, hliník, ocel… Vodiči el. proudu jsou i tuha a uhlíkové destičky. Látky, které nevedou elektrický proud, nazýváme elektrické izolanty. Elektrickými izolanty jsou např. sklo, plasty, guma, parafín, krystalická kuchyňská sůl...

3 Do elektrického obvodu zapojíme zdroj el
Do elektrického obvodu zapojíme zdroj el. napětí, žárovku, spínač, k nádobě připevněné dvě uhlíkové tyčinky. Do nádoby nalijeme destilovanou vodu a uzavřeme spínač. Žárovka nesvítí, obvodem neprochází elektrický proud. Destilovaná voda je elektrický izolant. Do vody nasypeme trochu kuchyňské soli a necháme ji rozpustit. Žárovka se rozsvítí, obvodem prochází elektrický proud. Roztok kuchyňské soli vede elektrický proud. Vodné roztoky některých látek, např. kuchyňské soli vedou elektrický proud. Proto při zacházení s elektrickým zařízením je nebezpečné používat vlhké izolanty, ale i např. mít zpocené ruce apod.

4 Ve vodě, kterou používáme, jsou rozpuštěny minerály a soli, proto je elektrickým vodičem.
Kapaliny obsažené v lidském těle a pot vylučovaný pokožkou jsou také elektrické vodiče. Dotkneme-li se současně elektrického obvodu ve dvou různých místech, stane se naše tělo součástí tohoto elektrického obvodu. Tělem prochází elektrický proud. Elektrický proud také projde lidským tělem, pokud se vodivě spojí se zemí. Pokud je v obvodu malý proud, neublíží nám. Kdyby byl obvod připojen k napětí 230 V, prošel by naším tělem tak velký proud, že by mohl vážně poškodit naše zdraví nebo nás dokonce usmrtit. Např. suché dřevo, sklo, plast jsou izolanty. Pokud je však jejich povrch vlhký, mohou se stát vodivými. Vlhký znečištěný povrch obsahuje vodivé vodné roztoky.

5 Mezi kovovými koulemi van der Graafova generátoru je vzduch
Mezi kovovými koulemi van der Graafova generátoru je vzduch. Jedna koule je nabitá kladně, druhá záporně, v okolí je elektrické pole. Přiblížíme-li koule blíž k sobě, vznikne mezi koulemi blesk. Blesk je vedení elektrického proudu ve vzduchu. Při blesku jde o velmi krátce trvající elektrický proud, který je doprovázen jasným světlem a zvukem. Nazývá se jiskrový výboj. Vzduch se může stát za určitých podmínek vodivým. Příkladem vedením elektrického proudu ve vzduchu je jiskrový výboj, blesk. Stejným způsobem vzniká blesk na obloze. V prostoru, kde blesk proběhne, se vzduch zahřeje na vysokou teplotu a prudce se rozpíná. Tím vzniká silný hluk, hrom. Blesky mohou způsobit požár nebo roztříštění předmětů, zranění či smrt člověka i zvířete. Proto se budovy, komíny, věže apod. chrání pomocí bleskosvodů. Pokud se ve volné krajině nemůžeme skrýt, je nejbezpečnější lehnout si na zem. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 127.


Stáhnout ppt "Vodiče elektrického proudu."

Podobné prezentace


Reklamy Google