Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda
Páka Přírodověda 5. ročník VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda ANOTACE  Soubor slouží k výkladu a procvičování učiva o jednoramenné a dvouramenné páce. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit princip jednoramenné a dvouramenné páky a její využití v praktickém životě.  Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5.ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a jeho svět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 PÁKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Páka patří mezi jednoduché stroje.
Byla využívána již od pravěku- jednoduché páčidlo. Umožnila přemisťovat těžká břemena. Podle délky ramen rozlišujeme páku jednoramennou a dvouramennou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 U jednoramenné páky působíme silou směrem nahoru.
Jednoramenná páka: břemeno opěrný bod síla ruky U jednoramenné páky působíme silou směrem nahoru. Čím je rameno páky delší, tím menší sílu potřebujeme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Užití jednoramenné páky:
stavební kolečko otvírák na láhve síla rukou břemeno síla ruky opěrný bod opěrný bod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Pak zvedneme břemeno menší silou.
Dvouramenná páka: břemeno síla ruky opěrný bod U dvouramenné páky působíme silou směrem dolů, rameno, na které působíme silou musí být delší, než rameno, na kterém je břemeno. Pak zvedneme břemeno menší silou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Užití dvouramenné páky:
páčidlo – např. na vytahování hřebíků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Houpání na houpačce: 1.Rovnováha nastane, když obě břemena mají stejnou hmotnost. břemeno břemeno opěrný bod 2.Jestliže má jedno břemeno větší hmotnost než druhé, musí být umístěno blíže k opěrnému bodu. břemeno břemeno opěrný bod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Použité zdroje: Ing. BRADÁČ, P., KOLÁŘ, M. a kolektiv. Člověk a technika. 2.vyd. Všeň : Alter, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda"

Podobné prezentace


Reklamy Google