Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_11_09 Název Pneumatické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Cestné ventily Anotace Rozdělení, způsoby ovládání pneumatických obvodů pomocí cestných ventilů, jejich konstrukce a možnosti při realizaci vlastního řízení. Metodický pokyn Naučit žáky konstrukci a požadavky, které jsou kladeny na cestné ventily, jejich vlastnosti a možnosti využití jednotlivých druhů v pneumatických obvodech. 45 minut Klíčová slova Cestné ventily, sedlové ventily, šoupátkové ventily Očekávaný výstup Žák zvládne aplikaci jednotlivých druhů cestných ventilů, jejich stavbu, značení a využití charakteristik pro realizaci v pneumatických pohonech. Datum vytvoření

2 09. Cestné ventily Cestné ventily mění cesty tlakového media propojováním dílčích cest a přitom mění rychlost a směr proudění media v těchto cestách Hlavními parametry těchto ventilů jsou: - počet vstupů a výstupů kanálů a počet poloh jejich přestavení - způsob jejich ovládání (elektromagnetem, stlačeným vzduchem, mechanicky atd.) - velikost a maximální průtok vzduchu za daných podmínek propojení kanálů v klidové poloze.

3 Cestné ventily Značení ventilů
Počet vstupních a výstupních kanálů a počet poloh se udává ve tvaru zlomku, např. 2/2, 3/2, 5/2 atd. První číslice udává celkový počet kanálů (cest) a druhá číslice počet poloh pro přestavení. Např. ventil s označením 5/2 čteme: pěticestný dvoupolohový ventil. 2/2 a 3/2 ventily se také dělí podle stavu v klidové poloze. Je-li v této poloze proud vzduchu uzavřen, pak jej označujeme jako normálně uzavřený ventil NC. Prochází-li v klidové poloze ventilem vzduch ze vstupu na výstup, pak jej označujeme jako normálně otevřený ventil NO. Počet vstupních a výstupních kanálů a počet poloh se udává ve tvaru zlomku, např. 2/2, 3/2, 5/2 atd. První číslice udává celkový počet kanálů (cest) a druhá číslice počet poloh pro přestavení. Např. ventil s označením 5/2 čteme: pěticestný dvoupolohový ventil. 2/2 a 3/2 ventily se také dělí podle stavu v klidové poloze. Je-li v této poloze proud vzduchu uzavřen, pak jej označujeme jako normálně uzavřený ventil (N.C. = normally closed). Prochází-li v klidové poloze ventilem vzduch ze vstupu na výstup, pak jej označujeme jako normálně otevřený ventil (N.O. = normally open).

4 Cestné ventily Značení ventilů

5 Cestné ventily Značení ventilů

6 Cestné ventily Značení ventilů Označení připojovacích otvorů ventilů
Podle normy ISO 1219 se vstupní a výstupní otvory hydraulických a pneumatických ventilů označují číslicemi. Často se také používá značení písmeny. Nejčastěji používaná označení pneumatických ventilů jsou uvedena v následující tabulce. Ve spodním řádku jsou uvedena označení podle současně platné normy ISO.

7 Způsoby ovládání ventilů
Podle způsobu ovládání rozlišujeme ventily na ventily ovládané - mechanicky (narážky, dorazy, kladky) - lidskou silou (ručně, pedálem) - vzduchem (pneumaticky) - elektromagneticky.

8 Způsoby ovládání ventilů

9 Sestavení značky ventilu

10 Použitá literatura: SMC Industrial Automation CZ s.r.o., Vlastnosti stlačeného vzduchu [online] [cit. 5. září 2013]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google