Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LÉČBA OBEZITY A DIABETU rekreologie FTK UP Olomouc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LÉČBA OBEZITY A DIABETU rekreologie FTK UP Olomouc."— Transkript prezentace:

1 LÉČBA OBEZITY A DIABETU rekreologie FTK UP Olomouc

2 LÉČBA OBEZITY A DIABETU  dieta  pohybová aktivita  psychoterapie  farmakoterapie  chirurgická léčba

3 DIETNÍ LÉČBA OBEZITY A DIABETU  U DM se obvykle spojuje s léčbou perorálními antidiabetiky nebo inzulínem.  Vhodné psychoterapeutické postupy upevňují dietní změny a fixují upravený životní styl.  U obézních - navození negativní energetické bilance s využitím  anorektik (tlumí chuť k jídlu),  inhibitorů střevní lipázy (snižují vstřebávání tuků),  nových typů anorektik mírně zvyšujícími i energetický výdej.

4 DIETNÍ LÉČBA OBEZITY A DIABETU CELOŽIVOTNÍ DLOUHODOBÁ, NEJLÉPE CELOŽIVOTNÍ ÚPRAVA STRAVOVACÍHO REŽIMU.

5 HLAVNÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU KRÁTKODOBÁ DIETNÍ OPATŘENÍ  v řádu několika dnů či týdnů (7, 14 až 30 dní)  mají velmi omezenou indikaci  u špatně edukovaného pacienta se po ukončení vrací obvykle hmotnost na původní hodnotu  vždy s kontrolou lékaře

6 HLAVNÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU Buď  potřeba rychlého zlepšení zdravotního stavu (srdeční nebo respirační selhání, příprava k operačnímu výkonu, úprava kompenzace DM)  spolupracující dietně edukovaný pacient, který se při předcházející dietě adaptoval na nižší energetický příjem a vyčerpal své dietní možnosti - předpoklad dlouhodobého udržení úbytku hmotnosti KRÁTKODOBÁ DIETNÍ OPATŘENÍ

7 HLAVNÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  Léčebná hladovka ve dvou výše uvedených indikacích na lůžku za hospitalizace a za přísné klinické a laboratorní kontroly po dobu maximálně dnů.  Z hlediska psychoterapeutického a edukačního zcela nevhodné.  Nízkoenergetická dieta 600 kcal = very low calorie diet (VLCD) KRÁTKODOBÁ DIETNÍ OPATŘENÍ

8 HLAVNÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  jedno- až dvoudenní diety - odlehčovací ovocné nebo zeleninové dny  jednodenní VLCD cíl - prolomení určité fixace metabolismu a navození opětné redukce hmotnosti Používá se i u diabetiků, nezbytná  konzultace s lékařem  úprava dávky inzulínu nebo PAD KRÁTKODOBÁ DIETNÍ OPATŘENÍ

9 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU PRAVIDELNOST V JÍDLE (ne za každou cenu, nenutit do jídla)  jídel denně, pauza hodiny  přesnídávky a svačiny (event. druhá večeře - nízkoenergetické potraviny) snižují pocity hladu před hlavními jídly a noční přejídání  u pacientů neléčených inzulínem možno ponechat jen hlavní jídla  poslední jídlo alespoň 2 hodiny před spaním, nejpozději v hod.

10 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU ROVNOMĚRNÉ ROZDĚLENÍ ENERGIE A SACHARIDŮ BĚHEM CELÉHO DNE (aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykémie)  U DM (inzulín nebo PAD snižující glykémii) - zachovat svačiny a 2. večeři.  Rozdělit do tří třetin (1 hlavní, event. jedno vedlejší jídlo).  Využití výměnných jednotek nebo rozděleného talíře.

11 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  RACIONÁLNÍ  ANTISKLEROTICKÁ s dostatkem vlákniny, vitaminů a minerálních látek  PESTRÁ  ovoce  zelenina  celozrnné výrobky  brambory  luštěniny

12 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU SNÍŽENÍ OBSAHU TUKU  obvykle se nedodržuje: „.. Nesladím!..“  1 kostka cukru (5 g) = 25 kcal  5 g tržního tuku = 35 kcal CUKR = 70% TRŽNÍHO TUKU

13 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  vyloučení nebo omezení volných tuků - na přípravu pokrmů, na mazání, na maštění  vyřazení všech tučných potravin  tučné sýry  uzeniny  tučná masa  paštiky  šlehačka  tučné moučníky  sušenky  mražené smetanové krémy  majonéza  atd. SNÍŽENÍ OBSAHU TUKU

14 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  omezení masa na doporučené hodnoty, častěji ryby a drůbež  uzeniny jen výjimečně, v malém kvantu a pouze netučné  šunka  libová debrecínka  drůbeží šunka  atd SNÍŽENÍ OBSAHU TUKU

15 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU  mléčné výrobky jen v nízkotučné variantě POZNÁMKA: Rostlinné tuky neobsahují cholesterol a sacharidy, ale jsou zdrojem energie. Proto je třeba korigovat jejich množství v rámci diety. SNÍŽENÍ OBSAHU TUKU

16 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU Omezení množství tuku lze docílit podáním léků omezujících vstřebávání tuků např. Xenical (obsahuje orlistat) firmy Roche (irevezbibilní vazba na lipázy trávicího ústrojí) snižuje i LDL-C, neovlivňuje TGC SNÍŽENÍ OBSAHU TUKU

17 Kitofit C Rasvansitoja Fettbindare Kitosaani - C-vitamiinivalmiste Kitosan - C-vitaminpreparat 180 tabl. 90 g

18 Chitin a chitosan jsou biopolyméry složené z glukosaminových a N-acetylovaných glukosaminových jednotek

19 Chitosany a chitiny –základem a hlavní komponentou ulity krabů, humrů a některých krovkatých druhů hmyzu –produkovány některými houbami a hnědými řasami

20 ÚČINKY CHITOSANU  Vliv na lipidy a cholesterol.  Vliv na tělesnou hmotnost.  Vliv na krevní tlak.  Vliv na vitamíny rozpustné v tucích a na minerály.  Antimikrobiální aktivita.  Lokální účinky.  Atd. !

21 VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL  Aktivní “blokátor” tuků.

22 VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL žaludku Chitosan se rozpouští v žaludku mísí se s dietním tukem  zvýšená viskozita tráveniny zvyšuje její sytící efekt TUK CH TUK + CH + =

23 VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL v žaludku Chitosan se rozpouští v žaludku mísí se s dietním tukem zvýšená viskozita tráveniny zvyšuje její sytící efekt  působí proti pálení žáhy (projevuje se jako antacidum). TUK CH + =  pH

24 V tenkém střevě je potrava pod vlivem žlučových kyselin a pankreatické šťávy. –Žlučové kyseliny rozpouštění tuku snížení objemu tukových kapének (tvorba micel). VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL TUK ŽLUČ + = MICELY

25 –Pankreatická lipáza –Pankreatická lipáza působí na micely rozkládá tuk na mastné kyseliny a glycerol VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL MICELY LIPÁZA + MK glycerol

26 Chitosan (+) se váže na micely (-) vytváří sloučeninu gelové konzistence VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL MICELY + CH + GÉL

27 porušená struktura micel (tuk + žlučové kyseliny)  brání emulzifikaci tuků  brání působení lipázy VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL GÉL LIPÁZA

28  brání vstřebávání VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL LIPÁZA GÉL Chitinová gelová sloučenina se vylučuje stolicí jako ostatní nevstřebatelné zbytky potravy

29 CHITOSAN “nasávací houba tuků” VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL MICELY + CH + GÉL

30 CHITOSAN “nasávací houba tuků” VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL CH TTTTT T T TTTT TTTT T T T T T 1:20 Váže několikanásobně více tuků než je jeho hmotnost.

31 NORMÁLNĚ VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL ŽLUČ JÁTRA STŘEVO CÉVNÍ ŘEČIŠTĚ CHOLESTEROL ŽLUČOVOD

32 CHITOSANU PŘI PŮSOBENÍ CHITOSANU VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL ŽLUČ - Ž JÁTRA STŘEVO CÉVNÍ ŘEČIŠTĚ CHOLESTEROL klesá ŽLUČOVOD ŽŽ Redukovaná tvorba Ž CH + +

33 VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL cholesterol i triacyglyceroly o 25 až 50% LDL/HDL Při stravě s vysokým obsahem cholesterolu snižuje chitosan cholesterol i triacyglyceroly o 25 až 50% a zlepšuje významně poměr LDL/HDL. Chitosan neovlivňuje cholesterolémii u zvířat krmených stravou bez cholesterolu, čili ovlivňuje resorpci tuků, ale nepůsobí na tvorbu cholesterolu v játrech.

34 Ovlivňuje resorpci tuků VLIV NA LIPIDY A CHOLESTEROL ŽLUČ - Ž JÁTRA STŘEVO CÉVNÍ ŘEČIŠTĚ CHOLESTEROL klesá ŽLUČOVOD ŽŽ Ž + Ž Neovlivňuje tvorbu cholesterolu T T CH + T TT

35 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST S B T S T B Energetický deficit Zásobní tuk Zásobní tuk Zásobní tuk

36 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST žádnou energetickou hodnotu. Chitosan není stravitelný a nemá proto žádnou energetickou hodnotu.Pozor! Nebrání vstřebávání bílkovin udržet aktivní tělesnou hmotu Nebrání vstřebávání bílkovin a umožňuje při optimální pohybové aktivitě udržet aktivní tělesnou hmotu.

37 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST Helsinská klinická studie s chitosanem: Aplikace chitosanu před každým jídlem: Za 5 týdnů ztráta 8% tuku (7,5 kg)! 94kg  86kg 94 86

38 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST Komerční slogan: Chitosan nezmění výbornou chuť krajíce chleba namazaného máslem, ale zbaví ho tuku 1 g chitosanu = 2 dkg tuku Chleba s máslem se změní na

39 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST POZOR! neřeší ! Chitosan redukci hmotnosti pomáhá, ale definitivně ji neřeší !

40 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST Nezbytná kombinace s s redukcí celkového energetického příjmu (POZOR: jednoduché cukry zvyšují náhle produkci inzulínu a zvyšují ukládání tuku!) !

41 JEDNODUCHÉ CUKRY = = ZVÝŠENÁ PRODUKCE INZULÍNU = ZVÝŠENÉ UKLÁDÁNÍ TUKU = ZVÝŠENÉ UKLÁDÁNÍ TUKU !

42 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST Nezbytná kombinace s zvýšením energetického výdeje –kvalitní habituální aktivitou –pravidelným cvičením (+ antioxidanty)

43 VLIV NA TĚLESNOU HMOTNOST Nezbytná kombinace s kontrolovaným pitným režimem (zvyšuje účinnost chitinu) MINIMÁLNĚ 2 LITRY TEKUTINY DENNĚ 0,5 L +++

44 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU OMEZENÍ KUCHYŇSKÉ SOLI  obezita často kombinovaná s hypertenzí a otoky  sůl stimuluje chuť k jídlu OMEZIT!

45 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU ZMĚNA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ musí být zásadní a komplexní:  změna životního stylu  tj. změna trávení volného času  zvýšení pohybové aktivity přiměřeně ke zdravotnímu stavu POUHÁ ZMĚNA STRAVY NEBÝVÁ ÚSPĚČNÁ

46 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU PORUŠENÍ DIETY JE NUTNO KORIGOVAT A V DIETĚ VYTRVAT! Představa, že porušením diety je všechno ztraceno, je mylná. Naopak, má-li pacient tento pocit, není ještě stabilizován ve změně životního stylu a dieta je pro něho stále ještě přechodným rituálem. K DIETĚ JE NEZBYTNÉ SE OKAMŽITĚ VRÁTIT!

47 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU DOSTATEČNÝ PŘÍJEM NÍZKOENERGETICKÝCH TEKUTIN 1,5 - 2,0 litry denně Alkoholické nápoje nejsou vhodné velký energetický obsah

48 DALŠÍ ZÁSADY DIETNÍ LÉČBY OBEZITY A DIABETU INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP  zachování stravovacích zvyklostí (pokud to jde)  vyloučit potravinové averze  zachovat oblíbené kombinace jídel V rámci příslušné redukční diety s vyloučením nevhodných potravin a technologických úprav

49 Omezení tuku v dietě docílíme:  Výrazné omezení (vyloučení) tuků na přípravu pokrmů, na mazání, atd., včetně rostlinných tuků.  Vyřazení tučných potravin ( tučné sýry, uzeniny - s výjimkou šunky nebo libové debrecínky -, tučná masa, paštiky, šlehačka, tučné moučníky, sušenky, mražené smetanové krémy, majonéza, atd.)  Omezení příjmu masa, častější zařazování ryb a drůbeže.  Vybírat mléčné výrobky v nízkotučné variantě.

50 ROZDÍLY V REDUKČNÍ A DIABETICKÉ DIETĚ Obecné zásady pro IDDM a NIDDM stejné: Racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů

51 ROZDÍLY V REDUKČNÍ A DIABETICKÉ DIETĚ IDDM léčený inzulínem nebývá většinou obézní Je obvykle zaškolen na dietu s g sacharidů (1800 kcal kcal) Velmi pravidelně (!!!), 6-krát denně s vkládáním dopolední a odpolední svačiny a přidáním druhé večeře Důvod vkládání malých jídel: Inzulínové přípravky působí i za hod po jídle a hrozí hypoglykémií

52 ROZDÍLY V REDUKČNÍ A DIABETICKÉ DIETĚ IDDM:  Na snídani, oběd a večeři (někdy i na druhou večeři) nutně sní určitou dávku potravin sestavenou zejména z polysacharidů (chléb, pečivo, příkrmy)  V polovině dopoledne a odpoledne přeruší své aktivity a nasvačí se (ovoce, zelenina, mléčné výrobky, někdy doplněné pečivem).

53 ROZDÍLY V REDUKČNÍ A DIABETICKÉ DIETĚ výrazný vzestup hmotnosti ! Má-li obézní NIDDM dietu primárně určenou pro IDDM se stejným objemem sacharidů, je prakticky vždy důsledkem výrazný vzestup hmotnosti ! U MKVS před stanovením diagnózy NIDDM je vysoká hyperinzulinémie a pacienti tloustnou! 5 let v průměru o 16 kg! Za 5 let po stanovení dg NIDDM ztloustnou diabetici v průměru o 16 kg!

54 ROZDÍLY V DIABETICKÉ DIETĚ U DM 1. A 2. TYPU Časové rozvržení:  IDDM pravidelně 6-krát denně  NIDDM - pokud není léčen inzulínem delší pauza mezi jídly příliš nevadí (malá jídla se mohou občas vynechat). Energetický příjem:  IDDM nemá omezený EP  NIDDM - většinou starší s nižší pohybovou aktivitou - redukce energetického příjmu

55 ROZDÍLY V DIETĚ MEZI OBÉZNÍM A NIDDM nejsou zásadní. Redukční diety bývají do 1500 kcal za den a odpovídají diabetické stravě s obsahem 175 g sacharidů

56 ROZDÍLY V DIETĚ MEZI OBÉZNÍM A NIDDM se týkají dalších sekundárních onemocnění a komplikací obou skupin nemocných.  Gynoidní obezita - nemívá metabolické komplikace ani hypertenzi s dyslipoprotienémií, proto nemusí držet dietu striktně neslanou nebo antisklerotickou.  NIDDM s dyslipoproteinémií, hypertenzí a poruchou fibrinolýzy nebo s diabetickou nefropatií musí dbát v dietě i na ovlivnění dalších složek.

57 ROZDÍLY V DIETĚ MEZI OBÉZNÍM A NIDDM  U NIIDM se delším lačněním horší glukózová tolerance, proto by přestávky mezi jídly neměly být příliš dlouhé.  Tolerance NIDDM je typicky horší ráno než večer (snížit ranní příjem sacharidů).  Glykemické ekvivalenty (potraviny s vlákninou) zmenšují vzestup glykémie po jídle.

58 ROZDÍLY V DIETĚ MEZI OBÉZNÍM A NIDDM  Potraviny „light“ jsou vhodné pro obézní (mají nižší energetický obsah),  ale ne vždy pro diabetiky (používá se sacharidové sladidlo).  Potraviny „dia“ jsou vhodné pro diabetiky - bývají slazeny náhradními sladidly, ale energetický obsah nemusí být omezen (zachován nebo zvýšen obsah tuků),  ale ne pro obézní.

59 „MÓDNÍ DIETY“  Dělená strava  Vajíčková dieta  Bodová dieta  Tukožroutská polévka  atd.  Nezabezpečují pravidelné rozdělení živin  Jsou většinou karenční  Nemají obvykle doporučené množství vitaminů a minerálních látek

60 „MÓDNÍ DIETY“ Dělená strava  princip střídání zásadotvorných a kyselinotvorných potravin  neudává množství stravy Redukční dieta  musí být dáno množství energie na den  a z toho se odvodí  množství živin, které má dieta obsahovat,  a tím i velikost porcí

61 „MÓDNÍ DIETY“ Výhoda  psychologická - jednoduchý rituál, který se snadno po určitou dobu udrží Nevýhoda  karence části živin  většinou mají krátkodobý charakter NEVHODNÉ!

62 SLOŽENÍ STRAVY ENERGIE Adekvátní snížení množství přijaté energie vzhledem k energii vydané! Jak odhadneme velmi zhruba vydanou energii?

63 SLOŽENÍ STRAVY ENERGIE Množství energie na 1 kg hmotnosti a den Celodenní klidový stav Den s lehkou tělesnou aktivitou Den se střední tělesnou aktivitou Den s vyšší fyzickou aktivitou Aktivita 25 kcal 30 kcal 40 kcal 35 kcal Energie

64 SLOŽENÍ STRAVY ENERGIE Množství energie vydané 80 kg mužem za den Celodenní klidový stav Den s lehkou tělesnou aktivitou Den se střední tělesnou aktivitou Den s vyšší fyzickou aktivitou Aktivita 2000 kcal 2400 kcal 3200 kcal 2800 kcal Energie

65 SLOŽENÍ STRAVY ENERGIE Množství energie vydané 60 kg ženou za den Celodenní klidový stav Den s lehkou tělesnou aktivitou Den se střední tělesnou aktivitou Den s vyšší fyzickou aktivitou Aktivita 1500 kcal 1800 kcal 2400 kcal 2100 kcal Energie

66 SLOŽENÍ STRAVY BÍLKOVINY Doporučuje se dávka 0,8 až 1,1 g/kg ideální hmotnosti 25% celkové denní energie –maso (zdroj tuků a cholesterolu) –mléčné výrobky (zdroj tuků a cholesterolu) –luštěniny

67 SLOŽENÍ STRAVY TUKY Omezit na 25% až 30% celkové energetické hodnoty V některých redukčních postupech volné tuky vyloučeny zcela Upřednostňování rostlinných olejů a másel na úkor živočišných tuků a výběrem netučných potravin –1/3 nasycených MK –1/3 monoenových nenasycených mastných kyselin –1/3 polyenových nenasycených mastných kyselin

68 SLOŽENÍ STRAVY POZOR! Omezit trans-formy mastných kyselin (vznikají hydrogenací rostlinných olejů nebo jsou přítomny v tucích, mléčných výrobků, v másle a v loji)

69 SLOŽENÍ STRAVY CHOLESTEROL V tucích a v bílkovinných potravinách živočišného původu –maso –uzeniny –vnitřnosti –vejce –mléčné výrobky –máslo –sádlo –lůj Doporučená dávka maximálně 300 mg za den

70 SLOŽENÍ STRAVY SACHARIDY V diabetických dietách 50% celkového energetického příjmu Mono- a disacharidy v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích lehce omezujeme Cukr, med, cukrářské výrobky a sladkosti vylučujeme zcela Alespoň minimální množství sacharidů (30 g) brání adaptaci na snížený příjem potravy a vzniku T3 low syndromu.


Stáhnout ppt "LÉČBA OBEZITY A DIABETU rekreologie FTK UP Olomouc."

Podobné prezentace


Reklamy Google