Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátek řeckých civilizací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátek řeckých civilizací."— Transkript prezentace:

1 Počátek řeckých civilizací.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 První řecká civilizace.
Vznikala na Krétě a dalších ostrovech Egejského moře asi od 2.tisíciletí př.n.l. Podle krále jménem Minos se nazývala minojská. Král Minos nechal podle legendy postavit bludiště jménem labyrint. Minojská civilizace skončila ve 14. století př.n.l. ( zemětřesení, výbuch sopky, vpád nepřátel ).

3 Minojská kultura. Minojci budovali města a v nich neopevněné paláce.
Paláce zdobili sochami a nástěnnými malbami ( freskami ). Nestavěli chrámy – své bohy uctívali v jeskyních či na vrcholcích hor. Nejznámější minojský palác existoval na Krétě v městě Knóssos – podobal se labyrintu. Minojci psali nejprve obrázkovým písmem na hliněné tabulky, později se jejich písmo změnilo.

4 Minojský palác v městě Knóssos.

5 Minojská freska.

6 Mykénská civilizace. V 16.stol.př.n.l. vzniklo několik států na Peloponéském poloostrově. Moc převzaly nejmocnější Mykény. Mykéňané byli dobří válečníci, zemědělci, obchodníci a mořeplavci, používali bronz. Bohatství Mykén vyplývalo z vývozu výrobků a z válečných tažení.

7 Mykénská kultura. Paláce měly opevněné hradby a stály na kopcích.
Města byla vystavěna za palácovými zdmi. Byla vybavená kanalizací, vodovodem, koupelnami. Byla propojena cestami. O mykénské době vypráví legenda o Trojské válce.Byla popsána v eposech básníka Homéra ( Ilias a Odyssea )

8 Mykénský palác.

9 Trója.

10 Období vlády Dórů. Mezi 11. – 8. stoletím př.n.l. ovládali Řecko Dórové. V této době se objevila dodnes používaná řecká abeceda. Dórové začali používat železo.

11 Vznik městských států. Mezi 8. a 6. stoletím př.n.l. začaly vznikat v Řecku městské státy. Každý městský stát měl své hlavní město nazvané polis. V okolí byla pole a vesnice, někdy i přístav. Později budovali kolem hlavních měst opevnění. Na nejvyšším místě stála pevnost – akropole. Akropole se později změnily ve střediska náboženství.

12 Athénská akropole.

13 Opakujeme. Jak se nazývala první řecká civilizace na Krétě?
Co je to labyrint ? Které město převzalo moc na Peloponéském poloostrově ? Jak se nazývá epos popisující legendu o Trojské válce ? Jak se nazývá dominanta hlavního řeckého města ?

14 Správné odpovědi. První řecká civilizace na Krétě se nazývá minojská.
Labyrint je bludiště. Na Peloponéském poloostrově převzalo moc město Mykény. Název eposu : Ilias a Odyssea Autor : Homér Dominantou hlavního města Řecka je athénská akropole.

15 Prameny, odkazy RULF,Jan,VÁLKOVÁ,Veronika.Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia.2.vydání.Praha : SPN,2004.ISBN File:Attica Athens 50 View from Philopappos - Acropolis Hill.jpg. SAVIN, A. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Řecká-abeceda.png. KABEL, Matthias. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Troja02.jpg. BARMALA, Christian. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Troy1.jpg. CARR, Adam. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Mycenae lion gate dsc06382.jpg. MONNIAUX, David. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Knossos fresco women.jpg. CARVAJAL, Juan Manuel Caicedo. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Palace of Knossus.jpg. . [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons

16 jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 6 . ročník pořadové číslo DUM  09 datum   název DUM  Počátek řeckých civilizací. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.


Stáhnout ppt "Počátek řeckých civilizací."

Podobné prezentace


Reklamy Google