Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Střední průmyslová škola Zlín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Střední průmyslová škola Zlín"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_38_18 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura novověku Téma Architektura novověku (do konce 19. Století) Tematická oblast Nové konstrukce a materiály I. Název Autor Ing. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročník září 2013, stavebnictví, 3.ročník anotace architektura 19. stol., Přínos/cílové kompetence seznámit žáky s novými konstrukcemi a materiály

2 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. CÍLE KAPITOLY
osvěžíte si stručnou historii vývoje matriálů a stavebních konstrukcí seznámíte se i s jejich historií a použitím

3 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. RYCHLÝ NÁHLED DO KAPITOLY
RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY

4 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. KLÍČOVÁ SLOVA A ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU
ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu KLÍČOVÁ SLOVA empír

5 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
RENESANCE zdivo je velmi často cihelné, navenek obkládané kamennými kvádry nebo vápencovými deskami kromě trámových a kasetových stropů se používaly masivní klenby většinou z cihel, bez žeber.

6 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
RENESANCE Oblíbená byla valená klenba s lunetami (jakoby dnešní vikýře). Dále se používaly klenby klášterní, melounové, ……, zrcadlové a renesanční kupole.

7 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály

8 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
RENESANCE Oblíbená byla valená klenba s lunetami (jakoby dnešní vikýře). Dále se používaly klenby klášterní, melounové, ……, zrcadlové a renesanční kupole.

9 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Valená klenba s lunetami

10 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Baroko Barok obměňuje a nově kombinuje renesanční tvarové skladby. Např. zdvojený sloup nebo pilastr (ploché, před líc zdivo vystupující zesílení stěny, má vždy patku, dřík a hlavici) někdy ve svazkovém uspořádání. Často je používána pruská klenba, česká klenba nebo převýšená kopule – kalota. V půdoryse se často uplatňuje ovál.

11 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
klenba česká a česká placka - vzniknou odříznutím bočních stran kopule čtyřmi svislými rovinami (jestliže tyto roviny procházejí stranami rovnoběžníka vepsaného základně polokopule vznikne klenba česká, jestliže tyto roviny procházejí stranami rovnoběžníka vepsaného úseči polokopule vznikne česká placka). 

12 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
České barokní město – změnil se obraz středového města (mosty ….. plastikami, náměstí výpravnými kašnami, mariánské sloupy, malebné schodiště). Zakládají se zahrady paláců, zámků s fontánkami. Větší města bývají opevňována cihelnými hradbami z plasticky zdobenými branami (Špilberk, Vyšehrad).

13 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály

14 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Použití oceli jako stavebního materiálu má více než stopadesátiletou tradici. Za tuto dobu se změnila nejen technologie výroby tohoto stavebního materiálu, ale i pohled na zajištění prostorové tuhosti konstrukčních systémů, na jejich montáž a koncepci detailů. Při rekonstrukci ocelové konstrukce musíme stanovit její materiálovou charakteristiku a pečlivě zvážit zásahy do její nosné části.

15 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály

16 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Jako nového stavebního materiálu se začíná používat lité železo (pozemní stavitelství – železnice, mosty, klenby), litina se používala na zábradlí, mříže, jako dekorace. Železo se začalo uplatňovat v průmyslových a dopravních stavbách (továrna na zpracování bavlny v Salfordu – GB). Také se začíná používat prefabrikátů z pálené hlíny.

17 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Novověk Zásadním zlomem v architektuře bylo objevení betonu. Moderní portlandský cement poprvé použil v roce 1756 britský inženýr John Smeaton. Míchačky - strojní míchání - byly na stavbách zaváděny ve dvacátých letech minulého století hlavně kvůli míchání betonu. Ruční míchání vápené malty nebyl problém, na stavbách pomocné práce prováděly ženy, což byla levná pracovní síla.  

18 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
Beton však musel být namíchán v přesném poměru a ve stále stejné kvalitě, což bylo nutné např. u železobetonových nosníků. Byly tu i důvody ekonomické: do ručně míchaného betonu se musí dávat více cementu, protože se musí počítat s nedokonalou ruční prací. Už v té době vznikl výrok polírů: "S betonem jdou dělat největší kouzla". U nás byl do základů stavby poprve použit beton v roce A to v Praze, při stavbě budovy akademie věd.

19 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
SAMOSTATNÝ ÚKOL nakreslete si schémata typicky rokokových kleneb nakreslete si schémata rokokových oken! nakreslete si typický rokokový portál!

20 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. nové konstrukce a materiály
SHRNUTÍ KAPITOLY osvěžili jste si stručnou historii rokoka seznámili jste se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami. seznámili jste se s charakteristickými znaky stavitelství rokoka !

21 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. Prameny a informační zdroje
KRESBY A FOTOGRAFIE: fotografie z volně přístupných zdrojů internetu , , , , , ,  

22 ARCHITEKTURA 19. STOLETÍ I. Prameny a informační zdroje
KRESBY A FOTOGRAFIE: , , , , ,


Stáhnout ppt "Škola Střední průmyslová škola Zlín"

Podobné prezentace


Reklamy Google