Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

odpor vodiče, supravodivost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "odpor vodiče, supravodivost"— Transkript prezentace:

1 odpor vodiče, supravodivost

2 odpor vodiče Elektrický odpor R charakterizuje odpor vodiče.
Jednotkou elektrického odporu je Ω. Přístroj pro měření odporu se nazývá ohmmetr. Elektrický odpor vodičů, jenž slouží ke spojení v elektrickém obvodu spotřebiče spolu s se zdrojem napětí, má být co nejmenší. Největší odpor je naopak u vláken žárovek a drátů tepelných spotřebičů.

3 ODPOR VODIČE Elektrický odpor je přímo úměrný délce vodiče a nepřímo úměrný obsahu S jeho průřezu. Hodnoty měrného odporu různých materiálů jsou uvedeny v MFCHT. Převrácená hodnota elektrického odporu je elektrická vodivost G. Elektrická vodivost je dána vztahem: kde γ je měrná elektrická vodivost. Jednotkou vodivosti je siemens S.

4 ODPOR VODIČE, SUPRAVODIVOST
Elektrický odpor závisí na teplotě podle vztahu: kde α je teplotní součinitel odporu. Pokud je α > 0 s rostoucí teplotou roste elektrický odpor. Pokud je α < 0 s rostoucí teplotou klesá elektrický odpor. Supravodivost je fyzikální jev, při kterém klesá měrný elektrický odpor látky na nulovou hodnotu. Supravodivost se objevuje při velmi nízkých teplotách a kritické hustotě proudu supravodiče. Supravodič je látka, která má supravodivé vlastnosti.

5 Rezistor – má předem stanovený odpor.
Je tvořený drátem, který je vyráběný z odporové slitiny izolovaný keramickým válečkem. Reostat a potenciometr – mají proměnný odpor. Posuvný reostat je používaný ke spojité změně odporu.


Stáhnout ppt "odpor vodiče, supravodivost"

Podobné prezentace


Reklamy Google