Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHMEL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHMEL."— Transkript prezentace:

1 CHMEL

2 Výroba piva ⇩ Summerové a další – 2000 let před chlebem
Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě Čištění (zcezování) kalného rmutu – kal odteče skrz pluchy – mláto a vznik Sladiny – ta se vaří (10°= 10 g cukru na 100 g sladiny, 12°=12g) + chmel Mladina – odstředí se vysrážené bílkoviny

3 Přidají se kvasnice Kvašení: a) spodní (české – kvas při 5-10°C) b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při 15-25°C) = Pivo Dozrávání Filtrace křemelinou: ano či ne Pasterace: hrobař piva

4 PIVO Tekutý chléb nenarušuje půst
Vše OK pro tělo: voda, cukry, bílkoviny, vitamíny, biog.prvky, ionty 30-60g etanolu za den OK proti hypertenzi, průkazně snižuje úmrtí Alkohol snižuje množství cholesterolu v LDL a VLDL a zvyšuje OK HDL Hořké chmelové látky = cholagoga (chuť k jídlu a tloušťka) a nervina – sedativa, anafrodisiaka, diuretika

5 Málo Na, mnoho Zn, Fe, F, Cu, Mg (omezuje žluč. a moč.kameny)
Brzdí absorpci Al – a asi omezuje vznik Alzheimerovy choroby (stařecká atrofie mozku) Mnoho polyfenolů – antioxidanty jako vit.C Pít pivo a ne colu či džus s vodkou a rumem (děvčata)!

6 PIVO v ČR 160 l/osobu a rok Nejvíce na světě (tam 24 l/os/rok) Svět (mil. hl) 1440, USA 232, Čína 232, SRN 110, ČR 15. místo Pivovarů: , 1970 – 104, 1990 – 71, 2002 – 54 60% výstavu má 5 pivovarů s produkcí nad 1000 hl za rok Vyvezeme cca 11% (SRN, SR, GB, USA, Polsko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Japonsko, Maďarsko) Téměř vše (83%) je Prazdroj, Budvar a Staropramen

7 Chmelařské oblasti ŽATECKO (LN 2717, RA 1582,KD 164, RO+CHO 18 ha) – 4481 ha m n./m., jen 450 mm srážek, permské červenky – těžké půdy špičkový jemný aromatický chmel, nižší výnosy ÚŠTĚCKO (LI 578, ME 131, ČL+KH 37 ha) – 746 ha m n.m., cca mm srážek vysoké výnosy TRŠICKO (PŘ 415, OL 300) – 715 ha Hornomoravský úval až Moravská brána. m n.m., těžké úrodné půdy, mm srážek

8

9 Klony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidů
Humulus lupulus - Chmel z podhůří Kavkazu Urticaceae – Cannabinaceae Dvoudomý, samičí rostliny Klony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidů Hybridy – po r.1994 z ozdravené meristemové sadby

10 Založení chmelnice 500-600 tis. Kč/ha/stavební zákon Vydrží 20-25 let
Roviny do 6°, spodní voda pod cm Otevřené, nevětrné polohy s hlubokými půdami Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet 50 t/ha)

11

12 Výsadba Podzim i jaro Pro OK ujmutí od 15.10. do konce listopadu
Nyní 300x100 = 3333 rostlin/m2 Do jamek či vyoraných brázd Horní část rostliny (15) cm pod povrchem Zahrnou 5-6 cm půdy (důlek OK pro vodu) Hybridy mělčeji (10 cm)

13 Opatření v 1. roce zavěsit 2 chmelovody a zavést po 3 výhonech
Kypřit meziřadí 1. rok panenská sklizeň (až 40% výnos) Zrají opožděně a nemají dobrou kvalitu Odstřihnout révy co nejvýše – OK je ruční sklizeň Řez mělký či neřezat

14 Hnojení Hnojení dle AZP a ARR 1x za 3 roky 40 t/ha hnoje
1x za 4 roky Ca hnojivy na podzim Každoročně cca kg N/ha (hybridy kg) Každoročně na podzim: kg P205, kg K20 a kg MgO Mikroelementy Zn, B, Mg, Mo, Campofort, MKH 18, Harmavit, Hycol stimulátory Atonik, Synergin, Biom LH ap.

15 Podzimní práce Révy 100-130 cm v říjnu zkrátit na 20 cm
Dvojí vláčení nakoso spec. branami Rozmetání hnojiv Počátkem XI odorat 6ti radl.pluhem do hloubky cm Doplnění chybějících rostlin kořenáči (3x po 7 letech) 1x za 4-5 let hluboké dlátování meziřadí na cm Údržba konstrukcí

16 Jarní práce Rovnací vláčení, N hnojiva, vláčení do roviny
Jarní řez (časný 1 dek.IV, pozdní III dek.IV) 5-10 cm pod povrchem pila+boční radlice na vlky Půdní herbicidy Afalon 50WP (2-3 kg) ap. Drátkování do poč.V – háčky, motouz.úvazky Ochrana cm výhonů proti lalokonosci Zavádění 2+3 výhonů = tis./ha, délka cm po 15.5. Opakovat a dále ochrana

17

18 Sklizeň a posklizňová úprava
od cca (lesklé, zlatavá zeleň, pružné) Odstřižení, strhnutí a naložení, transport Očesání, přebírání, sušení (30-60°C) - čím vlhčí, tím chladnější vzduch - na vřeténko (5-7%), pak Klimatizace (zvlhčení na % vody) Lisování, známkování, odvoz, prodej

19

20


Stáhnout ppt "CHMEL."

Podobné prezentace


Reklamy Google