Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01"— Transkript prezentace:

1 PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
IKT PHP PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01 Mgr. Josef Nožička

2 Anotace Materiál zasvěcuje žáky do problematiky webových stránek, seznamuje je s programovými nástroji, určenými pro jejich tvorbu. Musí být doplněn výkladem. Autor Mgr. Josef Nožička (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova WWW stránka, HTML, skriptovací jazyk Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí IKT.

3 WWW stránka Webová stránka je dokument, který je možné pomocí internetového prohlížeče zobrazit na monitoru počítače či displeji mobilního přístroje. Informace jsou prezentovány ve formě hypertextu, který je vytvořen použitím značek HTML nebo XHTML. Stránky se skládají z textu, multimediálních dat (obrázky, videa, zvuky,…) a odkazů, které umožňují přechod na další webové stránky. Stránky mohou být statické (obsahují stále stejný obsah, jsou uloženy v souborech) nebo dynamické (mění svůj obsah v čase, vytváří je program na straně webového serveru). Stránka se může měnit i přímo v prohlížeči použitím skriptovacích jazyků jako JAVA či PHP nebo dalších technologií.

4 Nástroje pro tvorbu WWW stránky
HTML, XHTML - základní kostra webové stránky CSS - nástroj pro grafickou úpravu webové stránky Skriptovací jazyky (Java, PHP, JavaScript, ASP.NET …) - tvorba dynamických webových stránek

5 HTML, XHTML HTML (HyperText Markup Language) je značkovací jazyk, určený pro tvorbu webových stránek. První verze tohoto jazyka se objevila v roce 1991, v současné době je nejvyšší verzí verze 5.0. XHTML (eXtensible HyperText Markup Language) je speciální verze HTML upravená tak, aby tento jazyk vyhovoval podmínkám tvorby XML dokumentů. Jeho vývoj řídí konsorcium W3C a na rozdíl od HTML je v něm vyžadováno například ukončování všech tagů (včetně nepárových) nebo psaní tagů i jejich atributů malými písmeny.

6 Příkazy jazyka HTML Příkazům HTML se říká tagy a jsou vždy napsány mezi znaky < a >. Většina tagů kromě názvu příkazu obsahuje i definici některých dalších atributů (viz tag BODY u níže zobrazené HTML struktury). <HTML> <HEAD> <TITLE>WWW stránka</TITLE> </HEAD> <BODY BGCOLOR="#DADADA" TEXT="#0F0F0F"> </BODY> </HTML>

7 CSS Jazyk CSS (Cascading Style Sheets) je kolekce metod pro grafickou úpravu webových stránek. V češtině se pro něj používá název kaskádové styly. Slovo kaskádové je přitom použito proto, že se zde definice stylů mohou na sebe vrstvit, přičemž vždy platí ta poslední. Příklady definice kaskádových stylů: <p style="color: blue; text-decoration: underline"> <style type="text/css"> #okno { width: 200px; height: 150px; } </style>

8 JavaScript JavaScript se obvykle používá jako interpretovaný programovací jazyk pro WWW stránky, často vkládaný přímo do HTML kódu stránky. Program v JavaScriptu se obvykle spouští až po stažení WWW stránky z Internetu (tzv. na straně klienta), na rozdíl od ostatních jiných skriptovacích jazyků (např. PHP či ASP.NET které se spouštějí na straně serveru ještě před stažením z Internetu. Kód Javascriptu se na webové stránce většinou používá jako doplněk, který umožňuje obohatit stránku efekty typu běžících hodin nebo záměny obrázku při kliknutí myší.

9 Java Java je objektově orientovaný programovací jazyk, který se používá především pro tvorbu internetových aplikací a aplikací pro mobilní telefony. Jedná se však v podstatě o univerzální programovací jazyk, který patří spolu s programovacím jazykem C (z jehož syntaxe vychází) mezi nejrozšířenější vývojový software. Oproti jiným programovacím jazykům, které provádějí tzv. statickou kompilaci, je start programů psaných v Javě pomalejší, protože prostředí musí program nejprve přeložit a potom teprve spustit. Je však možnost využít tzv. JIT mechanismů, kdy se často prováděné nebo neefektivní části kódu přeloží do strojového kódu a program se zrychlí.

10 PHP PHP (Personal Home Page) je skriptovací programovací jazyk, určený především pro programování dynamických webových stránek a webových aplikací. Při použití PHP pro dynamické stránky jsou skripty prováděny na straně serveru – k uživateli je tak přenášen až výsledek jejich činnosti. Pomocí PHP je možné na stránce vytvořit například diskusní fórum, knihu návštěv, počítadlo či anketu. Navíc je možné poměrně jednoduše propojit stránky, vytvořené v PHP, s SQL databázemi (např. MySQL).

11 Zdroje Wikipedie: Java (programovací jazyk). [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie: PHP. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01"

Podobné prezentace


Reklamy Google