Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013"— Transkript prezentace:

1 Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Finanční gramotnost Úrok – základní pojmy Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013

2 Základní pojmy (1/5) Svěříme-li bance své peníze – jistinu (j), připočte nám k ní po uplynutí úrokovací doby (t) určité procento počáteční částky – úrok (ú). Počet procent, které určují velikost úroku za rok, se nazývá úroková sazba (úroková míra) (p). Jistina: představuje hodnotu zapůjčených prostředků, nebo-li půjčený finanční obnos bez úroků. Vložená částka není majetkem banky, stále zůstává majetkem vkladatele. Úrok: absolutní částka, kterou banka platí vkladateli za to, že si u ní peníze uložil. Jeho velikost je závislá na jistině, době splatnosti a úrokové míře. Roční úroková sazba: částka v procentech udávající velikost úroku za uložení peněz na jeden rok.

3 Základní pojmy (2/5) Úrokovací období: Označení úrokovacího období:
Je časový úsek, za který vzroste jistina o předem smluvenou úrokovou míru. Může být roční, pololetní, čtvrtletní, měsíční nebo denní. Označení úrokovacího období: p.a. = per annum – roční, p.s. = per semestre – pololetní, p.q. = per quartale – čtvrtletní, p.m. = per mensem- měsíční.

4 Základní pojmy (3/5) Úrokovací doba: doba, po kterou vkladatel bance peníze půjčuje. Započítávání úrokovací doby*: Standardy: naše banky používají pro stanovení úrokovací doby a výpočet normu 30E/360 – takzvaný evropský standard, finanční rok má 360 dní, každý měsíc má 30 dní. Pojištění vkladů: většina bankovních produktů je ze zákona pojištěna, při krachu banky dostane vkladatel podle současné zákonné normy zpět 100% z pojištěné částky, nejvýše však částku odpovídající 100 tis. EUR, což je přibližně 2,5 mil. Kč. * Poznámka: v jiných státech a hlavně dříve byly používány i jiné metody (například anglická ACT/365 – skutečný počet dní v měsíci i roce), při vložení finančních prostředků na dobu kratší než jeden rok se ze dvou krajních dnů započítává právě jeden z nich.

5 Základní pojmy (4/5) Daň z úroků*: příjmy z úroků patří mezi příjmy, ze kterých se platí daň v jednotné výši 15%. Daň odvádí přímo peněžní ústav. Výpovědní lhůta**: aby banka vůbec mohla úrok vytvořit a vkladateli připsat, musí tyto peníze investovat, musí vědět, jak dlouho nejméně tuto částku může používat. Pokud klient peníze v nutném případě potřebuje dříve, musí bance zaplatit pokutu za takzvaný předčasný výběr. * Poznámka: zdanění úroků je v daňové soustavě zavedeno od roku 1993, do konce roku byla výjimka u stavebního spoření. Penzijní připojištění má zvláštní režim danění – výnosy jsou daněny až při ukončení smlouvy. **Poznámka: při vkladech s delší výpovědní lhůtou (pokud není na dobu určitou) je běžné, že vkladatel vypoví vklad ihned při jeho založení.

6 Základní pojmy (5/5) Faktor času: spočívá v tom, že peněžní jednotka (Kč) vyplacená nebo přijatá v různých časových okamžicích, má rozdílnou hodnotu, koruna dnešní je cennější než koruna získaná později (např. za rok), neboť tu, kterou máme dnes, můžeme investovat tak, aby nám přinesla úrok (např. zisk). Úrokování: početní postup, kterým zjišťujeme budoucí hodnotu peněz nazýváme urokováním. To může být jednoduché (úročí se jen původní částka) a úrok se vybírá, nebo složité, při kterém se spolu s jistinou úročí i úrok. Úrokování jednoduché - je takový způsob úrokování, kdy úrok se v každém úrokovacím období počítá z původně zapůjčené částky. Úrokování složené je takový způsob úrokování, kdy úrok se v každém úrokovacím období počítá z původně zapůjčené částky, která se zvětšuje o úroky z předcházejících období.


Stáhnout ppt "Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google