Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Postup výroby sedacího nábytku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Postup výroby sedacího nábytku"— Transkript prezentace:

1 Postup výroby sedacího nábytku
Výroba nábytku z ohýbaného dřeva Beztřískový způsob obrábění dřeva, kterému předchází plastifikace, což je změkčení ligninu ve střední lamele buněčné stěny dřeva. Plastifikuje se na dobu nezbytně nutnou a po ohnutí je dosažený tvar stabilizován sušením. Tvárnost a plastičnost dřeva ovlivňuje: - stavba dřeva, - vlhkost, (čím vlhčí, tím tvárnější) - teplota, (zvyšuje se při vysokých teplotách)

2 Plastifikací dosahujeme snížení tlakové pevnosti dřeva v příčném směru (tangenciálním a radiálním asi o 40%) , dochází k vyrovnání pevností v obou směrech. Zvyšuje se deformovatelnost dřeva (až o 30%), eliminují se vnitřní růstová pnutí (hlavně u buku) a dosahuje se rovnoměrného zbarvení. Vhodná dřevina pro ohýbání BK, lze použít i JS, JM, DB.

3 Hranolek při ohýbání je namáhán na vnější straně tahem (konvexní) a tlakem na vnitřní straně (konkávní). Neutrální osa bez pásnice probíhá středem hranolku. V tomto místě se mění tlak na tah a hranolek je namáhán na smyk. Stlačitelnost dřeva je několikráte vyšší než jeho roztažnost. Ohýbání s pásnicí zajistí, že hranolek je celým průřezem tlačen a neutrální osa se posune na rozhraní hranolek - pásnice. Koncové zarážky zabraňují posunu neutrální osy v průběhu ohýbání. Ohýbatelnost dřeva – poměr tloušťky hranolku k poloměru ohýbání / h.r -1 / neplastifikované dřevo má koeficient ohýbatelnosti v rozmezí 0,03 – 0,15. Vstupním materiálem je řezivo nebo hranolky – vyráběné nebo nakupované.

4

5

6


Stáhnout ppt "Postup výroby sedacího nábytku"

Podobné prezentace


Reklamy Google