Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Anglický jazyk, 4. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Parts of speech Sada číslo:ICT-64 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 08 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-64-08 Téma vzdělávacího materiálu:Noun - Countability Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Vlasta Galisová Anotace: Prezentace seznamuje s problematikou počitatelných a nepočitatelných podstatných jmen a jejich použitím. Metodické poznámky:Materiál je vhodný pro maturitní obory. Datum vytvoření: 3. 11. 2012 Ověření ve výuce:14. 11. 2012

2 Parts of speech Noun - Countability

3 Types of nouns Noun proper John common countableuncountable concrete a book abstract an idea concrete clothing abstract courage

4 Countable nouns  a/an: a book, an apple;  plural; question: How many? How many books are there? There are four books.  Numbers: one book, two books.

5 Countable nouns persons animals plants a boy, a daughter, a teacher; a pig, a seal, a bee, a whale; a rose, an oak; a current bush; objects a glass, a desk, a printer; groups an army, a crowd, a navy; units of measurement a metre, a kilo, a penny a litre, a pound; parts of a mass a bit, a packet, a slice;

6 Uncountable nouns  We don’t use a/an: sugar, truth; Love is everything.  We don’t use plural; question: How much? How much it costs? Three pounds.  We don’t use numbers with them.

7 Uncountable nouns materials,liquids, gases wood, beer, air; grains, powder corn, dust; activities reading, sailing; languages Italian; Chinese; some abstract n. beauty, courage, advice; some collective n. furniture, money;

8 Object or material (concrete noun) thing material I have a glass of water. Glass is made from sand. Use these papers.Paper is made from wood. I can see a small wood. Put some wood on the fire. I bought a new iron. They work in iron and steel industry.

9 Specific or general (abstract noun) specific general A good education is expensive. Education shoud be free. Don’t make a noise!Noise is a kind of polution. She has a lot of hopes about future. He is our new tennis hope. I need a light in my bed. Light travels faster than sound.

10 Items to count it.  A sheet of paper.  A loaf of bread.  A slice of ham.  A piece of advice.  A glass of water.  A box of milk  A bag of sugar.  A bar of chocolate.

11 Literatura ALEXANDER, L. G. Longman English Grammar. 1. vyd. London and New York: Longman, 1988. ISBN 0-582-55892-1. SVOBODA, A., KUČERA, K. English Parts of Speech. 1. vyd. Opava: SU v Opavě, 2005. ISBN 80-7248-199-1.

12 Task  Give some examples of countable nouns.  Give some examples of uncountable nouns.  Use the same word as a countable/an uncoutable noun in sentences.

13 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google