Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdeněk Pilka Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Laktační křivka fyziologická Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblast Chov zvířat Předmět Tematický okruh Fyziologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, ročník Anotace Správný a fyziologický průběh laktační křivky Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Laktace, servis perioda, březost Datum

2 Laktační křivka fyziologická
název Laktační křivka fyziologická Laktační křivka zobrazuje celý průběh laktace a její správný tvar vypovídá o nádoji po celou dobu laktace. Dobrý chovatel u každé krávy odhadne správné stadium laktace a z ní vyplývající krmnou skupinu.

3 Správný fyziologický průběh laktační
křivky u zdravé krávy bez reprodukčních potíží

4 Dvouvrcholová laktační křivka svědčí o nemoci v průběhu laktace – je nežádoucí
Správný průběh laktace Nesprávný průběh laktace způsobený nemocí nebo špatnou krmnou technikou s negativním dopadem na zdravotní stav krávy.

5 Příliš příkře a příliš prudce klesající laktační křivka svědčí o špatné krmné technice
Nesprávný průběh laktace způsobený chovatelem s negativním dopadem na zdravotní stav krávy.

6 Starodojné krávy v minulosti byly kastrovány (jeptišky)
Příliš dlouhá laktace má negativní vliv na zdravotní stav vemena a kvalitu mléka V minulosti se běžně prodlužovala laktace krav kastrací. V současné době se tato technika nepoužívá pro špatnou kvalitu vyprodukovaného mléka.

7 Laktační křivka kozy Laktace u kozy dosahuje délky až 300 dní jako u krávy samozřejmě s menší dojivostí . Nemá vliv na průběh říje.

8 Laktační křivka východofríské ovce
Laktace ovce trvá asi 180 dní a dojivost se pohybuje v decilitrech. Nejlepší dojivost vykazuje východofríské plemeno ovcí.

9 Laktační křivka prasnice při tradičním odstavu Laktační křivka prasnice při časném odstavu
Laktace u prasnice může být dlouhá od 10 dní až po asi 60 dní. Optimální délka z hlediska praxe je 28 dní.

10 Zdroje a prameny 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google