Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Baroko české Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Baroko české Název školy"— Transkript prezentace:

1 Baroko české www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Baroko české Označení DUM VY_32_INOVACE_07_2_11 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 1. ročník a kvinta gymnázia

2 BAROKO - opakování poslední umělecký sloh jednotný pro celou Evropu, který vznikl v Itálii na konci 15. století a zaniká v polovině 18. století (1600 – 1750) posunuje zájem od člověka k duchovním otázkám, bohu a víře, zároveň však i přírodě a vesmíru autoři chtějí vzhledem k náboženské situaci vzbudit v člověku víru a uchvátit jej prostřednictvím pocitů a emocí prostředky vyjádření jsou proto dynamika, dramatičnost, alegorie, nadsázka a iluze, ale někdy také přemíra zdobnosti a dekoru

3 České baroko České baroko se vyznačuje především robustností, hloubavou přemýšlivostí a citovou vřelostí (sochy na Karlově mostě). Z toho vyplývá, že silně převládá složka citová nad rozumovou. Česká podoba baroka je však méně okázalá, ale o to hlubší a upřímnější. Nechybí jí symbolické (Zelená hora) a alegorické prvky (M. B. Braun – sochy ctností a neřestí)

4 České baroko České baroko proto oslovilo všechny vrstvy obyvatelstva. Vybavíme si množství barokních lidových staveb, kaplí, soch (selské baroko). Pro české prostředí je typický mariánský kult. Mateřská role Panny Marie představuje pro slovanské země symbol milosti, smíření i laskavosti. Vznikají morové sloupy, na kopcích poutní místa, k nim vedoucí křížové cesty, dále kapličky a boží muka.

5 Jedno z vrcholných děl středoevropského baroka, Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, památka UNESCO

6 Morový sloup Panny Marie Neposkvrněné v Kutné Hoře postavený v letech 1713 až 1715

7 Maxmilián Brokoff: Svatý Vojtěch Karlův most v Praze

8 M. B. Braun: Sv. Ludmila s malým Václavem Karlův most v Praze

9 Areál Nového lesa u Kuksu (někdy také Betlém) - Královéhradecký kraj
Jedná se o unikátní sochařsko-krajinářskou realizací, vytvořenou v letech 1718–1732 sochařem Matyášem Bernardem Braunem jako širší součást lázeňského komplexu Kuks pro hraběte Františka Antonína Šporka. Od roku 2002 je areál chráněn jako národní kulturní památka.

10 Alegorické sochy žen – ctností a neřestí - jsou doplněna zvířaty a předměty láska spravedlnost

11 Matyáš Bernard Braun - Poustevník Juan Garin, Nový les - Kuks

12 Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou je unikátním uměleckým dílem geniálního českého architekta s italskými předky Jana Blažeje Santiniho-Aichla ve stylu barokní gotiky.

13 Souměrnost zde střídá nepravidelnost

14 Tvary i dnes působí moderně, téměř vesmírně

15 Kostel je vystavěný na půdorysu ve tvaru pěticípé hvězdy.
Autor zřejmě vycházel z legendy, ve které se praví, že se v místě, kde Jan Nepomucký utonul, objevila koruna z pěti hvězd. Tento symbol se pak objevuje i v dalších prvcích stavby. Areál je přístupný pěti vchody, v chrámu se nachází pět kaplí s pěti oltáři.

16 Kupole - základem je kompozice pěticípé hvězdy

17 Poutní místo Svatý Hostýn
Hostýn (734,6 m) je kopec v Hostýnských vrších, na kterém se nachází významné mariánské poutní místo. Komplex zahrnuje baziliku Nanebevzetí Panny Marie, ubytovny pro poutníky, křížovou cestu Dušana Jurkoviče. Podle archeologických nálezů se zde nacházelo rozlehlé pravěké hradiště.

18 barokní poutní chrám bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Hostýně Původní stavba z let 1721–1748 byla obnovena po požáru roku 1769 a rekonstruována v letech 1841–1845

19 Zastavení křížové cesty Dušana Jurkoviče na Hostýně (1903)

20 Ukázka selského baroka (lidového) obec Holašovice

21 České barokní malířství
K typickým rysům barokního malířství patří i v českých zemích kontrast světla a stínu – šerosvit Z hlediska námětů se vedle biblických a mytologických velmi často o zobrazení zajímavých a významných okamžiků soudobého života (portréty)

22 Jan Kupecký Autoportrét

23 Petr Brandl Boháč

24 Karel Škréta – narození sv. Václava

25 Úkol Připomeňme si typické znaky českého baroka.

26 Úkol - řešení České baroko oslovilo všechny vrstvy obyvatelstva.
Česká podoba baroka je méně okázalá, ale o to hlubší a upřímnější. Pro české prostředí je typický mariánský kult. Vznikají morové sloupy, na kopcích poutní místa, křížové cesty, kapličky a boží muka.


Stáhnout ppt "Baroko české Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google