Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křížovka - Tropický deštný les

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křížovka - Tropický deštný les"— Transkript prezentace:

1 Křížovka - Tropický deštný les
Největší stát Jižní Ameriky (8/3) Druh vzácného dřeva, rostoucího v tropech, začíná na písmeno M (7/1) Největší had žijící v tropech (8/3) Největší řeka světa (8/4) Podnebný pás v okolí rovníku – vysoké srážky a vysoká teplota (5/3) Pravidelné větry, které v průběhu roku mění svůj směr – letní jsou deštivé a zimní suché (6/3) Rostliny s chabým stonkem, které se ovíjí o kmen stromu (5/2) Hustý porost bylinného, keřového a spodního stromového patra v tropickém deštném lese (7/7)

2 Řešení tajenky B R A Z I L E M H G O N K D T P Y U Á Ž
Pokus se zjistit o Amazonii více…

3 Doplňovačka - Savany Savana se rozkládá v ……….podnebném pásu.
Střídají se zde dvě roční období. Letní období……..a zimní období……… Největší savany najdeme v ………, kde jsou savany i chráněny formou…………. Žijí zde velká stáda kopytníků (např. ……,……,…..) a šelem (např. ……..,…….) Typickým porostem savan jsou …….a ze stromů například akácie, baobaby nebo eukalypty.

4 Znáš správné odpovědi - Pouště
Jaké jsou nejdůležitější podmínky pro vznik pouští? Co je to oáza, artézská studna, vádí? Díky čemu se z kamenité pouště časem stane poušť písečná? Kterých pouští je více – kamenitých nebo písečných. Přiřaď k charakteristice vzniku pouště název pouště: Atacama, Taklamakan, Sahara Leží ve srážkovém stínu hor, je ovlivněna studeným Peruánským mořským proudem, leží na obratníku v oblasti vysokého tlaku vzduchu.

5 Doplňovačka – subtropické vždyzelené lesy
Tento vegetační pás leží v …………podnebném pásu. Léto je……a…… zima je……….. Původní vegetace nahrazena jinými druhy užitkových plodin (napiš alespoň tři). Vyhledej a napiš alespoň tři evropské státy ve kterých vegetace středomořského typu představuje převážnou část rozlohy.

6 Stepi – křížovka Jak se nazývají stepi v USA? (6/5)
Nejznámější kopytníci severoamerických stepí? (6/5) Město v USA ležící na 40 stupni severní šířky a 105 stupni západní délky? (6/1) Charakteristický porost stepí? (7/5) Katastrofický vítr který vzniká v oblasti stepí, především v USA? (7/5) Velmi úrodná půda stepí? (8/4)

7 Stepi – křížovka (řešení)

8 Poznáš stromy lesů mírného pásu

9 Jehličnatý les, tundra, mrazové oblasti – znáš odpovědi?
Jaký jednoslovný název se používá pro jehličnaté lesy? Co je to permafrost? Proč se tajga a tundra nehodí pro život lidí? Jsou pro tundru charakteristické mechy a lišejníky? Jak se nazývá kontinent v oblasti jižního pólu, a jak zamrzlý Severní ledový oceán? Na které polokouli žije tučňák a na které lední medvěd? Jak první člověk dorazil na jižní pól Robert E. Peary nebo R. Amundsen.

10 Přiřaď klimatodiagramy k jednotlivým vegetačním pásům


Stáhnout ppt "Křížovka - Tropický deštný les"

Podobné prezentace


Reklamy Google