Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávicí soustava. Přehled  Dutina ústní  Rozmělnění potravy  Hltan  Úsek společný s dýchacími cestami  Jícen  Doprava potravy do žaludku  Žaludek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávicí soustava. Přehled  Dutina ústní  Rozmělnění potravy  Hltan  Úsek společný s dýchacími cestami  Jícen  Doprava potravy do žaludku  Žaludek."— Transkript prezentace:

1 Trávicí soustava

2 Přehled  Dutina ústní  Rozmělnění potravy  Hltan  Úsek společný s dýchacími cestami  Jícen  Doprava potravy do žaludku  Žaludek  Shromáždění potravy a její důkladné promíchání

3  Dvanáctník  Ústí sem vývod slinivky břišní a žlučovod z jater  Probíhá zde trávení  Tenké střevo  Potrava se posouvá díky peristaltickým pohybům  Trávení a vstřebávání živin  Tlusté střevo  Vstřebávání vody  Konečník  Shromažďování stolice

4 Funkce trávicí soustavy  Příjem potravy  Rozklad látek složitých na jednoduché (= živiny)  Převedení živin a vody do krve

5 Dutina ústní - funkce  Příjem potravy  První mechanické zpracování potravy  Rozdrcení a rozmělnění  První chemické zpracování potravy  Natrávení pomocí slin

6 Dutina ústní - jazyk  Svalnatý orgán  Vyztužený jazylkou  Chuťové buňky  Mluvení  Mechanické zpracování potravy

7 Dutina ústní - zuby  Ukotveny v čelisti a zčásti překryty dásní Označení DospělýDítě ŘezákyIncisivi(1,2)88 ŠpičákyCanini (3)44 TřenovéPremol.(4,5)80 StoličkyMolares (6,7,8)128

8  Vnější stavba zubu  Korunka  Vyčnívá z dásně  Krček  Překryt dásní  Kořeny  Vklíněny do čelisti

9  Vnitřní stavba zubu  Sklovina  Nejtvrdší hmota v těle  Zubovina  Měkčí  Zubní dřeň  Protkaná cévami i nervy

10 Poškození zubů  Kaz  Bakterie rozkládají organické látky na zubech  Vznikají kyseliny (mléčná), poškozují sklovinu i zubovinu  Obnažení dřeni – bolest a zánět  Zubní kámen  Vzniká usazováním minerálních látek na zubech  Pod ním se snadno tvoří kaz

11  Paradentóza  Krvácení z dásní  Dásně se odchlipují od zubních krčků  Viklání a posléze vypadávání zubů  Prevence  Zuby jsou poškozovány  Kyselinami z nápojů – Coca-cola apod.  Pokud na zubech zůstávají zbytky potravy  Ochrana  Správné stravování  Pravidelné čištění zubů  Dvakrát ročně k zubaři

12 Dutina ústní: Slinné žlázy  3 páry  Funkce slin:  Dezinfekce potravy  Obalení sousta hlenem, aby snáze prošlo jícnem  Rozmělnění potravy  První chemické zpracování (např. štěpení cukrů)

13 Hltan  Křížení trávicích a dýchacích cest  Vzduch přichází z dutiny nosní (ústní) a je nasáván hrtanem do plic  Potrava pokračuje jícnem do žaludku  Vstupu potravy do dýchacích cest brání hrtanová záklopka, která se zavře při polknutí

14 Jícen  Trubice mající ve stěně hladkou svaloviny  Potrava je posouvána do žaludku peristaltickými pohyby

15 Žaludek  Dutý svalnatý orgán - hladká svalovina  Ve stěně jsou žlázy vylučující šťávy a kyselinu  Kyselina rozkládá přijaté maso na jednotlivá vlákna, dezinfikuje potravu  Ostatní šťávy napomáhají rozmělnění potravy  Stěna žaludku je chráněna proti kyselině vrstvou hlenu – při narušení této vrstvy vznikají vředy  Potrava se v žaludku důkladně rozmělní a promíchá a vzniká tak trávenina (chymus)  Po 4 – 6 hodinách propouští svěrač vrátník potravu postupně do dvanáctníku

16 Dvanáctník  První oddíl tenkého střeva  Ústí sem vývod slinivky břišní a žlučovod  Trávení potravy díky přítomností trávicích enzymů ze slinivky a žluči

17 Slinivka břišní  Velká žláza  Vylučuje mnoho trávicích enzymů  Vylučuje hormony

18 Játra  Největší žláza v těle  Funkce:  Tvorba žluči  Odebírají z krve žlučová barviva z rozpadlých červených krvinek a z nich tvoří žluč  Žluč se shromažďuje ve žlučníku  Pomáhá při trávení tuku tak že je rozpustí, aby k nim mohly trávicí enzymy za všech stran  Pokud přestanou játra správně fungovat (při hepatititdě, mononukleóze,…) objeví se žloutenka  Detoxikace organismu  Odstraňují z krve jedovaté látky  Tyto látky mohou v játrech již zůstat, a když se jich nahromadí víc, mohou játra poškodit

19 Tenké střevo  Trávení a vstřebávání živin do krve  Délka 3 – 5 metrů  Průměr cca 3 cm  Ve stěně hladká svalovina  Peristaltické pohyby – posouvání tráveniny  Vnitřní povrch je zvětšen klky a mikroklky  To jsou výběžky zvětšující povrch pro vstřebávání živin do krve  Jsou opředeny hustou sítí krevních vlásečnic

20 Tlusté střevo  Délka asi 1,5 m  Nemá klky  Začíná slepým střevem, na kterém je červovitý výběžek (apendix)  Končí konečníkem, který ústí z těla ven řitním otvorem  Žije zde mnoho bakterií  Dokončují rozklad tráveniny  Vznik plynů  Produkují některé vitamíny  Vstřebávání vody a některých minerálních látek  Stolice se v konečníku shromáždí 18 – 20 hodin po jídle

21 Výživa  Cukry  Zdroj energie  Játra, ovoce, zelenina  Tuky  Zásobní látky, v případě potřeby se v nás mění na cukry  Jsou v nich rozpuštěny některé vitamíny  Bílkoviny  Stavební látky  Ne všechny umíme sami vyrobit, je tedy třeba jíst i maso – rostliny ho nenahradí  Maso, mléko, vejce, luštěniny

22  Vitamíny  Organické látky nezbytné v malém množství  Mnoho i málo škodí  Minerální látky  Anorganické látky nezbytné v malém množství  Vápník, fluor, železo, jód,…  Voda  Vypít min. 1,5 – 2 l denně, v horku více  Nestravitelné zbytky  Důležité pro správnou činnost střev  Hlavně v zelenině


Stáhnout ppt "Trávicí soustava. Přehled  Dutina ústní  Rozmělnění potravy  Hltan  Úsek společný s dýchacími cestami  Jícen  Doprava potravy do žaludku  Žaludek."

Podobné prezentace


Reklamy Google