Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 19 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Dodatečné izolace Název materiálu Injektáž zdiva Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s vytvářením vodoodpudivé clony ve zdivu injektáží zdiva. Metodický pokyn  Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Chemické infuzní clony – injektáž zdiva
Princip: Do zavlhlého zdiva se napustí látka, která proniká do pórů kapilár i trhlin. Tím se ve vlhkém zdivu vytvoří zóna, která brání dalšímu vzlínání vlhkosti. Prosycená zóna zdiva brání vodě dále vzlínat a plní tak funkci hydroizolace.

3 Rozdělení podle způsobu provádění
beztlakové injektáže - napouštění zdiva se děje pouze kapilární nasákavostí, případně za využití mírného hydrostatického tlaku sloupce kapaliny ze zásobníku nebo vstřikováním do vrtu aplikační pistolí injektáže s hydrostatickým tlakem – využívají přetlaku vzniklého rozdílem výšky hladiny roztoku v nádobce uchycené1 až 2 m nad vrtem a ústí vrtu, ústí vrtu je opatřeno ucpávkou s přechodkou na hadičku tlakové injektáže - provádí se za nepřetržitého tlaku (1 až 5 MPa) injektáže aktivované teplem – před aplikací infuzního prostředku (parafínu ohřátého až na 200°C) se zdivo vysouší a zahřívá po dobu až 24 hodin Parafíny prokazatelně zvyšují pevnost některých kamenů (např. z opuka) až o 100%

4 Obr.č. 1: Schéma beztlakové injektáže (archiv autora)
plnění pomocí nádobky plnění drážkou s těsnícím valem Obr.č. 1: Schéma beztlakové injektáže (archiv autora)

5 Beztlaková (gravitační) injektáž
Injektážní roztok se vpravuje do zdiva pomocí gravitační síly případně sorpčními silami ve zdivu provedení vrtů ve dvou řadách ve sklonu 30 až 45° průměr vrtů – 18 až 38 mm vzdálenost vrtů mm od sebe hloubka vrtů - o 50 – 100 mm kratší než tloušťka zdiva vyčištění a osazení plnícího zřízení (hadice, drážky s valem...)

6 Injektáž hydrostatickým tlakem
Obr.č. 2: Schéma injektáže hydrostatickým tlakem (archiv autora)

7 Obr.č. 3: Schéma tlakové injektáže (archiv autora)

8 Tlaková injektáž provedení vrtů v jedné až dvou řadách ve sklonu až 20° průměr vrtů - 10 až 12mm vzdálenost vrtů mm od sebe hloubka vrtů - o 50 – 100mm kratší než tloušťka zdiva osazení injektážních ventilů injektáž injektážních látek (mikroemulzí) čerpadlem pod tlakem kolem 1 až 5 MPa do zdiva.

9 Rozdělení podle účinku infuzní látky:
utěsňující injektáže – vyplňují a utěsňují póry materiálu hydrofobizační injektáže – vytváří vodoodpudivý povrch pórů (opakovaná aplikace) injektáže zužující průřez póru – snižují kapilární nasákavost. - odpařování vlhkosti na povrchu materiálu je větší než její přísun;

10 Injektážní látky roztoky asfaltů roztoky kaučuků akryláty epoxidové pryskyřice polyesterové pryskyřice polyuretanové pryskyřice vysychavé a nevysychavé oleje parafíny silikáty (silany, silikonáty, siloxany) silikonové mikroemulze

11 Plošná injektáž U podzemních stěn je možné injektovat celoplošně zdivo nebo injektáží vytvořit nepropustnou vrstvu za zdiven. Obr.č. 4: Schéma vnější nepropustné clony vytvořené injektáží z vnitřní strany objektu (archiv autora)

12 Otázky a úkoly: Které materiály se používají na injektáž zdiva?
Jakým způsobem se může provádět injektáž zdiva?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google