Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.33 Bakterie Vytvořeno:0 3.02.2013 Ověřeno: 10.04.2013 Třída: Ve1

2 Říše živočichů Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:bakterie, streptokok, Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Bakterie Je to podříše. Jádro nemá jadernou membránu. Nedělí se mitoticky. Je tvořeno DNA. Množí se: Příčným dělením, pučením. Mohou vytvářet skupiny,kolonie.

4 Bakterie - vlastnosti Jsou heterotrofní, výjmečně autotrofní. Z pravidla nepohyblivé, potřebují vlhko. Za nepříznivých podmínek vytvářejí spóry. Velikost bakterií 1- 7 nm. Bakterologie je věda studující bakterie.

5 Rozdělení Podle tvaru je nazýváme: Koky. Diplo,tetra koky. Streptokoky –řetízky. Stafylokoky – hrozny. Sarciny – balíčky. Bacily – tyčinky.

6

7 Půdní bakterie Jsou potřeba pro mineralizaci. Saprofytické – rozkládají bílkoviny na amoniak (amonizační). Nitrifikační – amoniak na NO3 – dusičnany. Nitrogenní – poutají vzdušný kyslík N2 (azotobacter chroococum, rhizobium leguminarosum). Denitrifikační – dochází ke ztrátě mineralizovaného dusíkuna plynný, tak je uzavřen koloběh.

8 Bakterie průmyslové Hlavně v potravinářském průmyslu. Bakterie mléčného kvašení (siláž,senáž, kysané zelí). Bakterie octového kvašení. Bakterie při zpracování lnu v tírnách. Jogurtové bakterie – laktobacilus bulgaricus.

9 Otázky a odpovědi 1.Má jádro jadernou membránu? Nemá. 2. Jak se množí? Příčným dělením, pučením. 3. Co se vytváří za nepříznivých podmínek? Spóry. 4. Které bakterie pomáhají konzervovat glycidovou píci na siláž? Bakterie mléčného kvašení.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://viry-bakterie.wz.cz/bakterie.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google