Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Magdalena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Magdalena."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Magdalena Dobromila Rettigová Předmět: Technologie Název materiálu: Výuková prezentace Autor: Bc. Ivana Francová Ověřeno ve výuce dne: č. hodiny 15 Třída: 1. K Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

2 VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Magdalena Dobromila Rettigová byla českou buditelkou a spisovatelkou, autorkou kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařkačeskou spisovatelkou autorkoukuchařekDomácí kuchařka

3 VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Domácí kuchařka vydaná roku Tato knížka vycházela v mnoha vydáních více než sto let. rozšiřovala mezi ženami český jazyk.

4 VY_52_INOVACE_TECH.1.01

5 Smažené telecí uši s brzlíkem Dej na rendlík kus másla, drobně nakrájenou cibuli a zelenou petruželku, půl celeru, kořínek mrkve, kořínek petružele, všecko též drobně rozkrájené, vlož na to čtyry telecí uši a dva brzlíky, osol to, nalej na to asi 1/2 litru vody, přikrej poklicí a nech to vařit; kdyby se to vyvařilo, přilej k tomu trochu polívky; potom brzlíky vyndej, neboť tyto jsou měkké dříve nežli uši, a nech to ještě vařit; když pak i uši jsou dosti měkké, pokrájej brzlíky na malé kostky a uši na nudličky. Dej na rendlíček jednu ostrouhanou, v mléce namočenou žemličku a nech ji na platné zavařit v hustou kašičku, pak do ní vmíchej ta rozkrájená ouška i brzlíky a nech to vychladnout; nyní vraz do toho čtyry žloutky, okořeň to trochu květem, přidej k tomu lžičku šťávy, v nížto se ouška i brzlíky vařily, a na konec vmíchej do toho ze dvou bílků sníh. Navlaž obyčejné oplatky rozšlehaným bílkem, na každý oplatek dej lžíci té míšeninky, zaobal to a konce smáčkni dohromady, aby nádivka nemohla vyběhnout, pak závitky omoč v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce, klaď hned do rozpáleného másla a nech je do zlatova usmažit. Může se jich použít ke každá zelenině.

6 VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Zdroj rettigova.cz/smazeniny-svitky-a- kotletky/smazene-teleci-usi-s-brzlikemhttp://www.recepty- rettigova.cz/smazeniny-svitky-a- kotletky/smazene-teleci-usi-s-brzlikem bromila_Rettigov%C3%A1http://cs.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Do bromila_Rettigov%C3%A1


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_TECH.1.01 Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Magdalena."

Podobné prezentace


Reklamy Google