Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatá říše římská národa německého

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatá říše římská národa německého"— Transkript prezentace:

1 Svatá říše římská národa německého
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D Svatá říše římská národa německého Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Územní roztříštěnost Německa
18. století – území dnešního Německa rozdrobeno do velkého množství státečků a několika svobodných měst (Frankfurt nad Mohanem, Hamburk, Brémy). Vládla zde knížata. Nejvýznamnější Bavorsko, Prusko, Sasko, Hannoversko, Bádensko, Wüttembersko a Falc.

3 Svatá říše římská Rozdrobené Německo bylo součástí Svaté říše římské národa německého. Hlavou byl římský císař. Panovníka volil kurfiřtský sbor (9 kurfiřtů).

4 Vzestup Pruska Prusko se skládalo ze tří území: základ Braniborsko a Pomořansko s Berlínem, na východě východní Prusko a na západě severní Porýní. Během 18. století se Prusko stalo největším konkurentem habsburské monarchie.

5 1740 se stal pruským králem Fridrich II
1740 se stal pruským králem Fridrich II. Chránil zemědělství a manu-fakturní výrobu. Po smrti Karla VI. a nástupu Marie Terezie usiluje o část dědictví po Karlu VI.

6 Svatá říše římská národa německého
Zápis Svatá říše římská národa německého V 18. století Německo rozdrobeno Je součástí Svaté říše římské v čele s císařem Nejvíc sílí Prusko – velký konkurent Habsburků Fridrich II.

7 Slepá mapa Zakreslete do mapy: Prusko, Berlín, Prahu, Vídeň, severní Porýní, Hamburk

8 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, habsburská monarchie, Prusko, Svatá říše římská, kurfiřt V prezentaci je nastíněno, jak složitá situace byla v 18. století na území dnešního Německa. Doporučuji použít atlas. Součástí prezentace je práce se slepou mapou, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Svatá říše římská národa německého"

Podobné prezentace


Reklamy Google