Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborFyzika Tematický okruh Úvod do fyziky – fyzikální veličiny a jejich jednotky, soustava SI, měření fyzikálních veličin, chyby měře ní Téma Úvod do fyziky – fyzikální veličiny a jejich jednotky, soustava SI, měření fyzikálních veličin, chyby měření Tematická oblast Úvod do fyziky – fyzikální veličiny a jejich jednotky, soustava SI, měření fyzikálních veličin, chyby měření NázevÚvod, fyzikální pojmy a veličiny AutorMgr. Přemysl Strážnický Vytvořeno, pro obor, ročníkDuben 2013, strojírenství, stavebnictví, technické lyceum, elektrotechnika 1. r. AnotaceÚvod do předmětu Přínos/cílové kompetence VY_32_INOVACE_07_01

2 Úvod, fyzikální pojmy a veličiny Prezentace je určena všem žákům 1. ročníku technických oborů na SŠ. Navazuje a rozšiřuje poznatky žáků o fyzikálních pojmech a veličinách, získaných ve fyzice a přírodovědných předmětech na základní škole.

3 Úvod do fyziky Fyzika byla původně naukou o celé přírodě. Řecké fysis znamená v češtině příroda. S rostoucím množstvím poznatků o dění v přírodě ale nebylo v možnostech jedné vědy tyto poznatky zkoumat, proto se z ní vyčlenily chemie, biologie, geologie, lékařství a další přírodní i technické vědecké obory. Fyzika zkoumá nejobecnější zákonitosti hmoty.

4 Fyzikální pojem Fyzikální pojmy slouží k popisu fyzikálních dějů a jevů. Fyzikální pojmy jsou například: gravitace, světlo, elektřina Otázka : Které další fyzikální pojmy znáš ze ZŠ? Zapiš do sešitu alespoň tři.

5 Fyzikální veličina

6 Každá fyzikální veličina má stanovenou značku, která většinou odpovídá prvnímu písmenu jejího anglického názvu, např. rychlost v (velocity), síla F (force), hmotnost m (mass). Použitím různých jednotek pro tutéž hodnotu fyzikální veličiny dostáváme různé číselné hodnoty. Např.: s = 12 dm = 1,2 m = 0,0012 km

7 Fyzikální veličina Při řešení fyzikální úlohy musíme číselnou hodnotu fyzikální veličiny vždy uvádět i s její jednotkou. Tato zásada je důležitá vždy, ale zejména při určování další fyzikální veličiny výpočtem.

8 Skalární fyzikální veličina Skalární fyzikální veličina je jednoznačně určena číselnou hodnotou a její jednotkou. K jejímu určení není třeba dodávat žádné další doplňující informace. Příkladem skalárních fyzikálních veličin jsou např: teplota energie výkon

9 Skalární fyzikální veličina Otázka: Které další skalární fyzikální veličiny znáš ze ZŠ? Uveď alespoň dvě a zapiš do sešitu.

10 Vektorová fyzikální veličina

11 V tištěném textu jsou značky vektorových veličin psány tučným písmem ( F, p, a ). Velikost vektoru znázorňuje délka úsečky, umístění vektoru O určuje počáteční bod úsečky, směr vektoru určuje orientace úsečky. Vektorová přímka je určena počátečním a koncovým bodem vektoru.

12 Vektorová fyzikální veličina

13 Vektorové veličiny lze sčítat pouze u veličin stejného druhu, například okamžitou rychlost člověka ve vlaku jdoucího rychlostí v 1 vůči jedoucímu vlaku a rychlost vlaku v 2. Pozor! Algebraicky lze sečíst nebo odečíst (v případě opačného směru) velikosti vektorových veličin jen tehdy, jestliže oba vektory leží na stejné vektorové přímce!

14 Vektorová fyzikální veličina Součet dvou na sebe kolmých sil jste se učili již na ZŠ a víte, že výslednou sílu je možno určit buď graficky (doplněním na rovnoběžník), nebo výpočtem (užitím Pythagorovy věty).

15 Zdroje a prameny 1.Bednařík,M.,Široká,M. Fyzika pro GYMNÁZIA Mechanika. Dotisk 3.vydání Praha: Prometheus, 2003. ISBN 80-7196-176-0 s. 13 – 22 2.vlastní


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google