Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve voděRmutování 50 až 65°C a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve voděRmutování 50 až 65°C a."— Transkript prezentace:

1 CHMEL

2 Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve voděRmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě ⇩ ⇩ Čištění (zcezování) kalného rmutu – kal odteče skrz pluchy – mláto a vznikČištění (zcezování) kalného rmutu – kal odteče skrz pluchy – mláto a vznik ⇩ Sladiny – ta se vaří (10°= 10 g cukru na 100 g sladiny, 12°=12g) + chmelSladiny – ta se vaří (10°= 10 g cukru na 100 g sladiny, 12°=12g) + chmel ⇩ Mladina – odstředí se vysrážené bílkovinyMladina – odstředí se vysrážené bílkoviny

3 Přidají se kvasnicePřidají se kvasnice ⇩ Kvašení: Kvašení: a) spodní (české – kvas při 5-10°C) a) spodní (české – kvas při 5-10°C) b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při 15-25°C) = Pivo 15-25°C) = Pivo ⇩ DozráváníDozrávání ⇩ Filtrace křemelinou: ano či neFiltrace křemelinou: ano či ne ⇩ Pasterace: hrobař pivaPasterace: hrobař piva

4 PIVO Tekutý chléb nenarušuje půstPIVO Tekutý chléb nenarušuje půst Vše OK pro tělo: voda, cukry, bílkoviny, vitamíny, biog.prvky, iontyVše OK pro tělo: voda, cukry, bílkoviny, vitamíny, biog.prvky, ionty 30-60g etanolu za den OK proti hypertenzi, průkazně snižuje úmrtí30-60g etanolu za den OK proti hypertenzi, průkazně snižuje úmrtí Alkohol snižuje množství cholesterolu v LDL a VLDL a zvyšuje OK HDLAlkohol snižuje množství cholesterolu v LDL a VLDL a zvyšuje OK HDL Hořké chmelové látky = cholagoga (chuť k jídlu a tloušťka) a nervina – sedativa,Hořké chmelové látky = cholagoga (chuť k jídlu a tloušťka) a nervina – sedativa, anafrodisiaka, diuretikaanafrodisiaka, diuretika

5 Málo Na, mnoho Zn, Fe, F, Cu, Mg (omezuje žluč. a moč.kameny)Málo Na, mnoho Zn, Fe, F, Cu, Mg (omezuje žluč. a moč.kameny) Brzdí absorpci Al – a asi omezuje vznik Alzheimerovy choroby (stařecká atrofie mozku)Brzdí absorpci Al – a asi omezuje vznik Alzheimerovy choroby (stařecká atrofie mozku) Mnoho polyfenolů – antioxidanty jako vit.CMnoho polyfenolů – antioxidanty jako vit.C Pít pivo a ne colu či džus s vodkou a rumem (děvčata)!Pít pivo a ne colu či džus s vodkou a rumem (děvčata)!

6 PIVO v ČR 160 l/osobu a rokPIVO v ČR 160 l/osobu a rok Nejvíce na světě (tam 24 l/os/rok)Nejvíce na světě (tam 24 l/os/rok) Svět (mil. hl) 1440, USA 232, Čína 232, SRN 110, ČR 15. místoSvět (mil. hl) 1440, USA 232, Čína 232, SRN 110, ČR 15. místo Pivovarů: 1950 - 176, 1970 – 104, 1990 – 71, 2002 – 54Pivovarů: 1950 - 176, 1970 – 104, 1990 – 71, 2002 – 54 60% výstavu má 5 pivovarů s produkcí nad 1000 hl za rok60% výstavu má 5 pivovarů s produkcí nad 1000 hl za rok Vyvezeme cca 11% (SRN, SR, GB, USA, Polsko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Japonsko, Maďarsko)Vyvezeme cca 11% (SRN, SR, GB, USA, Polsko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Japonsko, Maďarsko) Téměř vše (83%) je Prazdroj, Budvar a StaropramenTéměř vše (83%) je Prazdroj, Budvar a Staropramen

7 Chmelařské oblasti ŽATECKO (LN 2717, RA 1582,KD 164, RO+CHO 18 ha) – 4481 haŽATECKO (LN 2717, RA 1582,KD 164, RO+CHO 18 ha) – 4481 ha 200-500 m n./m., jen 450 mm srážek, permské červenky – těžké půdy200-500 m n./m., jen 450 mm srážek, permské červenky – těžké půdy špičkový jemný aromatický chmel, nižší výnosyšpičkový jemný aromatický chmel, nižší výnosy ÚŠTĚCKO (LI 578, ME 131, ČL+KH 37 ha) – 746 haÚŠTĚCKO (LI 578, ME 131, ČL+KH 37 ha) – 746 ha 250-300 m n.m., cca 550-600 mm srážek250-300 m n.m., cca 550-600 mm srážek vysoké výnosyvysoké výnosy TRŠICKO (PŘ 415, OL 300) – 715 haTRŠICKO (PŘ 415, OL 300) – 715 ha Hornomoravský úval až Moravská brána.Hornomoravský úval až Moravská brána. 260-300 m n.m., těžké úrodné půdy, 550-600 mm srážek260-300 m n.m., těžké úrodné půdy, 550-600 mm srážek

8

9 Humulus lupulus - ChmelHumulus lupulus - Chmel z podhůří Kavkazuz podhůří Kavkazu Urticaceae – CannabinaceaeUrticaceae – Cannabinaceae Dvoudomý, samičí rostlinyDvoudomý, samičí rostliny Klony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidůKlony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidů Hybridy – po r.1994 z ozdravené meristemové sadbyHybridy – po r.1994 z ozdravené meristemové sadby

10 Založení chmelnice 500-600 tis. Kč/ha/stavební zákon500-600 tis. Kč/ha/stavební zákon Vydrží 20-25 letVydrží 20-25 let Roviny do 6°, spodní voda pod 150-200 cmRoviny do 6°, spodní voda pod 150-200 cm Otevřené, nevětrné polohy s hlubokými půdamiOtevřené, nevětrné polohy s hlubokými půdami Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet )Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet 50 t/ha)

11

12 Výsadba Podzim i jaroPodzim i jaro Pro OK ujmutí od 15.10. do konce listopaduPro OK ujmutí od 15.10. do konce listopadu Nyní 300x100 = 3333 rostlin/m2Nyní 300x100 = 3333 rostlin/m2 Do jamek či vyoraných brázdDo jamek či vyoraných brázd Horní část rostliny 10-12 (15) cm pod povrchemHorní část rostliny 10-12 (15) cm pod povrchem Zahrnou 5-6 cm půdy (důlek OK pro vodu)Zahrnou 5-6 cm půdy (důlek OK pro vodu) Hybridy mělčeji (10 cm)Hybridy mělčeji (10 cm)

13 Opatření v 1. roce zavěsit 2 chmelovody a zavést po 3 výhonechzavěsit 2 chmelovody a zavést po 3 výhonech Kypřit meziřadíKypřit meziřadí 1. rok panenská sklizeň (až 40% výnos)1. rok panenská sklizeň (až 40% výnos) Zrají opožděně a nemají dobrou kvalituZrají opožděně a nemají dobrou kvalitu Odstřihnout révy co nejvýše – OK je ruční sklizeňOdstřihnout révy co nejvýše – OK je ruční sklizeň Řez mělký či neřezatŘez mělký či neřezat

14 Hnojení Hnojení dle AZP a ARRHnojení dle AZP a ARR 1x za 3 roky 40 t/ha hnoje1x za 3 roky 40 t/ha hnoje 1x za 4 roky Ca hnojivy na podzim1x za 4 roky Ca hnojivy na podzim Každoročně cca 140-160 kg N/ha (hybridy 200- 220 kg)Každoročně cca 140-160 kg N/ha (hybridy 200- 220 kg) Každoročně na podzim:Každoročně na podzim: 120-150 kg P 2 0 5, 140-180 kg K 2 0 a 60-70 kg MgO 120-150 kg P 2 0 5, 140-180 kg K 2 0 a 60-70 kg MgO Mikroelementy Zn, B, Mg, Mo, Campofort, MKH 18, Harmavit, HycolMikroelementy Zn, B, Mg, Mo, Campofort, MKH 18, Harmavit, Hycol stimulátory Atonik, Synergin, Biom LH ap.stimulátory Atonik, Synergin, Biom LH ap.

15 Podzimní práce Révy 100-130 cm v říjnu zkrátit na 20 cmRévy 100-130 cm v říjnu zkrátit na 20 cm Dvojí vláčení nakoso spec. branamiDvojí vláčení nakoso spec. branami Rozmetání hnojivRozmetání hnojiv Počátkem XI odorat 6ti radl.pluhem do hloubky 15-20 cmPočátkem XI odorat 6ti radl.pluhem do hloubky 15-20 cm Doplnění chybějících rostlin kořenáči (3x po 7 letech)Doplnění chybějících rostlin kořenáči (3x po 7 letech) 1x za 4-5 let hluboké dlátování meziřadí na 60- 70 cm1x za 4-5 let hluboké dlátování meziřadí na 60- 70 cm Údržba konstrukcíÚdržba konstrukcí

16 Jarní práce Rovnací vláčení, N hnojiva, vláčení do rovinyRovnací vláčení, N hnojiva, vláčení do roviny Jarní řez (časný 1 dek.IV, pozdní III dek.IV)Jarní řez (časný 1 dek.IV, pozdní III dek.IV) 5-10 cm pod povrchem pila+boční radlice na vlky5-10 cm pod povrchem pila+boční radlice na vlky Půdní herbicidy Afalon 50WP (2-3 kg) ap.Půdní herbicidy Afalon 50WP (2-3 kg) ap. Drátkování do poč.V – háčky, motouz.úvazkyDrátkování do poč.V – háčky, motouz.úvazky Ochrana 10-15 cm výhonů proti lalokonosciOchrana 10-15 cm výhonů proti lalokonosci Zavádění 2+3 výhonů = 14-16 tis./ha, délka 60- 70 cm po 15.5.Zavádění 2+3 výhonů = 14-16 tis./ha, délka 60- 70 cm po 15.5. Opakovat a dále ochranaOpakovat a dále ochrana

17

18 Sklizeň a posklizňová úprava od cca 15.8. (lesklé, zlatavá zeleň, pružné)od cca 15.8. (lesklé, zlatavá zeleň, pružné) Odstřižení, strhnutí a naložení, transportOdstřižení, strhnutí a naložení, transport Očesání, přebírání, sušení (30-60°C)Očesání, přebírání, sušení (30-60°C) - čím vlhčí, tím chladnější vzduch - čím vlhčí, tím chladnější vzduch - na vřeténko (5-7%), pak - na vřeténko (5-7%), pak Klimatizace (zvlhčení na 11-12 % vody)Klimatizace (zvlhčení na 11-12 % vody) Lisování, známkování, odvoz, prodejLisování, známkování, odvoz, prodej

19

20


Stáhnout ppt "CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve voděRmutování 50 až 65°C a."

Podobné prezentace


Reklamy Google