Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace."— Transkript prezentace:

1 Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.

2 Jak hoax poznáme? Popis nebezpečí (viru) Ničivé účinky viru
Důvěryhodné zdroje Výzva k dalšímu rozeslání Ověření dané zprávy v databázi

3 PŘEDEJTE DÁL !!! V PŘÍŠTÍCH DNECH MUSÍTE DÁVAT VELKÝ POZOR A NEOTEVŘÍT ZADNY NAZVANÝ POZVANKA-"INVITATION", NEZÁVISLE NA TOM, OD KOHO JE. JEDNÁ SE O VIRUS, KTERÝ " OTEVÍRA OLYMPIJSKOU POCHODEŇ" A KTERÝ SPALÍ HARD DISK. TENTO VIRUS BUDE ODESLAN OSOBOU, KTERA VÁS MÁ VE SVÝCH KONTAKTECH. TAKŽE POKUD OBDRŽÍTE S NAZVEM "INVITATION" NEOTVÍREJTE HO JE TO NEJHORŠÍ VIRUS OHLAŠENÝ CNN A KLASIFIKOVANÝ SPOLECNOSTÍ MICROSOFT JAKO NEJDESTRUKTIVNEJŠI VIRUS, KTERY KDY EXISTOVAL!!!!!!! BYL OBJEVEN VČERA ODPOLEDNE POSLETE TENTO VSEM, KOHO ZNATE, VASIM PRATELUM, VSEM VASIM KONTAKTUM ČÍM VÍCE OSOB UPOZORNÍTE PŘEDEM, TÍM HŮŘE SE BUDE VIRUS ŠÍŘIT!!!

4 Typické hoaxy Smyšlená varování před viry a útoky na počítače
Jiná varování a fámy Petice a výzvy Snadné zisky Prosby o pomoc Zábavné

5 Čím hoax škodí? Obtěžování příjemce Nebezpečné rady
Zbytečné zatěžování linek a serverů Ztráta důvěryhodnosti Prozrazení důvěrných informací

6 Co je to phishing? PHISHING je druh internetového podvodu, kterým se podvodníci snaží z uživatelů internetového bankovnictví vylákat přístupové údaje k účtům a zneužít je pro svoje obohacení.

7 Čím je nebezpečný? ové zprávy, které vypadají jako od banky, žádají uživatele o zadání údajů( heslo, číslo kreditních karet apod.) na odkazovanou stránku. Útočníci jsou poté schopni nás okrást o peníze.

8 Jak se pozná? Dojem, že byl odeslán danou organizací(bankou).
Odkaz, který na první pohled vypadá, že směřuje na stránky banky. Stránka např. napodobuje přihlašovací okno internetového bankovnictví. Banka takové zprávy nikdy nerozesílá a nemá důvod tyto informace od vás požadovat!

9 Jak se bránit? Na odkazy neklikejte.
Jestliže potřebujete na stránky banky, adresu raději napište sami. Pozor na překlepy Nezadávejte neobvyklé údaje. Používejte aktualizovaný operační systém, antivirový a antispywarový program, firewall. Neotvírejte neznámé programy. K bankovnictví se nepřihlašujte z veřejně přístupných počítačů. Používejte svůj rozum a zdravý úsudek.

10 Vážený kliente Citibank Online®,
03/02/2006 na Váš běžný účet byl přijat převod v cizí měně na částku ve výši Se shodou s spotřebitelským souhlasem CitiBank® online, je potřeba potvrdit tento převod pro jeho úspěšné zařazení na Váš běžný účet. Pro potvrzení platby Vás prosím o návštěvu programu ovládání Vaším účtem CitiBank® online a dále postupujte podle předloženého návodu. V případě nepřijetí potvrzení v průběhu 48 hodin, bude částka vracena odesílateli. Pro vstup do programu CitiBank® online, klikněte sem >>> S pozdravem Služba CitiBank® Alerting Service

11 Zdroje


Stáhnout ppt "Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace."

Podobné prezentace


Reklamy Google