Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny."— Transkript prezentace:

1 Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny rostlin. Horniny se během dlouhého období rozpadají na menší a menší části – zvětraliny (balvany, písek, prach). Rychlost zvětrávání závisí na složení horniny (některé horniny jsou vůči působení vnějších vlivů odolnější, jiné méně odolné), na klimatických podmínkách (např. teplota, vlhkost) atd. Zvětraliny jsou pak větrem, vodou, ledem, působením gravitace přemisťovány na jiná místa, kde se usazují a časem z nich vzniknou usazené horniny. Mechanické rozrušování a následný přesun zvětralin se nazývá eroze

2 (meandr, delta, usazeniny)
Vodní toky O jakou část vodního toku se jedná? Přiřaď čísla 1 – 3 podle obrázku. horní tok střední tok dolní tok 1 2 3 B A C převládá usazování zvětralin (sedimentace) převládá eroze, říční údolí má tvar V eroze i usazování, říční údolí mívá tvar U Doplň popis: (meandr, delta, usazeniny) A B C Delty velkých řek (např. Ganga, Nil) jsou hustě osídleny. Zdůvodni.

3 teplotní rozdíly mezi dnem a nocí
Teplota vzduchu Z nabídky vyber vhodná slova a doplň text: teplotní rozdíly mezi dnem a nocí léto +35 °C zima -25 °C Teplem se horniny , chladem se V horninách vzniká , který způsobí, že horniny a smršťují, pukají, natahují, roztahují, zvětšují, taví, síla, kroutí, stahují, zmenšují, tlak, drolí se, tuhnou

4 Vítr Působení větru Co způsobuje na obnažených částech skal vítr, unášející prach a písek? Jak se jmenují měnící se písčité útvary na pouštích vytvořené větrem? Vítr může způsobovat půdní erozi (odnos půdních částic). Jak může člověk půdní erozi zmírnit?

5 Led a ledovce Led Voda po zamrznutí změní zhruba o 10 % svůj objem. Jak?    a) objem se zvětší b) objem se zmenší Co způsobí voda, která vteče do puklin v hornině a vlivem změny teploty zamrzne? Ledovec Kliknutím vyber nejvhodnější tvrzení: Ledovec vzniká: a) opakovaným zamrzáním vody shromážděné z tajícího sněhu b) z nahromaděného sněhu, který se vlivem okolí (opakované zamrzání, tlak horních vrstev, změny teplot) postupně mění ve firn, firnový led a ledovcový led c) do většího množství sněhu zaprší, následně prudce klesne teplota a mokrý sníh zamrzne


Stáhnout ppt "Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny."

Podobné prezentace


Reklamy Google