Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY. ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY. ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství:"— Transkript prezentace:

1 STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY

2 ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství: Pachomius, Antonín (Vita Antonii), Benedikt z Nursie (Monte Cassino, dějinný význam a charakteristika benediktinské řehole) Cassiodorus Senátor (klášter Vivarium)

3 ŘÍM A VÝCHODNÍ PATRIARCHÁTY Zvláštní postavení římské obce. Autorita římského biskupa. Nová situace po roce 330 – založení Konstantinopole. Vývoj patrirchátu římského v souvislosti s vývojem primátu. Významnost Mt16,18 pro primát římského biskupa.

4 PAPEŽSTVÍ OD LVA VELIKÉHO K ŘEHOŘI VELIKÉMU Stav Itálie a Říma v době stěhování národů. --------------- Lev I. Veliký (440-461) – charakteristika jeho pontifikátu ---------------------- Charakteristika období pontifikátů v letech 461-590. – význam papeže Gelasia I. (492-496) a jeho výroku o poměru moci duchovní a světské ----------------------------------- Řehoř I. Veliký (590-604) Přehled základních životních událostí. Charakteristika jeho pontifikátu. Dílo.

5 LATINŠTÍ TEOLOGOVÉ, KAZATELÉ A BÁSNÍCI (VÝBĚR) Augustin ------------ Boethius --------------- Cassiodorus Senátor ---------------------- Dionýsius Exiguus ----------------------------------- Avitus, biskup viennský ----------------------------------------- Řehoř z Tours ----------------------------------------------- Isidor Sevillský ---------------------------------------------------- Fulgentius z Ruspe


Stáhnout ppt "STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY. ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství:"

Podobné prezentace


Reklamy Google