Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich vlastnosti TémaOtáčivý účinek síly Název VY_32_INOVACE_20_24_otacivy_ucinek_sily Určení7. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoČerven 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s otáčivým účinkem síly.

2 Otáčivý účinek síly  Zkoušeli jste někdy povolit matici na šroubu prsty? Většinou se vám to nepodaří.  V takovém případě pomůže maticový klíč. Tím to jde dobře.  Jak je to možné, když síla, kterou působíme na klíč je menší než síla, kterou jsme se pokoušeli matici povolit bez klíče?

3 Otáčivý účinek síly  Otáčivý účinek síly nezávisí pouze na velikosti síly, ale také na vzdálenosti působiště síly od osy otáčení.  Této vzdálenosti říkáme rameno síly. r - rameno síly F

4 Otáčivý účinek síly  K popisu otáčivého účinku síly zavádíme novou fyzikální veličinu, která je závislá jak na působící síle, tak na vzdálenosti působiště síly od osy otáčení.  Touto fyzikální veličinou je moment síly.  Označujeme M a jednotkou je newtonmetr, který má značku N. m. moment síly Newtonmetr (Nm) síla Newton (N) rameno síly metr (m)

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-05-05]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Otáčivý účinek síly


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google